четвъртък, 28 декември 2017 г.

Видео-отчет за изминалата 2017 година.


В края на настощата година Ви представяме кратко видео с резултатите от нея.
През 2017 нашата страница бе посещавана над 500 000 пъти. Публикувани бяха над 1 600 статии. Актуализирахме разписанията и маршрутите. Добавихме нов раздел - Спирки - виртуално табло. Отговаряхме на вашите въпроси във фейсбук страницата ни. Достигнахме 7 070 последоватяли и 7 204 харесвания.
Целият екип Ви желае весело посрещане на Новата 2018 година. Нека тя бъде още по-хубава от старата и донесе на Вас и вашите семейства много здраве, любов и късмет!

Крепостта Царевец посреща туристи на Нова година



Информация - Регионален исторически музей, гр. В. Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

      Крепостта Царевец във Велико Търново ще посреща туристи в първия ден на новата 2018-та година. Архитектурно-музейният резерват ще е отворен за посещения от 12,00 до 17,00 часа.
     Първият посетител ще бъде официално посрещнат в 12,00 часа от директора на Регионален исторически музей-Велико Търново д.р Иван Църов и ще получи като подарък музейна литература, а при обиколката си на историческата забележителност ще бъде придружен от екскурзовод.
     Жителите и гостите на Велико Търново могат да разгледат  Царевец и в последния ден на тази година, 31 декември, от 9,00 до 13,00 часа.
     Крепостта Царевец е най-посещаваният исторически обект в страната и единствения музей, който работи 365 дни в годината. Само в първия ден на изминалата година архитектурно-музейният резерват бе посетен от 496  туристи, от които 179 чужденци.

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за неделя и понеделник (31 декември и 1 януари)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Във връзка с подготовката и реализацията на новогодишен концерт и празнични илюминации се въвежда следната временна организация в движението на МПС :
За времето от 20,00 ч. на 31 12.2017 до 03,30 ч. /или до приключване на събитието/ на 01.01.2018 г. се затваря за движение, спиране и паркиране ул. "Васил Левски" в участъка от кръстовището с ул. "Христо Ботев" до кръстовището с ул. "Цар Освободител".

Велико Търново посреща Нова година с танцово шоу, R&B и най-доброто от електронната музика

Снимка и информация: Община Велико Търново

С атрактивна програма и истинско шоу Велико Търново ще посрещне новата 2018 година. Традиционен български фолклор, танцово шоу, R&B музика, поп хитове и здрав електронен саунд ще гарантират отличното настроение на жителите и гостите на Старата столица, които ще се веселят на площад „Майка България“. Подготвена е и празнична почерпка с месни хапки, банички с късмети, вино, бира и сладкарски изделия. 

Празничната програма е организирана от Община Велико Търново, с подкрепата на фирми партньори. Точно в полунощ в новогодишната нощ кметът Даниел Панов ще поздрави великотърновци и гостите на града.

Шоуто ще започне в 23,00 ч. на 31 декември, а водещ ще е обичаният български актьор Георги Мамалев. В 23,10 ч. на сцената ще излезе звездата от „България търси талант“ Метин Енимехмедов, който е в главната роля в спектакъла Star Wars Dance Show. Следват празничен благослов и приветствие от кмета Даниел Панов.

Точно в полунощ фойерверки ще озарят нощното небе, което ще заблести в различни цветове. Танцьорите, музикантите и певците от ансамбъл „Искра“ ще поведат традиционното за Нова година Дунавско хоро. С пъстра китка популярният състав ще направи кратка обиколка из фолклорните области на България.

В 00,30 ч. на сцената ще излязат DEEP ZONE PROJECT и DJ ДИЯН, които ще представят най-доброто от електронната и хаус музика. Финал на празничната програма ще са изпълненията на R&B певицата Сантра и популярния поп-изпълнител Кристиян Янкулов.

Благодарение на съвместната работа между Община Велико Търново, Областната дирекция на МВР и частна охранителна фирма, за сигурността на жителите и гостите са взети всички необходими мерки. Още от 20,00 ч. главната улица „Васил Левски” ще бъде затворена за движение.

Автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ приоритет през 2018

В националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия, съобщиха от МРРБ.

Изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Струма“ ще бъдат приоритет на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и през 2018 г. С „Хемус“ е свързано бъдещето на Северна България, която изостава в развитието си от Южна България и заради липсата на модерни и бързи пътни връзки. Този дисбаланс трябва да бъде преодолян, за да се спре обезлюдяването на региона, посочиха от министерството в прессъобщение.




Общата дължина на магистралата е 420 км. Към момента са изградени участъците София – Ябланица и Белокопитово – Варна или общо 165 км. Очаква се догодина в строителство да са още 75 км – от Ябланица до п.в. Боаза, от Боаза до пътя Ловеч-Плевен, както и участъкът Белокопитово-Буховци. По настояване на МРРБ в националния бюджет за 2018 г. са заделени допълнително 85 млн. лв. за изграждането на тази ключова пътна артерия.

За ускореното развитие на Северна България е важна и магистралата „Русе –Велико Търново“. Подготовката на строителството й върви с бързи темпове. Предстои Министерството на околната среда и водите да излезе със становище по доклада за ОВОС на проекта и през 2018 г. да стартират процедурите за инженеринг и избор на изпълнител. Новата АМ „Русе-Велико Търново“ може да бъде завършена през 2021-2022 година.

2018 г. ще бъде решаваща и за АМ „Струма“. Очаква се Лот 3.3 от Кресна до Сандански да бъде готов с 6 месеца по-рано – още през ноември 2018 г. Амбицията на Агенция „Пътна инфраструктура“ е да влезе в график и с най-трудния участък – през Кресненското дефиле. Най-късно до края на март догодина трябва да е готова цялостната тръжна документация за избор на изпълнители на проектирането, строителството и строителния надзор. Индикативният краен срок за стартиране на обществените поръчки е 30 април 2018 г. и ако няма обжалване, в края на август трябва да има избрани изпълнители.

Много важен за връзките между балканските страни и бързото придвижване на трафика е и проектът за модернизация на скоростния път от Калотина до София. Вече започна подготовката за участъка от ГКПП „Калотина“ до Сливница, който е с дължина 31 км и индикативна стойност 258,6 млн. лв. Обществените поръчки за избор на изпълнители на двете отсечки – от Калотина до Драгоман и от Драгоман до Сливница се обжалват, но КЗК не е образувала производство по жалбите и скоро поръчките ще бъдат обявени повторно.

Това е един от знаковите проекти, стартирани по времето на кабинета „Борисов 3“. За периода от 5 май 2017 г. досега беше дадена „зелена“ светлина на инвестиции за над 1,5 млрд. лв. Наред с участъците по „Струма“ и „Хемус“, по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. се ремонтират 193 км второкласни и третокласни пътища, като беше извършена първа копка на обекти за 160 млн. лв. Сред тях са пътищата Пловдив-Асеновград, Бучин проход-Берковица, Враца-Леденика и други. Предстои да бъдат възложени още около 246 км, като общата стойност на инвестициите по ОПРР е 380 млн. лв.

Много важна за повишаване на безопасността на движение е реконструкцията на участъка Поморие – Ахелой с изграждане на второ платно, както и строителството на обхода на гр. Ахелой, с което трафикът ще бъде изведен извън града. Предстои през 2018 г. да започне изграждането и на обхода на Поморие.

През 2018 г. се очаква бум в санирането. Догодина ще бъдат санирани най-малко 1000 сгради със сключени в периода 2015 – 2016 г. договори с Българската банка за развитие. Чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. МРРБ инвестира и 624 млн. лв. в образователна и спортна инфраструктура в 416 училища, детски градини и висши учебни заведения.

Всеки един от тези проекти ще донесе приходи, ще създаде работни места, ще генерира развитие и икономически растеж.

Източник: https://www.investor.bg/

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново