петък, 19 януари 2018 г.

С водосвет и ритуално миене на ръцете на лекарите отбелязаха Бабинден в Дебелец

Снимка и информация: Кметство Дебелец/Община В. Търново
С водосвет, отслужен от отец Петър, в Дебелец започна отбелязването на традиционния български празник Бабинден. Възрастните дами от местното читалище направиха обичайното ритуално измиване на ръцете на лекарите от здравната служба в града. По традиция, на тържеството присъства най-опитната акушерка - 73-годишната Ана Тошева. С множество пръски от водата тя ориса повече и здрави деца да се родят в градчето през годината.
Кметицата на Дебелец Снежана Първанова поздрави по повод Бабинден бабите, майките и медиците. Тя отбеляза, че това е един от най-красивите български празници, свързан с надеждата и радостта, с новото начало и бъдещото.  Първанова изрази признателност и уважение към лекарите от името на цялата общественост и благодари за грижите, които те полагат. „Така както вие се радвате на детския смях и усмивки във вашите домове, така и аз като управник съм изключително щастлива, че детските ни заведения, училището, детските площадки и паркът са пълни с деца“, подчерта кметицата.
34 са родените бебета през 2017 година в Дебелец, като последното от тях се появява на бял свят на 8 декември и е момче. Женско е началото на новата 2018 година. Малката госпожица е проплакала на 04 януари.
Празникът продължи с почерпка за здраве в клуба на пенсионера. Настроението допълват песните на фолклорната група „Росен здравец“.


Добри новини за магистралите и пътищата в Северна България

Снимка и информация: Фейсбук профил на регионалния министър Николай Нанков

Добри новини за магистралите и инфраструктурата в Северна България съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по БНТ, както и в профила си в социалната мрежа "Фейсбук". Министър Нанков обяви, че 2018-а ще бъде годината на АМ "Хемус" и Северна България.
Николай Нанков посочи, че ще стартира реалното изграждане на две отсечки с обща дължина 25 километра, които ще приближат, макар и с малко, аутобана до Велико Търново. Ще завърши проектирането на още 50 километра от магистралата,  в участъка й от Тетевен до разклона за Плевен. 
Завършен ще бъде обходът на Габрово, ще стартира възлагането на тунела под Шипка, посочи още министър Нанков. След влизането в сила на оценката за въздействие върху околната среда за магистралата от Русе до Велико Търново ще започне реалното техническо проектиране на най-тежкия участък - обхода на град Бяла.
"Чрез Оперативна програма "Региони в растеж" и текущата поддръжка ще бъдат рехабилитирани първокласни, второкласни и третокласни пътища в цяла Северна България", посочи още министър Нанков.

Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България

Информация: Община Велико Търново и Институт за пазарна икономка
Изображение: Институт за пазарна икономика
Велико Търново е сред водещите генератори на икономически растеж в България, сочи специализирано изследване на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Старата столица е сред 20-е икономически центъра в страната, в които се произвежда 86% от продукцията на национално ниво и които привличат 81% от всички преки чуждестранни инвестиции.

Център „Велико Търново“ се характеризира с висока инвестиционна и икономическа активност, много ниска безработица, благоприятни демографски и образователни тенденции. Община Велико Търново е ядрото на икономическата зона, а в периферията попада община Лясковец“, посочват от ИПИ.

В периода 2012-2015 година икономиката расте стабилно. Общият ръст на произведената продукция е 23% - тя достига до 1,5 милиарда лева. И през 2016 година икономическата и инвестиционната активност продължават да се увеличават, а Център „Велико Търново“ изпреварва повечето области в страната. 47% от продукцията в икономическата зона, чието ядро е Старата столица, е в преработващата промишленост. Най-големите фирми са от различни сектори – производство на сладкарски изделия, на торби и опаковки, търговия, дървопреработване.

63% е ръстът на преките чуждестранни инвестиции във Велико Търново за периода 2012-2015 година. В Старата столица общата им стойност за 2016 година достига 54 млн. евро. Към индустрията са насочени 38% от инвестициите, или 21 млн. евро. Аналогични тенденции се наблюдават и при разходите за придобиване на дълготрайни материални активи. За същия период те са нараснали с 42% до 205 милиона лева.

Данните доказват, че провежданите от Община В. Търново политики са резултатни, а инвестиционната среда става все по-добра и атрактивна.

Старата столица е сред икономическите зони в България с най-добро състояние на пазара на труда. Безработицата през 2016 година е около 4,2% - почти два пъти по-ниска от средната за страната. Продължава тенденцията към спад на незаетите - в общината през 2017 година безработицата е около и под 3%.

Икономическият център е с благоприятни демографски тенденции – за последната година населението на Велико Търново се увеличи с близо 1000 души и към края на декември 2017 г. жителите по настоящ адрес в града вече са над 72 000. Статистиката на ГРАО не обхваща студентите, които са още поне 10 000. Както през миналата година, така и през 2016 г. раждаемостта е с рекордно високи нива.

Велико Търново е в топ 3 в България по състояние на образователната система и на първо място в страната по брой студенти спрямо глава от населението. Тези фактори, плюс високата образованост на населението, също благоприятстват икономическото развитие и инвестиционната активност. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново