сряда, 28 февруари 2018 г.

Инвестират над 11 милиона лева в Старо Търново и квартал „Чолаковци“

Снимки и информация: Община Велико Търново



Над 11 милиона лева е размерът на инвестицията в техническата инфраструктура в старата част на Велико Търново, част от квартал „Чолаковци“ и пешеходната му връзка с жилищния комплекс „Бузлуджа“. Строителните дейности са част от големия проект на общината „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Съфинансиране е осигурено и от републиканския бюджет. Реализацията на мащабното инвестиционно намерение бе отчетено от заместник-кмета проф. Георги Камарашев и ръководителя на проекта инж. Динко Кечев.

38 улици и площадни пространства в старата градска част ще бъдат обновени по одобреното инвестиционно намерение. Така тя ще стане още по-красива и атрактивна за жителите и за туристите. На много места строителната техника и работниците на изпълнителите вече работят.
По уличната мрежа, където се налагат аварийни и неотложни ремонти на ВиК-съоръжения, дейностите по проекта все още не се изпълняват. Финансирането на подмяната на ВиК инфраструктурата е осигурено  от републиканския бюджет и не е част от реализацията на европейския проект.

Инвестиционното намерение „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ включва следните дейности - подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване и залесяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в квартал „Варуша“ ще бъде запазен.
Пет от обособените позиции по проекта обхващат градска инфраструктура в Старо Търново. Тук влизат улиците „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов“, „Читалищна“, „Михаил Кефалов“, „Георги Сава Раковски“, площадите „Самоводски пазар“ и „Съединение“. В тази част е и рехабилитацията на изгледните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Заложено е обновяване и на улиците „Генерал Гурко“, „Колю Фичето“, „10-ти февруари“, „Пролет“, „Митрополит Панарет Рашев“,  „Александър Добринов“, „Ефрем Попхристов“, „Д-р Алберт Лонг“, „Максим Райкович“, „Тунел“, „Шейново“, „Силвестър Пенов“. Същото ще се случи на ул. „Крайбрежна“, ул. „Йордан Инджето“, ул. „Христо Ив. Войводата“, ул. „Петър Богданов“, ул. „Киро Тулешков“, ул. „8-ма дружина“, ул. „Цани Гинчев“, ул. „Капитан Дядо Никола“, ул. „Драгоман“, ул. „Медникарска“, ул. „Кирил и Методий“, ул. „Поборническа“, ул.„П. Р.  Славейков“, ул. „Георги Мамарчев“, ул. „Поп Матей Преображенски“, ул. „Въстаническа“.
Вторият акцент е поставен върху подобряването на градската среда в квартал „Чолаковци“ и пешеходната връзка с квартал „Бузлуджа“. Така се постига надграждане на вече реализирани проекти, спечелили европейско финансиране в предния програмен период.
Очакванията са строителните дейности да приключват до края на годината и да бъдат отчетени до средата на 2019 г.

Даниел Панов откри 31-о Общо събрание на Националното сдружение на общините

Снимка и информация: НСОРБ/Община В. Търново

Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България /НСОРБ/ Даниел Панов откри 31-о Общо събрание на най-голямата неправителствена организация в страната. Форумът се провежда в София и събра над 400 делегати от 211 общини. Заседанието стартира с тържествена сесия, посветена на 140-годишнината от Освобождението на България.
В изказването си Даниел Панов посочи, че събитията на Трети март 1878 година бележат новото начало и надеждата, възкресението на българския народ като свободен. „Освобождението е апогеят на вековната българска борба за възстановяване на държавността, за собствен път на развитие, за духовна, културна и политическа свобода. Нека посрещнем с достойнство и самочувствие националния ни празник. Българският народ е древен и смел и има своето доказано и признато място в Европа“, каза Даниел Панов.
В присъствието на президента на страната Румен Радев Панов призова за единство в името на България и европейския й път, на по-доброто бъдеще за жителите на градовете и селата, както и за решаването на проблемите и справянето с предизвикателствата.
Даниел Панов и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева отчетоха, че през изминалата година е подобрена макрорамката за финансиране на общините – осигурени са повече средства за образование, социални услуги, здравеопазване и др. „По наше настояване над 400 училища и детски градини ще бъдат обновени с европейски средства. Договорихме и увеличаване на цените на клиничните пътеки, по които основно работят общинските болници“, коментира още кметът на Велико Търново и председател на Сдружението. Той посочи, че предстои изработването на примерна методика за изчисляване на таксата за битови отпадъци на базата на количеството, като подробният анализ на НСОРБ ще бъде представен в Министерството на финансите.
В сесията участват също Томислав Дончев - заместник министър-председател, регионалният министър Николай Нанков, Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите, евродепутатът Андрей Новаков, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.

Средно училище „Емилиян Станев“ отбеляза 36-годишнината си

Снимки и информация: Община Велико Търново

С поредица от разнообразни събития в Средно училище „Емилиян Станев“ отбелязаха 36-годишнината от основаването на учебното заведение. Кулминация на проявите бе днешният празничен концерт, по време на който талантливи ученици показаха завидни певчески, музикални и танцувални умения. Културната програма бе посветена и на патрона на училището Емилиян Станев, който освен именит писател е и почетен гражданин на Велико Търново.

Заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова приветства училищното ръководство, педагогическия екип и служителите, учениците и гостите, уважили тържеството. Тя ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. От името на Община Велико Търново подарък за училищната библиотека бе литературна поредица от романи „Хари Потър“, приета от директора Кина Котларска.

Снежана Данева-Иванова посочи, че през годините СУ „Емилиян Станев“ се е утвърдило като еталон за качествено образование, а с многобройните си постижения учениците издигат авторитета на старопрестолния град. Поздравления бяха получени и от председателя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Освен тържествени концерт, празничната програма включваше още изложби, откриване на ново мозаечно платно, литературни четения и драматизации по произведения на Емилиян Станев, спортни състезания и др.

Пътната мрежа във Велико Търново е проходима при зимни условия

Снимка и информация: Община Велико Търново

При динамични атмосферни условия - продължаващ снеговалеж и снежна покривка, достигаща на места 35 сантиметра, пътната мрежа във Велико Търново е проходима при зимни условия. 20 машини работят по улиците на града. Оперативен щаб следи обстановката в реално време и държи постоянна връзка с фирмите по зимна поддръжка.
Докато валежите продължават, приоритетът е поставен върху 45-километровата първостепенна пътна мрежа – главни трафик улици в центъра и кварталите, маршрути на градския транспорт. Извършва се разпръсване на смеси против заледяване и избутване на снежна маса.
Градските автобуси се движат без трудности и по разписание. Община Велико Търново апелира към жителите на Старата столица да ползват обществения транспорт, а ако пътуват с автомобили – нека последните бъдат адекватно подготвени за условията.
70 служители на ОП „Зелени системи“ работят по разчистването на тротоари, стълбища и обществени пространства, входове на училища, детски градини, здравни и социални заведения.
В общината няма затворени пътища, нито населени места без ток и вода.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново