четвъртък, 18 януари 2018 г.

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Няма основания за обявяването на грипна ваканция във Велико Търново. Това сочи справка за броя на учениците във всички училища на територията на града и общината, които отсъстват от занятия. По разпореждане на кмета на Старата столица Даниел Панов ръководството и екипът в общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ отчитат по два пъти ежедневно присъствието в класните стаи.
980 от общо 8829 ученици не са били в клас на 17 януари, сочат данните. Отсъстващите деца и тийнейджъри са 11,1% от общия брой ученици, които се обучават в 19 училища във Велико Търново и още 8 учебни заведения в други населени места от общината. За да бъде обявена грипна ваканция, е необходимо да не присъстват 30% от възпитаниците на училищата. Средното ниво на посещаемост на учебните занятия от началото на седмицата е около 89,4%, няма данни за грипна епидемия.

Проверките ще продължат както през следващата седмица, така и през целия период, в който здравните институции отчитат повече пациенти с остри респираторни заболявания.  

Велико Търново отново ще отбележи Китайската Нова година

Информация: Община Велико Търново
Велико Търново ще отбележи настъпването на Китайската Нова година с атрактивно танцово шоу, изложба и арт работилници. Това съобщи на пресконференция директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова. Спектакълът поставя акцент върху класическия китайски танц „Фън Мо“, а представянето му ще бъде на сцената на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“. Постановката ще е със свободен вход и ще се състои на 28 януари /неделя/ от 19,00 ч. Час по-рано е откриването на фотографска изложба и на ателиетата. Те ще бъдат разположени във фоайето на театъра.
Снимка: Община Велико Търново

„Фън Мо“ е танц в пет акта, който разкрива китайската култура и духовен свят. Чрез съчетанието на специфични движения и техники, на сценично облекло и разнообразни цветове танцьорите пресъздават човешките емоции – привързаност, хумор, обида от несправедливо обвинение, тъга, състояние на отдих, любов. Спектакълът е дело на група от 40 професионални танцьори от Пекинската танцова академия. Изкуството „Фън Мо“ е изучавано във висшето учебно заведение през последните 60 години.
Над 40 фотографии от далечен Китай ще бъдат подредени в изложбата във фоайето на МДТ „Константин Кисимов“. В съседство ще бъдат разположени ателиета, в които 15 майстори и учители ще демонстрират традиционни китайски занаяти  изкуства – калиграфия, изработване на копринени конци, възли и на изделия от хартия. Представени ще бъдат също характерни за обичаите в азиатската държава облекла. В арт работилниците всеки ще може да изпробва различни техники и да се премени с китайски одежди.
Велико Търново отбелязва за втори път настъпването китайската Нова година. Инициативата бе на кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. Празничната програма през януари 2016 г. се радваше на голям интерес от страна на великотърновци – над 2000 души бе публиката, бурно аплодирала шоуто.

Организатори на настоящия спектакъл са Община Велико Търново, Посолство на Китай в България и Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

Спокойна е обстановката в община Велико Търново, вятърът достигна до 64 км/ч

Снимка и информация: Община Велико Търново
Спокойна е обстановката във Велико Търново и населените места от общината, въпреки силния вятър, чиито пориви достигат до 64 километра в час. Не са регистрирани щети, няма сигнали за изпочупени клони. Временно без ток са били две махали край Вонеща вода, а проблемите са били отстранени към 9,00 ч. тази сутрин. Няма други населени места без електроенергия. Оперативният щаб в Старата столица е в постоянна връзка с кметовете и кметските наместници в цялата община.
Предвид поривите на вятъра, Община Велико Търново съветва жителите и гостите на Старата столица да се придвижват с повишено внимание.
Снегопочистващите фирми са в готовност да обработят улиците в старопрестолния град и пътищата на територията на общината с инертни материали против заледявания, при възникване на рискове от поледици.
Движението по общинската пътна мрежа се извършва при зимни условия, а проходимостта на шосетата е нормална.

Метеорологичните прогнози сочат, че в следобедните часове валежите ще започнат да спират, а вятърът ще утихне. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново