понеделник, 27 ноември 2017 г.

Най-известният в света отбор по таекуондо гостува във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Най-известният в света представителен отбор по таекуондо гостува във Велико Търново. Старата столица е първият град след София, в който съставът KUKKIWON направи демонстрация на спортната дисциплина. Визитата бе организирана след покана от страна на кмета Даниел Панов и с подкрепата на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.
Старопрестолният град е все по-популярен в Южна Корея, стана ясно след среща на Даниел Панов с посланика на чуждестранната държава Н. Пр. Шин Бунам. Около 10 000 годишно са южнокорейските туристи в България, а близо 60% от тях са посетили Велико Търново. Престоят им е с продължителност до три дни. Посланик Шин Бунам благодари за гостоприемството и изрази положителните си впечатления от Старата българска столица - от богатото и добре опазвано културно-историческо наследство, пъстрия културен календар, отличната образователна мрежа и ниската безработица.

По предложение на Панов посолството ще потърси град в Южна Корея със сходен на Велико Търново профил за установяването на сътрудничество. Това ще позволи развитие на двустранните отношения в сферите на спорта, икономиката, културата, образованието, туризма.
В Старата столица гостува и президентът на Световната таекуондо централа д-р О Хьон-Док. Той изрази желание за засилване на връзките между организацията, България и Велико Търново. Даниел Панов разказа, че през последните две години са създадени два великотърновски клуба по таекуондо, а един функционира и в съседна Горна Оряховица. „Като председател на Националното сдружение на общините ще подкрепя насърчаване на отношенията между Световната централа и всеки български град с добра спортна база и интерес към таекуондото“, посочи Даниел Панов.
В състава на гостуващата делегация бяха също председателят на Търговско-промишлената палата на България и Южна Корея Калин Дамянов, както и Слави Бинев - председател на българската федерация по таекуондо. Всички присъстващи на срещата се обединиха около мнението, че популяризирането и развитието на спортната дисциплина ще повлияе положително на икономическите и търговските отношения между България и Южна Корея, на културния, образователния и туристическия обмен.
В тази връзка кметът Даниел Панов посочи, че Велико Търново става все по-притегателен център за инвестиции в IT-сферата както заради наличието на добри училища и университети, така и заради стратегическото местоположение по линията на Девети паневропейски коридор „Хелзинки – Истанбул“.


Вижте кога отваря врати Коледният базар във Велико Търново

Снимка: архив Община В. Търново
Информация: Община В. Търново

Коледният базар във Велико Търново е една от най-големите атракции през декември, която впечатлява както жителите, така и гостите на Старата столица. Над 20 къщички ще бъдат подредени в парк "Марно поле" по австрийски модел. Базарът ще бъде открит в петък - 1 декември, от 18,00 ч.
Ето и останалите събития през седмицата.

Програма на Община Велико Търново
27 ноември – 3 декември 2017г.

27 ноември /понеделник/
12:30ч., ОУ „Христо Ботев“
„Моето семейство“ – съвместна инициатива на НЧ „Надежда 1869“ и Младежки дом
13:30ч., библиотека на НЧ „Надежда 1869“
Среща на Клуб приятели на книгата  от ХГ и СГИ с поета Здравко Пеев
19:00ч., театрален салон на НЧ „Надежда 1869“
„Госпожица Юлия“  от Агуст Стриндберг

28 ноември /вторник/
17:00ч., РНБ „П. Р. Славейков“ - фоайе
Изложба на Нуркан Нуф
18:00ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“
Концерт на Йоан Димчовски и Йосиф Шерцел - класическа китара възпитаници на Национално музикално училище ”Любомир Пипков” - София. В програмата: Й. С. Бах, Н. Паганини, Й. К. Мерц, Х. Турина, У. Уолтън и др.
19:00ч., читалище „Надежда“
„Това не е Хамлет“ - Спектакъл на Театрална работилница СФУМАТО

29 ноември /сряда/
16:00ч., библиотека на НЧ „Надежда 1869“
Клуб приятели на книгата /възрастни/ - представяне на новата книга на Захари Карабашлиев ”Хавра”
17:30ч., РНБ „П. Р. Славейко“
Представяне на новата книга на Сашка Александрова, поетеса и журналист на в-к „Борба“ - „Раждането на щастливата жена“
18:00ч., МДТ „Константин Кисимов“
Юбилеен спектакъл на проф. Сребра Михалева и учениците й
19:30ч., Клуб 7
Представяне на книгата „Код червено“ на Юлияна Дончева

30 ноември /четвъртък/
9:00ч., Община Велико Търново – голяма зала
Сесия на Великотърновски общински съвет
17:30ч., ИЗ „Рафаел Михайлов“
Откриване на „Есенен салон Велико Търново 2017“ – изложба на великотърновски художници
19:00ч., театрален салон на НЧ „Надежда 1869“
„Пилето, което казва КУ“ – моноспектакъл на Иван Юруков

1 декември /петък/
10:00ч., Община Велико Търново – голяма зала
Бизнес обучение за електронна търговия, организирано от Агенцията за малки и средни предприятия
10:00ч., Община Велико Търново – фоайе
Изложба, организирана от Арт-ателие към Съюза на инвалидите
18:00ч., парк „Марно поле“
Откриване на Коледния базар
19:00 ч., МДТ „Константин Кисимов“
„Няма да платим“ – премиерна постановка

2 декември /събота/
10:00ч., с. Балван, в читалище „Нива“
30 години Клуб на пенсионера и инвалида – с. Балван
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Коледа с приятели“ – детски куклен спектакъл
20:00ч., Клуб 7
Вечер с музиката на ФСБ - специални гости - Румен Бояджиев и Иван Лечев

Предстоящи събития:

7 декември /четвъртък/
19:00ч., МДТ „Константин Кисимов“
„50 години Духов оркестър при Община Велико Търново“ - юбилеен коледен концерт със специалното участие на  Орлин Горанов и Весела Бонева

9 декември /събота/
10:00ч., Община Велико Търново – фоайе на 3 етаж
Детска работилничка за изработване на коледна украса и подаръци
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Коледни снежинки“ – детски куклен спектакъл

10 декември /неделя/
11:00ч., МДТ „Константин Кисимов“

"Вълшебства по Коледа с Астор и Ангел Заберски брас бенд" -Коледно матине за деца и родители с участието на Ангел Заберски бенд и илюзиониста Астор

Тази седмица започват обсъжданията за магистрала между Русе и Велико Търново

Тази седмица започват обществените обсъждания на доклада и екооценката на инвестиционното предложение за автомагистрала "Русе - Велико Търново", които ще се проведат между 28 ноември и 1 декември. Ще бъдат проведени десет срещи в населените места, през които ще преминава автомагистралата, информира пътната агенция.


Във вторник, на 28 ноември е дискусията в общините Павликени, Горна Оряховица и Велико Търново. На следващия ден е в Полски Тръмбеш, Ценово и Бяла. На 30 ноември докладът ще бъде представен пред жителите на общините Борово, Две могили и Иваново. В петък, на 1 декември е обсъждането в община Русе.

Автомагистрала "Русе - Велико Търново" е с приблизителна дължина 133 км. Началото на проекта е на 3 км източно от съществуващия Дунав мост в Русе, а краят е след гр. Дебелец. В разработените варианти на трасе са проучени възможните технически решения за изграждане на автомагистралата по нов терен извън съществуващия път I-5. Проектът е разделен на три участъка: Русе - Бяла (от 0+400 до км 40+357), обход на град Бяла (от км 40+357 до км 76+000) и Бяла - Велико Търново (от км 76+000 до км 133+240).



Изработени са няколко варианта на трасе.

Комбиниран

При него трасето пресича път II-21 Русе - Силистра и продължава в посока юг-югозапад, като преминава югоизточно в непосредствена близост до интермодалния железопътен терминал. Автомагистралата продължава в югозападна посока, след което пресича първо път II-23 Русе - Червена вода, а след това и път I-2 Русе - Варна.


Тази седмица започват обсъжданията за магистрала между Русе и Велико Търново© Агенция Пътна инфраструктура


Развитието на трасето следва в посока юг-югозапад, като минава над река Русенски Лом с голямо мостово съоръжение между селата Басарбово и Иваново. След това се насочва в южна посока и пресича път I-5 Русе - Бяла. Магистралата продължава в югозападна посока и минава между селата Екзарх Йосиф и Обретеник.

Трасето пресича р. Янтра с голямо мостово съоръжение югоизточно от с. Белцов. След това се преминава между с. Ценово и с. Пиперково и следва пресичане с път II-54 Свищов - Бяла. Предвиден е западен обход на с. Ценово, а след това трасето се развива в южна посока и следва пресичане с път I-3 Плевен – Бяла.

Магистралата преминава южно от с. Пейчиново, а след това се насочва източно от с. Страхилово и пресича път III-407 Моравица - Царевец, а след това и път III-502 Полски Тръмбеш - Горна Липница и път III-504 Самоводене - Алексово. Пътят продължава в южна посока.

Предвидено е пресичане на магистралата "Русе – Велико Търново" с проектното трасе за продължение на "Хемус" при км 102+779.91 - в близост до с. Паскалевец, с. Стефан Стамболово, с. Никюп и с. Водолей. След това магистралата продължава право на юг и преминава между с. Ресен и Водолей. Предвидено е пресичане на път III-3031 Павликени - Самоводене, като трасето преминава западно от с. Хотница.

Следва пресичане на път I-4 Коритна - Велико Търново, а след това и на река Янтра, като се преминава между селата Момин сбор и Леденик.

Релефът на терена след река Янтра до края на магистралата при път I-5 Русе - Маказа е планински с дълбоки дерета и високи върхове. Това налага изграждането на големи съоръжение - 4 тунела по лявото платно и 2 по дясното, както и 22 моста и виадукти, с обща дължина 14 853 м. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела.

Достъпът до земеделските земи ще бъде осигурен с построяването на 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза.

Проектирани са 8 площадки за краткотраен отдих. Те са в близост до селата Басарбово, Красен, Тръстеник, град Бяла, село Стефан Стамболово, до промишлената зона на град Дебелец, до промишлената зона на Русе, преди селата Белцов, Ресен и Водолей.

Най-целесъобразен от екологична, техническа и икономическа гледна точка, според експертите, е комбинираният вариант на трасе. Той обобщава останалите варианти и в определени участъци е подобрена геометрията на пътя.

Червен вариант

Трасето обхожда Русе югоизточно и развивайки се успоредно на река Дунав, пресича път I-2 Русе – Варна малко след разклона с път II-23 Русе - Червена вода. След това преминава западно на селата Красен, Божичен и Иваново до пресичане с път I-5 Русе - Бяла, което е след разклона с общинския път за с. Иваново.

След това трасето се насочва северозападно на селата Тръстеник и Екзарх Йосиф, като продължава между селата Белцов и Ценово, след което се насочва на югоизток и преминава в непосредствена близост западно на кв. "Гара Бяла" и пресича път I-3 Гара Бяла – Плевен на около 2 км от кръстовището с път I-5. След гр. Бяла, трасето продължава своето развитие югозападно от с. Пейчиново, след което се насочва в южна посока.

Преминава в непосредствена близост западно на с. Иванча и с. Стефан Стамболово, източно на с. Водолей, западно на с. Хотница до пресичането с път I-4 Коритна – Велико Търново и източно на с. Момин сбор. След това трасето се насочва в югоизточна посока, като преминава под с. Леденик и Велико Търново до включването в съществуващото трасе на път I-5, южно от град Дебелец.

Син вариант

Този вариант на трасе следва развитието на червения до пресичането с общински път за село Иваново западно от селото, след което се развива в южна посока. С това направление преминава в непосредствена близост западно на град Две могили и село Батишница, източно на град Борово, западно на село Пет кладенци и обхожда източно град Бяла.

След това продължава отново в южна посока, като преминава източно на селата Каранци, Раданово, Сашево, Куцина, западно на селата Крушето и Янтра, между градовете Поликраище и Първомайци, западно на с. Самоводене и се насочва към път I-4, който се пресича западно от с. Леденик. На около 5 км след пресичането с път I-4 се влива в червения вариант.

При този вариант, южно от гр. Бяла е проектирана връзка с дължина близо 8 км, която да осигури възможност за връзка между синия вариант в участъка между градовете Русе и Бяла и червения и зеления варианти в участъка между градовете Бяла и Велико Търново.

Изграждането на автомагистралата "Русе - Велико Търново" е сред приоритетните обекти, тъй като направлението осигурява транзитния трафик по коридор номер девет и международен път Е-85. С построяването ѝ ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешен трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места, аргументират се от пътната агенция.

Магистралата ще бъде основна връзка, свързваща втория мост над река Дунав при Русе с Велико Търново, с път I-4 София - Велико Търново - Варна, път I-3 София - Плевен - Русе и бъдещия участък от автомагистрала "Хемус".

Докладът за оценката на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, заедно с всички негови приложения, както и докладът за оценка на степента на въздействие, са качени на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура" - www.api.bg. Достъпни са и на хартиен носител в администрацията на конкретната община всеки работен ден.



Седмицата започва с предупреждение за сняг и дъжд

Предупреждения за валежи от сняг и дъжд са издадени за повечето области от страната днес, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Единствено в областите Силистра и Добрич не се очаква усложнена метеорологична обстановка.


В общо 18 области предупреждението на синоптиците е от втората степен – оранжев код. Интензивни валежи, които ще преминат в сняг, се очакват за областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново. Там се очакват валежи до 35 литра на кв. м. и образуване на снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

В Ловеч и Габрово е обявен оранжев код за снеговалежи. Прогнозата е за натрупване на 10-20 см снежна покривка. Оранжевият код за сняг означава, че са възможни смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.








В Стара Загора, Кърджали и Хасково е в сила предупреждение от втора степен за дъждове. Там ще има значителни валежи, с количества между 20 и 40 л/кв.м. При оранжев код за дъжд синоптиците казват, че са възможни наводнения на имоти и в транспортната мрежа, както и прекъсвания в електроснабдяването, комуникациите и водоснабдяването. "Възможно е да се наложи частична евакуация. Опасности при шофирането заради намалена видимост и аквапланинг", гласи предупреждението.

Жълт код за валежи от дъжд е в сила в Русе, Шумен, Търговище, Разград, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. Прогнозните количества са между 15 и 25 л/кв. м.

Във Видин е в сила жълт код за дъжд и сняг. Там се очакват валежи от 10-20 л/кв.м, като в южните планински райони дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново