сряда, 14 февруари 2018 г.

„Сцена на вековете“ 2018 със 7 постановки

Снимки: Община В. Търново/ОТА "Царевград Търнов"
Информация: Kmeta.bg
Велико Търново отново ще се преобрази във Верона на Балканите през това лято, когато крепостта Царевец отново ще бъде арена на оперни постановки на открито. Това съобщи информационната агенция Кмета.БГ. Седем ще бъдат заглавията в Третия сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“. Големият летен фестивал, носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите. Фестивали за Европа“ за 2017 и 2018 година, стартира на 14 юли и ще продължи до 5 септември. Програмата на значимия културен форум бе анонсирана по време на международното туристическо изложение „Ваканция & Спа Експо“, където Велико Търново представя туризма си на атрактивен щанд.
„Сцена на вековете“ ще стартира с операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини, а изпълнението е на състава на Държавна опера – Бургас /14 юли/.
На 22 юли Театрално-музикалният продуцентски център във Варна ще представи световноизвестния мюзикъл „Зоро“, по музика на Джипси Кингс и Джон Камерън. Само пет дни по-късно трупата на великотърновския Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ ще зарадва публиката с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по Добри Войников. На 3 август Русенската опера ще гастролира с „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев.
Програмата на фестивала продължава с оперите „Джокондата“ от Алмикаре Понкиепи /11 август/ - постановка на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, както и с шедьовъра на Верди „Аида“, в изпълнение на Бургаската опера /18 август/. Големият финал на „Сцена на вековете“ ще бъде мюзикълът „Човекът от Ла Манча“ /Дейл Васерман/, в изпълнение на Държавна опера – Русе.
Вече са факт и първите договори с туроператори за оперните постановки, информираха от Общинската туристическа агенция „Царевеград Търнов“, която организира щанда за Велико Търново на „Ваканция & Спа Експо“.

На големия туристически форум Старата столица се представя с щанд от 35 квадратни метра, в който по атрактивен начин са съчетани културно-историческите забележителности с новите туристически маршрути и атракции в града и околностите му. Акценти са поставени върху крепостта Трапезица, средновековната Шишмановата баня, Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов-Звук и светлина“ и новооткрития парк на миниатюрите „Търновград - духът на хилядолетна България“. 
           
На „Ваканция & Спа Експо“ Велико Търново представя  и други водещи културни събития през годината - Международното изложение „Културен туризъм“, Международния фестивал на историческите възстановки “Ежедневнието на средновековен Търновград“, Фестивала за класическа камерна музика Arbanassi summer music, Нощта на Самоводската чаршия и фестивала на занаятите, Международно биенале на църковните изкуства и др. 

Камъни в съдовете за битова смет застрашиха инсталациите в регионалното депо

Снимка и информация: Община В. Търново
Камъни, изхвърлени в съдовете за битова смет, застрашиха функционирането на инсталациите в Регионалната система за управление на твърди битови отпадъци, която бе изградена край с. Шереметя. Неизвестните към момента автори на недобросъвестните прояви създадоха реален риск както от увреждане на съвременните сепариращи машини, така и на камионите по сметосъбиране. Подобни действия причиняват щети за сериозни суми и изискват отделянето на допълнителни средства за необходимите ремонти.
Община Велико Търново апелира към жителите на Старата столица, общината и на всички общини, чиято смет постъпва в системата, да не изхвърлят строителни материали и камъни в съдовете пред домовете им и по улиците. Сметта от този тип следва да бъде транспортирана до Депото за строителни отпадъци, намиращо се край с. Леденик.
Регионалната система за твърди битови отпадъци бе изградена със средства по Оперативна програма „Околна среда“  2007-2013, с инвестиция в размер на 33,2 милиона лева. Депото обезпечава третирането и обезвреждането на цялото количество битова смет, която постъпва от териториите на общините Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица. Системата за управление на отпадъците отговаря на съвременните европейски практики, като е изграден пълен цикъл за обработка и са включени всички възможни сепаратори. 

Благодарение на високата ефективност на работата и пълната натовареност на съоръженията голяма част от събраните и обработени отпадъци се превръщат в суровина за преработващата индустрия.

Даниел Панов заряза ритуално лoзите в Килифарево навръх Трифон Зарезан

Снимки и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов гостува в градчето Килифарево, където участва в традиционния ритуал по лозова резитба за празника Трифон Зарезан. Въпреки лошото време, десетки местни жители и гости си пожелаха годината да е здрава и успешна, а лозите да са плодородни и да дадат много грозде.

Празникът започна с шествие, провело се от централния площад „България” до Историческия музей. В двора на културната институция бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват народните обичаи. Лозовите клонки подрязаха кметът на община Велико Търново Даниел Панов, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Килифарево Димитър Събев, общински съветници, местни жители и гости, журналисти и фотографи.
Даниел Панов отправи пожелание към жителите на Велико Търново, Килифарево и на цялата община да бъдат здрави, да уважават, съхраняват и предават българските традиции и обичаи. Той подчерта, че празници като Трифон Зарезан са част от българската идентичност. Панов поздрави и археолозите, които също празнуват на днешния 14 февруари, както и всички, които се чувстват влюбени.

Даниел Панов гостува и в съседното на Велико Търново градче Лясковец, където също отбелязват Трифон Зарезан с общоградско тържество и ритуал. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново