петък, 2 февруари 2018 г.

Заплашиха центъра на Търново с бомби

Снимка: Община Велико Търново
Неизвестен злосторник подал днес следобед лъжливи сигнали за бомби в центъра на Велико Търново и в квартал "Света гора". В страницата си във Фейсбук кметът Даниел Панов съобщи за злонамереното обаждане.
"Благодаря на служителите на Областна дирекция на МВР, които реагираха незабавно и веднага провериха обстойно както района в центъра на града, така и в квартала. Огледите потвърдиха, че сигналите са лъжливи. Професионалните действия позволиха нормалното протичане на работния процес, без създаване на напрежение и паника. Обаждането е локализирано", съобщи кметът Даниел Панов.



Журналисти от Азербайджан снимат филм за България и Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Журналисти от Азербайджан разгледаха Велико Търново и заснеха кадри от Старата столица за нов филм за България. В продукцията място ще намерят знаковите забележителности, музейните обекти, а и съвременният живот в града. Гостите бяха приети от заместник-кмета по икономическо развитие Снежана Данева-Иванова. Всички участници в срещата се обединиха около мнението, че откритата наскоро авиолиния между София и Баку е пример за добро международно партньорство и е предпоставка за засилване на туристически обмен между Велико Търново, България и Азербайджан.

Заместник-кметът Снежана Данева – Иванова разказа на гостите за славната история на Велико Търново, за столичния период на града, за богатото културно-историческо наследство и многообразието от паметници на културата от четири архитектурни периода. Тя припомни, че именно с подкрепата на фондация „Гайдар Алиев“, чийто председател е първата дама на Азербайджан и вицепрезидент Мехрибан Алиева, е реставрирана знаковата за историята на България крепост Трапезица. „Царевец и Трапезица оформят най-големия музеен комплекс на открито не само в нашата страна, но и на Балканите“, подчерта Снежана Данева-Иванова.

Чуждестранните журналисти споделиха отличните си впечатления от Велико Търново, от крепостите Царевец и Трапезица, от Мултимедийния посетителки център „Царевград Търнов“ и Самоводската чаршия, от  църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Те проявиха интерес също към римския град Никополис ад Иструм, както и към музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Друга от темите на разговора обхвана съвременното развитие на Велико Търново. Заместник-кметът припомни, че последните изследвания нареждат Старата столица сред 20-е най-развити икономически центрове и генератори на растеж в страната, в които са съсредоточени инвестициите и които акумулират брутния вътрешен продукт. „Велико Търново е град със завишен инвестиционен интерес, с много ниска безработица и много добро състояние на пазара на труда, както и с благоприятни демографски тенденции“, каза още Снежана Данева-Иванова. Тя разказа също за университетите в града и за много добрата образователна система.  


70 000 лева отпуска Община Велико Търново за ин-витро

Информация: Община Велико Търново


70 000 лева отпуска Община Велико Търново по програмата за асистирана репродукция. Средствата във фонд „Ин витро” са заложени в бюджета за 2018 година, като към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години.
Приемът на документи за включване в програмата започва от понеделник – 5 февруари. Постъпленията във фонд „Ин витро” са целева помощ за семейства с репродуктивни проблеми – предназначението им е за изследвания, процедури и лечение на стерилитет. Желаещите могат да получат необходимите формуляри на документите за кандидатстване в центъра за услуги и информация, който се намира на партера в сградата на Община Велико Търново, или да ги намерят на сайта www.veliko-tarnovo.bg.
Приемането на комплектите с документи ще продължи до 5 март. Те трябва да бъдат депозирани в центъра за услуги и информация. Кандидатурите ще бъдат обработени от специална комисия, в която участват лекари, акушер-гинеколози и юристи. Всяка двойка може да кандидатства за еднократна финансова помощ до 2000 лева.
Програмата за асистирана репродукция е създадена през 2011 г., като заделените средства са 30 000 лева. По инициатива на кмета Даниел Панов бюджетът за фонд „Ин витро” е увеличен и през всяка от последните пет години бе в размер на 70 000 лева. През миналата година бяха отпуснати допълнителни средства – близо 14 000 лева. Над 13 000 лева от тези дарения бяха набрани по време на коледния благотворителен бал на Даниел Панов за 2016 година. Финансова подкрепа оказа и неправителствена организация от София.
50 са новородените бебета, чиито родители са били включени в програмата от началото й до днес. Сред пеленачетата има и единадесет двойки близнаци.


Във Велико Търново подготвят голям базар за Баба Марта

Снимка и информация: Община В. Търново
Започна подготовката на базар за мартеници, който ще бъде открит във Велико Търново на 16 февруари. 170 са местата в Старата столица, където търговците ще могат да предлагат своите ръкоделия по случай Баба Марта. Локациите са определени със заповед на кмета Даниел Панов и обхващат както централната част на града, така и кварталите.
Места за продажба на мартеници ще бъдат обособени по главните улиците „Независимост” и „Васил Левски”, около пазара и по ул. „Христо Донев” в кв. „Бузлуджа”, край търговския център в кв. „Чолаковци”, по ул. „Симеон Велики” в кв. „Колю Фичето”, в кварталите „Картала” и „Зона В”.
От днес (2 февруари) стартира приемът на заявления за наемане на търговски площи. Документите следва да бъдат подавани в Центъра за обслужване и информация, намиращ се на партера в сградата на общината. Редът и условията за търговия с мартеници са създадени съгласно Наредбата за търговска дейност.
Заявленията и приложенията към тях ще бъдат обработвани според времето на тяхното постъпване. Хората с трайни увреждания, на които е издадено разрешение за търговия на открито, ползват 50% отстъпка от цената за наем. 

Базарът ще отвори на 16 февруари, а продажбата на мартеници ще продължи до 1 март включително. По тротоарната площ пред паметника на Васил Левски масите могат да бъдат поставени на 20 февруари. Физическите лица и търговците трябва да спазват разпоредбите на Наредбата за опазване на околната среда и да почистват зоните, в които извършват дейност.

„Арт Розалиада“ превръща Велико Търново в център на любовта и виното

Информация: Община Велико Търново
За поредна година Велико Търново ще се превърне в международен център на любовта и виното. Старата столица ще бъде домакин на познатата и популярна изложба „Арт Розалиада 2018“, в която отново ще бъдат изложени художествени творби на български и чуждестранни автори. Експозицията ще бъде открита навръх 14 февруари в 17,00 ч. и ще бъде подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Събитието се провежда под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и ректора на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

Жителите и гостите на старопрестолния град ще могат да се запознаят с творчеството на повече от 100 художници от България, Сърбия, Румъния, Македония, Украйна. Всяка от творбите е посветена на любовта и виното. Подбраната компилация ще включва графики, рисунки, плакати, фотографии, арт инсталации, скулптури от различни материали (метал, камък и др.), мултимедия.

По традиция, в изложбата участват преподаватели и студенти от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Национална художествена академия, СУ „Св. Климент Охридиски, ВСУ „Любен Каравелов“ (София), Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“. В настоящето издание на „Арт Розалиада“ ще гостуват също автори от Сръбския университет в Прищина, Националния университет по изкуствата – Букурещ, Факултета по изкуствата в Ниш. Специални гости ще пристигнат от Български културен форум „Родина на кръстопът“ и от Дружество на банатските българи.


Организатори на „Арт Розалиада“ са Община Велико Търново и Факултета по изобразителни изкуства към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. От днес до 9 февруари всеки автор може да представи творбите, с които желае да участва – те трябва да бъдат в готов за експониране вид и да бъдат изпратени в художествения факултет. Произведенията ще бъдат оценявани от петчленно жури, съставено от авторитетни художници. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново