четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Официално: Прекратяват регистрацията на колите при засечена неизправност



Регистрацията на моторно превозно средство ще се прекратява служебно, ако при годишния технически преглед се установят опасни неизправности. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за МВР, предаде Actualno.com.





При успешно преминаване на повторен технически преглед регистрацията на превозното средство ще се възстановява също служебно. Според управляващите със закона ще се засили контролът върху превозните средства, те ще са технически изправни, а крайният ефект ще бъде намаляване на произшествията.


През периодични технически преглед вече ще преминават и мотопедите, двуколесните и триколесни превозни средства с атракционна цел и високоскоростните трактори, решиха още депутатите.

Предвижда се да бъде създаден специален орган по надзор, а обменът на информация между МВР и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" за регистрираните превозни средства и за техническите прегледи да се извършва по електронен път. В закона се предвижда и глоба за манипулиране на километражи.


С промените от следващата година се регламентира и тестовото внедряване на системата eCall. Това е спешно повикване към тел. 112, направено от превозно средство при катастрофа.

Системата подава спешен сигнал при задействане на въздушните възглавници на автомобила и подава автоматичен сигнал за точното време и място на катастрофата. Системата може да бъде задействана и ръчно, като сигналът се пренася чрез мобилните мрежи и може да осъществява звукова връзка между пътниците в превозното средство и най-близкия център за приемане на спешни повиквания.

https://www.expert.bg/
Снимки: Архив

Ремонтират улици в кварталите „Колю Фичето“ и „Света гора“

Снимка и информация: Община Велико търново

Във Велико Търново стартираха частични ремонтни дейности по улици в кварталите „Колю Фичето“ и „Света гора“. Възстановяването на компрометирани участъци от настилките е част от подготовката на пътната мрежа за зимния сезон.

От днес изпълнителите работят по улица „Симеон Велики“ – в участъка от ул. „Оборище“ до ул. „Георги Бакалов“. Наскоро бе преасфалтирано разклонение на ул. „Георги Бакалов“ към намиращо се в близост междублоково пространство. Частични ремонти започнаха по улица „Теодосий Търновски“ в района на Великотърновски университет, както и по пътя от жп гарата до ректората на търновската Алма-матер.

Наскоро бе обновена стълбищната улица „Мария Кирова“, която е основна пешеходна алея между булевард „България“ и северните квартали на Старата столица. Вече са ремонтирани и стъпалата от Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ към ул. „Христо Караминков“. В този участък предстои монтиране на нови парапети. 

Велико Търново посреща Коледа с пъстра културна програма

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново ще посрещне Коледа с пъстра културна програма. Стартът й ще бъде поставен точно един месец преди Бъдни вечер и най-светлия християнски празник – на 24 ноември. В 17,30 ч. в петъчната вечер ще бъде включена коледната украса на Старата столица. Стотици фигури и над 1000 светещи елементи ще обагрят целия град. Най-щастливи отново ще бъдат децата – включването на светлините ще се превърне в детски празник, а на сцената пред общината малчуганите ще се радват на детски куклен театър.  На 1 декември отваря врати Коледният базар в парк „Марно поле“.
Богата палитра от концерти, театрални спектакли и постановки, изложби, детски празници и дори магическо шоу включва програмата за Коледа, продължаваща цял месец. Тринадесет са музикалните събития в Старата столица. Сред тях са класическият китарен концерт на Йоан Димчовски и Йосиф Щерцел (28 ноември), юбилейният музикален спектакъл на проф. Сребра Михалева и възпитаниците й (29 ноември), коледният концерт по случай 50-годишнината на Общинския духов оркестър (7 декември), в който гост-изпълнители са Орлин Горанов и Весела Бонева. Тържествени концерти по случай Рождество Христово ще изнесат също струнен оркестър „Колегиум Силания“ (11 декември), приятели на читалище „Надежда“ (14 декември), Туристическо дружество „Трапезица“ (18 декември), учениците от СУ „Емилиян Станев (19 декември), децата и учениците от формациите към Младежки дом (20 декември), ДВГ „Пеещи камбанки“, Общински детски комплекс, солистите, оркестърът и хорът на МДТ „Константин Кисимов“ (21 декември). Музикална вечер подготвят и в Клуб 7 –  в 20,00 ч. на 2 декември там ще гостуват Иван Лечев и Румен Бояджиев от ФСБ.
Серия от детски театрални постановки ще зарадват малчуганите. На сцената на театър „ВЕСЕЛ“ ще бъдат представени заглавията „Малката кибритопродавачка“ (25 ноември), „Коледа с приятели“ (2 декември), „Коледни снежинки“ (9 декември), „Обущарят и джуджетата“ (16 декември). Едно от най-атрактивните събития е магическото матине за деца и родители „Вълшебства по Коледа с Астор и Ангел Заберски брас бенд“. Шоуто ще бъде на 10 декември в голямата зала на великотърновския театър.  В съботните 9 и 16 декември в сградата на общината малчуганите ще могат да изработват коледни сувенири, играчки и сурвакници.
Голям е изборът и за по-големите любители на театъра. На сцената на читалище „Надежда“ ще бъдат поставени заглавията „Госпожица Юлия“ (27 ноември), „Това не е Хамлет“ (28 ноември), „Пилето, което казва КУ“ (30 ноември) и „Лъжата“ (12 декември). Във вечерните часове на 19 декември ДКС „Васил Левски“ ще е арена балетния спектакъл „Фанатика“, дело на „Флекс балет“ – Русия.
В Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще бъдат открити експозициите ”Стъклен пакет” (24 ноември), както и изложбата „Есенен салон на великотърновските художници“ (30 ноември). Свои творби на 18 декември ще представят самодейците артисти от Клуба по битова култура към читалище „Надежда“. В същия ден в сградата на общината ще бъде подредена експозицията „От Коледа до Василица“.
В новогодишната нощ за настроението на жителите и гостите на Велико Търново ще се грижат обичаният актьор Георги Мамалев, балетната формация „Star Wars Show“, танцьорите от ансамбъл „Искра“, Deep Zone Project с DJ Диян, певците Сантра и Кристиян Янкулов. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново