петък, 16 февруари 2018 г.

Музеят показва в изложба забравени снимки и гравюри от Руско-турската война

Плакат и информация - Регионален исторически музей,
град Велико Търново


       На 19 февруари 2018 г., Регионален исторически музей - Велико Търново експонира пред Факултета по Изобразително изкуство изложбата „Забравени снимки и гравюри от Руско-турската война (1877-1878 г.)”. Експозицията е посветена на 140 години от подписването на Сан Стефанския мирен договор и края на Руско-турската Освободителна война.
       Тя съдържа 18 визии, изработени на винил. Представени са гравюри, публикувани от френското издание „L,Univers illustre” по време на войната. Част от тях са слабо познати или забравени от обществото и са предоставени за мултиплициране от Национално движение „Русофили”.
       В изложбата са използвани и снимки на военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, които са част от колекцията на Иво Хаджимишев. Те бяха любезно предоставени от техния собственик.   
       Акцентите в мобилната изложба са поставени на посещението на великия княз Николай Николаевич в Търново през юни 1877 г., на присъствието на 14-та руска дивизия, на Гвардейската гренадирска бригада и Лейбгвардейският Финландски полк в старата столица. Във фокуса на обектива попадат щаб-квартирата на руския император в с. Горна Студена, позициите на руската артилерия при Корабия, пленени турски войници и офицери, кубански казаци от императорската охрана и т.н.
       Автори на изложбата са доц. Светла Атанасова, Наталия Борисова и Емил Врежаков.

Велико Търново с награда за успешно популяризиране на туризма

Снимка и информация - Общинска туристическа агенция
"Царевград Търново"


Велко Търново получи специална награда за успешно популяризиране на туризма на Международната туристическа борса ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2018. Призът се дава ежегодно в рамките на изложението от специализираното списание „Туризъм и отдих“. Наградата бе връчена на управителя на Общинската туристическа агенция Борислав Йорданов на официална церемоня от доц.д-р Соня Алексиева.
       „Това е признание за нашите усилия да популяризираме  и наложим Велико Търново като най-добрата целогодишна дестинация за културен туризъм в България,подчерта Борислав  Йорданов при получаване на наградата и покани присъстващите на церемонията на 15-та Международна туристическа борса „Културен туризъм“, която ще се проведе в старата столица от 19до 21 април т.г.
       На ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО 2018 в столицата  Общинката туристическа агенция „Царевград Търънов“ представя болярския град на  щанд от 35 кв.м., атрактивно съчетаващ културно-историческите забележителности и новите туристически маршрути и атракции в града и околностите му.

Самарското знаме гостува във Велико Търново за седмица

Снимки и информация: Община Велико Търново

Велико Търново посрещна Самарското знаме на Българското опълчение. Националната светиня е част от изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“ и ще остане в Старата столица една седмица. Знамето е изложено в Музей „Възраждане и Учредително събрание“, а днес входът на културното средище е свободен. Събитието е организирано от областния всекидневник „Янтра днес“ с подкрепата на Община В. Търново, регионалните музеи в Старата столица и в Стара Загора, Клуб „Традиция“, НВУ „Васил Левски“ и др.

Самарското знаме бе посрещнато с военен ритуал и почести пред сградата на музея. Кметът Даниел Панов припомни, че знамето е изначално свързано с Велико Търново – в освещаването му участва дичинският поп Петър Драганов.


„Самарското знаме ни връща към едно от най-големите събития в цялата българска история – Освобождението. В цялата си история България няма нито едно пленено знаме и това е факт, с който българите трябва да се гордеем. Благодаря на организаторите на изложбата „Търново, Освобождението и възкресението на България“ и на всички, с чиито усилия тя стана факт. Ние трябва да помним и да се учим от историята, да познаваме събитията в миналото и важните личности, да ги почитаме. И особено днес, във времето на българското председателство на Европейския съюз, България има уникалната възможност да покаже на цяла Европа и на целия свят всичко това, с което се гордее и което е дала на света – култура, традиции, обичаи, българската писменост – Кирилицата, богатото историческо наследство“, каза Даниел Панов.

Кметът Даниел Панов подчерта, че Самарското знаме припомня за голямата роля на българското опълчение в Освободителната война. „Нашите храбри предци, вдъхновени от Апостола на свободата Васил Левски и великия Христо Ботев, участват в редица битки и оказват жизненоважна помощ на освободителната армия. Голям е техният принос за продоволствието на войските, за логистиката, за военното разузнаване. В Освободителната война България ясно доказва, че заслужава свободата си. Дълбок поклон пред всички наши предци, които дадоха живота си за българската свобода, за националното ни обединение, за независимостта. Дълбок поклон и пред всички воини, сражавали се храбро в Освободителната война“, завърши Панов.


Изложбата показва още ценни реликви и артефакти – байрякът на горнооряховските въстаници и знамето плакет, с което търновци посрещат освободителната войска на 25 юни 1877 година, снимки, оръжия, оригинални униформи на български опълченци и други експонати, свързани с българското Освобождение. Съпътстващо събитие бе младежка научна сесия, както и конкурс за есе, рисунка и презентация, посветен на 140-годишнината от Освободителната война. Кметът Даниел Панов връчи част от наградите на талантливите деца и младежи.

Инициативата на областния всекидневник е повод 140-годишнината от Освобождението на България. Тя бе подкрепена от инициативен комитет от общественици. Сред гостите бяха също представители на законодателната и местната власти, ректорите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и НВУ „Васил Левски“, посланикът на Русия Н. Пр. Анатолий Макаров, генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов, представители на културни, образователни институции, общественици, ученици от цяла България. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново