четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата във Велико Търново

Плакат - Организатори

Планов ремонт спира водоподаването на 3 улици във Велико Търново утре/петък (23 февруари)

"ВиК Йовковци" ООД уведомява своите абонати, че във връзка с изпълнение на ремонтните дейности на проект на община Велико Търново "Основен ремонт на съществуващата водопроводна мрежа по улиците в стара градска част на гр. В. Търново" на 23.02.2018 г. (Петък) от 08:00 до 16:00 ч. ще бъде спряно водоподаването за ул. "Ген. Гурко", ул. "Крайбрежна",  ул. "10-ти февруари".

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Снимка и информация: Община Велико Търново
Пра-правнукът на смелия американски журналист Джанюариъс Макгахан хареса Велико Търново за свой бъдещ дом. При посещението си в Старата столица през миналата година Фредерик Лукас Макгахан останал силно впечатлен от красотата на старопрестолния град, културно-историческото богатство, съвременния живот и развитие, както и от българската природа.
По-рано днес кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с председателя на фондация „Ние, българите по света“ Михаил Томов, който разказа за бъдещите намерения на Фредерик Макгахан. Представляваната от Томов организация инициира миналогодишното посещение на 13 наследници на американския журналист в България и Велико Търново. Обиколката включваше всички исторически места, които Макгахан е отразил в своите репортажи по време на Априлската епопея.
От името на Фредерик Макгахан кметът Даниел Панов получи благодарствена грамота, в която наследниците оценяват високо гостоприемството и съдействието, оказано им при гостуването в България. „Благодарим както на вас, така и на всички кметове, предприемачи и български граждани, които ни помогнаха. За нас бе впечатляващо да проследим стъпките на нашия велик предшественик и да се докоснем лично до местата, които той е посетил и описал“, гласи благодарствената грамота.

Джанюариъс Макгахан е роден през 1844 г. Той е ярък застъпник на българската национална кауза, военен кореспондент на „Дейли Нюз” по българските земи след Априлското въстание и по време на Освободителната война, в която дори участва като доброволец.

Международен конкурс ще избере най-добрата концепция за нов градски център на Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Международен конкурс ще бъде обявен за идейна концепция – т.нар. „Мастърплан“, за създаване на нов градски център на Велико Търново на територията на Старото военно училище. Това обяви кметът Даниел Панов по време на заседанието на Общинския съвет, в рамките на отчета на изпълнението на програмата за управление. В отговор на спекулации по темата Панов обясни, че работна група от отлично подготвени архитекти и експерти са изготвили техническото задание за промяна на подробния устройствен план. То предвижда повече озеленяване и по-малко строителство (съотношение – 60/40%), голямо място за спортни съоръжения, много паркоместа, пешеходно ларго, библиотека, нови музеи и пр.
Даниел Панов припомни, че по Оперативна програма „Региони в растеж“ е заложен проект за строителство за мултифункционална конгресна зала и инфраструктура в първата строителна зона. „Екип от най-добрите великотърновски архитекти предложи целият терен да бъде разделен на три строителни етапа, за да може по оформянето на новия градски център да се работи планово и не на парче. Нещата в Старото военно училище ще започнат да се случват още от следващата година“, подчерта Панов.
Кметът на Велико Търново анонсира и друг одобрен проект на общината – т.нар. „втори воден цикъл“, предвиждащ подмяна на ВиК и канализация в няколко квартала и промишлената зона „Дълга лъка“. Инвестиционното намерение е одобрено, чака се отварянето на оперативна програма „Околна среда“, уточни Даниел Панов.
„Съвсем скоро в нашия град ще бъде презентиран и проектът за северен пътен възел, чиято идейна концепция подадохме към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С реализацията му транзитният трафик от Горна Оряховица през Стария град ще намалее с 6000 автомобила дневно“, каза още Даниел Панов.

Община Велико Търново е внесла проекти и за две тренировъчни футболни игрища, които да бъдат изградени западно от стадион „Ивайло“ – върху терена на бившата ледена пързалка. В рамките на пролетния сезон се очаква да бъдат отпуснати средства за първия терен, който ще бъде с естествено тревно покритие.

75% от управленската програма на кмета Даниел Панов вече е изпълнена

Снимка и информация: Община Велико Търново
Над 75% от мандатната програма за управление на Община Велико Търнов на кмета Даниел Панов е изпълнена. Това стана ясно от отчета за етапната й реализация за 2017 година, гласуван по време на днешното заседание на Общинския съвет.
През предходните дванадесет месеца са вложени 1,8 милиона лева в пътната инфраструктура в общината. Над 660 000 лева от тази сума е за пътища и улици в населените места извън общинския център. Стартирало е изпълнението на европейски проекти за над 23 милиона лева, финансирани по ОП „Региони в растеж“, а още над 8 милиона лева от Европейския регионален фонд ще бъдат инвестирани в обновяването на три училища и три детски градини.
От трибуната на заседателната зала кметът на Велико Търново Даниел Панов призова общинските съветници за единство в името на Старата столица. За пореден път с факти и цифри за устойчивото развитие на града и общината той обори неверни твърдения, разпространявани в общественото и медийно пространство.
„Европа признава, че Велико Търново е сред седемте града в България с най-ефективно усвояване на евросредства, но от БСП говорите обратното. Помня всички неверни твърдения, с които от години те насаждат страх: че ВиК-проектът няма да бъде завършен, че общината щяла да фалира, че туризмът бил зле, а хотелите празни, че депото за отпадъци ще се провали. Нека не затриваме имиджа на Велико Търново с подобни фрази, а да бъдем единни и да работим за престижа на Старата столица. Велико Търново е сред градовете с най-ниска безработица, с голям инвестиционен интерес, с положителен демографски баланс, с рекордна раждаемост. Утвърдихме се като център на културния туризъм, над 450 са били събитията в културния календар през миналата година. Само за година населението се увеличи с 1000 души. За шест години данъците не са променяни, но всичко опозицията не го отчита“, подчерта Панов.

„Магистрала „Хемус“ ще бъде на 13-14 километра от Велико Търново, а не на 39 км., както предвиждаше старият проект. За скоростния път Русе – Велико Търново сме поискали да бъде на по-голямо отстояние от селата Хотница и Русаля. Зачитайте работата на администрацията, зачитайте постиженията на младите хора и наградите, които печелят. Естествено е да има текущи проблеми и това се случва навсякъде по света. По решаването им винаги се е работило. Нека критиките бъдат градивни – кабинетът ми винаги е отворен за конкретни, обосновани и разумни предложения“, завърши Панов. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново