сряда, 29 ноември 2017 г.

Велико Търново е в надпревара за туристическа дестинация и събитие на 2017 година

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново е с две номинации за годишните награди в туризма. Гласуването продължава до 10 декември и се извършва на интернет платформата http://tourismawards.bg. Организатор на надпреварата е Министерството на туризма.
Старата столица се бори в общата категория за най-предпочитана туристическа дестинация. Всеки, който желае, може да подкрепи Велико Търново на адрес http://tourismawards.bg/cat/turisticheska-destinacia/.
Традиционният есенен празник „Нощ на Самоводската чаршия и фестивал на занаятите“ е номиниран в класа „Събитие на годината“. Своя вот можете да дадете тук: http://tourismawards.bg/cat/turistichesko-subitie/.
Гласуването ще бъде ограничено на база на IP адресите и устройствата, посочват организаторите. Инициативата „Годишни награди в туризма“ има за цел да популяризира България, градовете и населените места като целогодишна и предпочитана туристическа дестинация, като представя разнообразни събития, културно-историческо наследство, природни дадености и др. 

Във Велико Търново подреждат изложба в подкрепа на талантливи хора с увреждания

Снимка и информация: Община В. Търново

Във Велико Търново ще бъде подредена изложба в подкрепа на  талантливи хора с увреждания. Благотворителната експозиция ще бъде открита на 1 декември от 10,00 ч. във фоайето на общината.

Върху щандовете ще бъдат изложени ръкоделия, сувенири, художествени творби, играчки, коледна украса и други изделия. Те изработени от самодейците в арт-ателието към великотърновската организация на Съюза на инвалидите в България.

Настоящето издание на инициативата е десето и юбилейно. Организатори са общинската структура на Съюза на инвалидите в България и Община Велико Търново. Поводът за изложбата е Международният ден на хората с увреждания – 3 декември, който светът отбелязва от 1992 г., по решение на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации /ООН/.

Експозицията ще работи под формата на базар, а събраните средства ще бъдат в подкрепа на арт-ателието към Съюза на инвалидите. 

Регионален форум за дигиталната търговия и иновациите ще се състои във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Бизнес форум за онлайн търговията и възможностите пред малките и средните предприятия за увеличаване на продажбите ще се състои във Велико Търново. Семинарът ще се състои на 1 декември в голямата зала на общината, а началото му е в 10,00 ч. Основният фокус ще бъде поставен върху силата на електронната търговия както на вътрешния, така и на външния пазар. 

Организатори на събитието е Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, съвместно с „АПИС Европа“ АД, „Ди Ейч Ел Експрес България“ ЕООД и Българска агенция за експортно застраховане /БАЕЗ/.

Участниците в срещата ще могат да зададат своите въпроси както по отношение на продажбите през интернет и етапите от износа на стоки, така и за нормативните изисквания. Сред гостуващите лектори са Моника Митева от „Ди Ейч Ел Експрес България“ ЕООД, Пепа Марникас - консултант на „АПИС Европа“ АД, Кирил Петрунов и Павел Бороджийски от Българската агенция за експортно застраховане.

Други от темите са свързани със застраховането на плащания при износ и при сделки на територията на Република България, с възможностите за финансиране на бизнес и др.

Магистралата от Русе ще преминава на 5 километра от Велико Търново

Изображение: АПИ
Информация: Община Велико Търново
Бъдещата магистрала Русе – Велико Търново ще преминава в непосредствена близост до Старата столица. Това стана ясно след обществено обсъждане в старопрестолния град, инициирано от Агенция „Пътна инфраструктура“. Тема на публичната среща бе докладът за оценката за въздействие върху околната среда на инвестиционното намерение, предвиждащо строителство на стратегическия инфраструктурен обект.
Три варианта бяха представени по време на обсъждането. Според тях трасето ще преминава западно от Велико Търново, на разстояние между 5 и 7 километра. По този начин магистралата ще бъде в непосредствена близост до града, но транзитният и най-вече тежкотоварният трафик ще бъде изведен в периферията.
В обществения дебат участваха заместник-кметът проф. Георги Камарашев, експерти от общинската администрация, кметове и жители от населени места в цялата община, представители на различни организации. Експертите от пътната агенция представиха пред тях набелязаните близо 80 мерки за ограничаване на въздействието върху околната среда при строителството на трасето. При изграждането няма да има рискове и трайни последици за околната среда, защитените територии и зони, почвата, животните, водите, археологията и пр., категорични бяха от АПИ.
Предвидени са съоръжения за шумоизолация, както и за преминаване на животни, отговориха експертите на въпроси, които кметове на населени места поставиха.
Според представителите на пътната агенция най-удачен за реализация е т.нар. „комбиниран вариант“ на трасето, предвиждащ дължината на магистралата от Русе до Велико Търново и изхода й от рамките на общината край Дебелец да е 133 километра. Според тях строителството на аутобана е задължително.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново