вторник, 2 януари 2018 г.

Рекордна е раждаемостта във Велико Търново за втора поредна година

Снимка и информация: Община Велико Търново

Рекордна е раждаемостта във Велико Търново за втора поредна година. 1096 бебета са проплакали в Старата столица за 2017 година, съобщи пред Общинско радио д-р Светлозар Стойков - началник на Акушеро-гинекологичното отделение в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“. Новородените са с 14 повече спрямо 2016 година, в която също бе отчетен „бейби бум“.
Старата столица се утвърждава като лидер в България по раждаемост и е единственият град в Северен централен район, чието население се увеличава.
Момченце с тегло 3 кг. и 20 грама, на ръст 50 сантиметра, е първото бебе за 2018-а година, родено във Велико Търново. Това каза още доц. Стойков пред Общинско радио. Майката е 31-годишна и също е от Старата столица. Момиченце е последното новородено за изминалата година.
В официалната си страница във Фейсбук кметът Даниел Панов поздрави всички родители и пожела на тях и на децата им новата година да бъде здрава, успешна и да им донесе много щастие. 

Великотърновци вече могат да плащат местните данъци и такса смет, няма поскъпване

Снимка и информация: Община Велико Търново

Жителите на Велико Търново и населените места от общината вече могат да заплащат местните данъци и таксата за битови отпадъци за 2018 г. Съгласно изготвената тригодишна бюджетна прогноза ставките остават без промяна. Съобщения за дължимите суми ще бъдат изпратени в законоустановения срок, който е до началото на март.
Вноските за местните данъци и таксата за битови отпадъци /ТБО/ могат да бъдат платени на две части - до 30 юни и до 31 октомври. 5% е отстъпката, ако данъците върху сградите и върху превозните средства бъдат платени в целия им размер до 30 април. За такса „Смет“ облекчението е 10%.
Без промяна остават местата, където жителите на Велико Търново и населените места могат да заплатят местните си данъци и такси: централен офис на Общинска данъчна служба, който се намира на ул. „Христо Караминков №19; изнесен център в Мол Велико Търново – ул. „Оборище №18; изнесен офис в кв. „Чолаковци” – СОУ „Владимир Комаров”, ул. „Бяла Бона №9. Плащания се приемат също на касите на „Изипей” и Банка ДСК, чрез пощенски запис и по банков път. Информация за банковите сметки може да бъде намерена на сайта на Община Велико Търново.
Обществено обсъждане на проекта за Бюджет 2018 ще се състои на 4 януари /четвъртък/ в голямата зала на общината. Дискусията ще започне в 10,30 ч.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново