понеделник, 22 януари 2018 г.

Вижте колко снегорина ще работят във Велико Търново и през нощта

Снимка и информация: Община В. Търново

Валежите във Велико Търново почти спряха, но от кметството и снегопочистващата фирма са взели превантивни мерки. Цялата снегопочистваща техника в Старата столица ще работи и през нощните часове. С 20 машини от различен тип фирмата за зимна поддръжка оперира по 114-километровата улична мрежа на Старата столица. Настилките периодично биват третирани с инертни материали, за да няма заледявания. Снеговалежът продължава около 16 часа, а движението в града е при нормални за зимата условия. Градският транспорт се движи нормално и без закъснения, същото се отнася и за крайградските автобуси.
Община Велико Търново апелира към великотърновци, при почистване на автомобилите си да не хвърлят снега по улиците, а да го събират на купчини. Съгласно Наредбата за опазване на околната среда собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, на магазини и други търговски обекти са длъжни сами да изчистят снега от прилежащите си тротоарни площи.
71 служители на общинската фирма „Зелени системи“ са ангажирани с почистването на тротоарите, стълбищата, спирките, обществените пространства. За проходимостта на пешеходните алеи с най-голям поток от хора, както и за разчистване на входовете пред училища, детски градини, социални центрове работят четири малогабаритни машини.
Жителите на Велико Търново и населените места могат да подават сигнали за необходимостта от снегопочистване и предприемане на мерки на телефон 062/619102.

В общината няма населени места без ток и вода. Общинската пътна мрежа е проходима при зимни условия. 

Водолази ремонтираха спешно язовирен изпускател край Велико Търново, увреден от вандали

Снимка и информация: Община Велико Търново
Вандали посегнаха на новия изпускател на язовира край великотърновското село Миндя, монтиран в края на ноември миналата година. Щетите са констатирани в неделния ден (21 януари) и веднага са отстранени.

Спешните ремонтни дейности бяха извършени от група водолази, а отводнителната система на водоема отново е напълно изправна, съобщи заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Новият изпускател бе закупен, тъй като старото съоръжение се оказа разбито и негодно за експлоатация. Щетите отново бяха резултат от вандализъм, извършен във време, в което язовирът е бил с много ниско ниво на водата.

Заради метеорологичната обстановка е възложено на кметовете и кметските наместници да следят за нивата на водата в 18-е общински язовира. Водоемите са с нормални водни количества. Всеки от язовирите бе огледан обстойно преди началото на зимния сезон. Състоянието на хидротехническите съоръжения е добро, не са констатирани неизправности, които могат да доведат до рискове от наводнения. 

Програма за събитията тази седмица във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Програма на Община Велико Търново
22-28 януари 2018г.


23 януари /вторник/

17:30ч., РНБ „П.Р.Славейков“
Представяне на новата поетична книга на Борислав Костов „Пепел от пеперуди“

25 януари /четвъртък/

9:00ч., Голяма зала на Община В. Търново
Сесия на Великотърновски общински съвет

19:00ч., МДТ „Константин Кисимов“, голяма зала
„Графиня Марица“ – оперетен спектакъл

26 януари /петък/

19:00ч., МДТ „Константин Кисимов“, голяма зала
„Измамникът Тартюф“ - комедия

27 януари /събота/

9:00 ч., Община В. Търново - нова зала на Общински съвет
Обучение на управители на социални услуги, на експерти и ръководството на общинската 
дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ за новите промени в нормативната уредба

11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Спящата красавица“ – детски куклен спектакъл, представен от ДКТ – гр.Търговище

28 януари /неделя/

18:00ч., фоайе на МДТ „Константин Кисимов“
Откриване на фотографска изложба и на арт ателиета за китайско изкуство – съпътстващи събития към спектакъла за отбелязването на Китайската нова година

19:00ч., МДТ „Константин Кисимов“, голяма зала
Спектакъл „Китайски класически танц Фън Мо“ по случай Китайската нова година 2018

19:00ч., МОЛ Велико Търново
„Тримата братя и златната ябълка“ – детски театрален спектакъл

25 машини чистят снега във Велико Търново (СНИМКИ)

Снимки и информация: Община Велико Търново

25 машини чистят снега във Велико Търново. Цялата налична техника на фирмата по зимна поддръжка „Нелсен чистота“ работи по 114-километровата улична мрежа в Старата столица – 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на пясък, две фадроми и машина за ръчно опесъчаване, ползвана в старата градска част1

Още след 1,00 ч. през изминалата нощ стартира обработката на настилките против заледявания. Към 9,30 ч. тази сутрин и при условията на продължаващ вече няколко часа снеговалеж техниката е съсредоточена по главните трафик улици и по маршрутите на градския транспорт. 115 тона е разпръсната смес от пясък и сол. Автобусите по обществените линии се движат по разписания и без затруднения.

След спирането на снеговалежа машините ще бъдат пренасочени и към второстепенните улици. Проходимостта им е нормална, а движението се извършва при зимни условия. Поради очакваното понижаване на температурите пътната мрежа ще бъде допълнително обработена срещу заледявания по-късно днес.

Над 45 километра е дължината на първостепенните булеварди и улици във Велико Търново. Около 65 километра е общата площ на второстепенните отсечки.

71 служители на общинската фирма „Зелени системи“ от 6,00 ч. сутринта работят по почистването на тротоарите, стълбищата, спирките, обществените пространства. За проходимостта на пешеходните алеи с най-голям поток от хора, както и за разчистване на входовете пред училища, детски градини, социални центрове работят четири малогабаритни машини.

Съгласно Наредбата за опазване на околната среда собствениците, наемателите и ползвателите на жилищни и офис-сгради, на магазини и други търговски обекти са длъжни сами да изчистят снега от прилежащите си тротоарни площи.

Оранжев код за силен вятър е обявен за територията на област Велико Търново от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Няма населени места без ток и вода, няма регистрирани аварии и щети. Движението по пътищата в общината се извършва при зимни условия, шосетата са проходими.

Жителите на Велико Търново и населените места могат да подават сигнали за необходимостта от снегопочистване и предприемане на мерки на телефон 062/619102. Обажданията се приемат от служители, които координират дейностите на фирмите по зимната поддръжка на пътната инфраструктура.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново