четвъртък, 8 февруари 2018 г.

Велико Търново участва в Европейската година на културното наследство

Снимка и информация: Община В. Търново

Велико Търново ще участва в Европейската година на културното наследство, за каквато е определена 2018-а и която официално стартира на 5 януари. В националния календар на инициативата на Европейската комисия, която е под ръководството на председателя й Жан-Клод Юнкер, са включени три големи събития в Старата българска столица.

Участието на Велико Търново в националния календар е свързано със събитията Средновековен фестивал на историческите възстановки „800 години Иван Асен Втори“, Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите, както и петнадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“. Трите големи форума ще използват официалното лого на Европейската година на културното наследство 2018. Присъединяването им към националния календар дава възможност за още по-силно представяне на забележителностите, богата история, култура, традиции и обичаи на Велико Търново и страната в периода на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тазгодишното издание на летния Средновековен фестивал на историческите възстановки  ще е посветен на 800-годишнината от интронизацията на един от най-големите български и европейски владетели – цар Иван Асен II. По традиция големият форум ще превърне крепостта Царевец в жив средновековен град, в който посетителите ще могат да се запознаят с бита, обичаите, порядките, въоръжението и военното дело, кулинарията и фолклора през XII-XIII век.

В самия край на лятото Самоводската чаршия отново ще събере занаятчии и артисти от цяла България и от чужбина. Традиционният празник се радва на много голяма туристическа популярност. За трите дни през 2017 г. Нощта на Самоводската чаршия и фестивалът на занаятите бяха посетени от повече от 25 000 души.

XV Международно изложение „Културен туризъм“ е единствената специализирана туристическа борса в България, която през 2018 година ще бъде в съвсем нов формат. Във Велико Търново отново ще гостуват десетки участници от цял свят, които ще представят възможностите за културен туризъм в редица държави.


Европейската година на културното наследство ще включва хиляди събития на европейско, национално, регионално и локално ниво. В тематичната поредица ще участват всички 28 държави членки. Това е единствената досега тематична година, организирана от Комисията под ръководството на Юнкер. Тя ще протече под мотото “Културното наследство за една по-надеждна Европа“. Целите на мащабната инициатива са културното наследство да бъде използвано още по-ефективно като стратегически ресурс за бъдещето на Европа, все повече хора да бъдат насърчени да го изучават и откриват, да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство.

700 000 лева са вложени в стадион „Ивайло“ през миналата година

Снимка и информация: Община В. Търново

Близо 700 000 лева са вложени в обновяването на стадион „Ивайло“ във Велико Търново през миналата година. Това съобщи директорът на Общинско предприятие „Спорни имоти и прояви” Петко Павлов. Той поясни, че дейностите са част от цялостния процес на обновление на спортната база на Велико Търново, започнал от няколко години насам. Инвестициите са от спортното министерство и от бюджета на общината.
 „След ремонта на южните зали на стадион „Ивайло” и откритата лекоатлетическа писта, както и след пускането в експлоатация на западните зали /откъм ул. „Йоновка“/, през отминалата година акцентирахме на северната част на спортния комплекс и на осветлението“, каза Петко Павлов. Той посочи, че основно са ремонтирани двете съблекални, ползвани от представителния отбор на ФК „Етър ВТ” и гостуващите тимове. Помещенията вече отговарят на изискванията на УЕФА и ФИФА, което позволява на Велико Търново да приема отбори дори на топ ниво. Възстановени са два санитарни възела на трибуните, което значително подобрява комфорта на зрителите. Реконструиран и обособен е още един сектор за гостуваща публика, изградена е модерна зала за пресконференции.
След пауза от почти 20 години осветлението на стадион „Ивайло“ отново работи. То също отговаря на изискванията на УЕФА за провеждането на срещи от груповата фаза на Шампионска лига, а лицензиран оценител изчисли, че осветлението е едно от двете най-силни в България“, поясни Петко Павлов. Той добави, че е възстановен и трафопостът, който захранва осветлението“.
Обърнато бе внимание и на футболните терени около Велико Търново. Монтирани бяха нови поливни системи на стадионите в Шемшево, Леденик, Самоводене и Килифарево.
Направените инвестиции през последните 3-4 години определено дадоха тласък на спорта в Старата столица. Залите отново се напълниха с деца, за първи път в цялата история на стадион „Ивайло” се проведе държавно първенство по лека атлетика за мъже и жени, момичета и момчета до 16 години. За първи път „Ивайло” бе домакин и на европейски футболни квалификации за юноши до 17 години. Съоръжението прие и финали на първенства и купи по футбол за различни възрастови групи, както й този за купата на Аматьорската лига“, добави шефът на общинското предприятие.
Рекордни са приходите, реализирани от ОП „Спортни имоти и прояви“ през 2017 г. Сумата възлиза на 239 142 лева с ДДС, като близо 170 000 лева са от продажба на билети за футболни срещи. В сравнение с 2016 година ръстът в приходите е с близо 140 хил. лева.

За 2018 година от общинското предприятие планират обновяване на залата по вдигане на тежести, която единствена има предписание от РЗИ за ремонт. По проект „Красива България” е подаден проект за ремонт на покрива и саниране на хандбална зала „Сава Величков”, за което и Община Велико Търново ще отдели 112 000 лева от бюджета си.

Старо Търново става още по-красиво с нова инфраструктура

Снимка и информация: Община Велико Търново

Старата част на Велико Търново ще стане още по-красива и атрактивна за туристите, и още по-добра за живеене с новата техническа инфраструктура, по чието изграждане вече се работи. Строителните дейности са по големия проект на общината „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020.
36 улици и площадни пространства в старата градска част ще бъдат обновени по одобреното инвестиционно намерение. На много места строителната техника и работниците на изпълнителите вече работят.
По уличната мрежа, където се налагат аварийни и неотложни ремонти на ВиК-съоръжения, дейностите по проекта все още не се изпълняват. Финансирането на подмяната на ВиК инфраструктурата е осигурено  от републиканския бюджет и не е част от реализацията на европейския проект.
Инвестиционното намерение „Привлекателна и съхранена автентична градска среда в град Велико Търново“ включва следните дейности - подмяна и обновяване на уличните настилки, тротоарите, пешеходните алеи, стълбищата, елементите на градското обзавеждане /парапети, пейки, кошчета за смет/, озеленяване, монтаж на енергоспестяващо улично осветление. Автентичният вид на настилките в квартал „Варуша“ ще бъде запазен.
Четири от обособените позиции по проекта обхващат градска инфраструктура в Старо Търново. Тук влизат улиците „Независимост“, „Стефан Стамболов“, „Велчо Джамджията“, „Иван Вазов“, „Читалищна“, „Михаил Кефалов“, „Георги Сава Раковски“, площад „Самоводски пазар“. В тази част е и обновяването на изгледните площадки на ул. „Стефан Стамболов“. Заложено е обновяване и на улиците „Генерал Гурко“, „Колю Фичето“, „10-ти февруари“, „Пролет“, „Митрополит Панарет Рашев“,  „Александър Добринов“, „Ефрем Попхристов“, „Д-р Алберт Лонг“, „Максим Райкович“, „Тунел“, „Шейново“, „Силвестър Пенов“. Същото ще се случи на ул. „Крайбрежна“, ул. „Йордан Инджето“, ул. „Христо Ив. Войводата“, ул. „Петър Богданов“, ул. „Киро Тулешков“, ул. „8-ма дружина“, ул. „Цани Гинчев“, ул. „Капитан Дядо Никола“, ул. „Драгоман“, ул. „Медникарска“, ул. „Кирил и Методий“, ул. „Поборническа“, ул.„П. Р.  Славейков“, ул. „Георги Мамарчев“, ул. „Поп Матей Преображенски“, ул.„Въстаническа“.
Вторият акцент е поставен върху подобряването на градската среда в други жилищни райони, а фокусът пада върху квартал „Чолаковци“ и пешеходната връзка с квартал „Бузлуджа“. Така се постига надграждане на вече реализирани проекти за градска, спечелили европейско финансиране в предния програмен период.
Общата стойност на цялото инвестиционно намерение възлиза на над 10 милиона лева с ДДС.


Във Велико Търново отново стартира проектът „Моята градинка”

Снимка и информация: Община Велико Търново
За шеста поредна година във Велико Търново стартира общинският проект „Моята градинка“. Чрез програмата жителите на Старата столица могат да превърнат пространствата край домовете си в красиви цветни и зелени кътове. Единственото, което е необходимо, е великотърновци да депозират заявления за участие до деловодството на общината, в които да посочат избрания за облагородяване терен и предпочитаните видове растения. Посадъчният материал ще им бъде осигурен безвъзмездно.
Молбите за залесяване ще се приемат от 1 до 31 март. Участие могат да вземат всички собственици на имоти в старопрестолния град, включително и представители на етажната собственост, избрани по установения според нормативните изисквания ред.
Приложени следва да бъдат документ за собственост на даден имот, а ако сградата е в режим на етажна собственост - протокол от общото събрание на собствениците, с който те избират представител.
Експерти от Община Велико Търново ще огледат пространствата край сградите, за да преценят дали поисканите от великотърновци растителни видове са подходящи за засаждане на избраните места. Ако становището е отрицателно, дръвчетата, храстите и цветята ще бъдат заменени с други.
Проектът за създаването на малки цветни и зелени площи „Моята градинка” стартира през 2013 г. През миналата година бяха одобрени 27 заявления за облагородяване на междублокови пространства. На територията на града са засадени 21 дръвчета и 809 броя храстовидна растителност - Форзиция, Вайгела, Хибискус, Спирея, Тамарикс, Цидония, Люляк и др., както и 232 броя многогодишни растения.

Допълнителна информация великотърновци могат да получат от общинския отдел „Околна среда”, на телефон 062/619-502.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново