понеделник, 30 октомври 2017 г.

5572 лв. събра автомобилното шоу, организирано за лечението на Никол

Благотворително стънт и дрифт шоу бе проведено вчера във Велико Търново. Почитатели и практикуващи екстремното шофиране се обединиха, за да покажат на едно 13-годишно дете, че не е само. Въпреки крехката си възраст, Никол Георгиева от Велико Търново вече води най-сериозната битка в живота си. Наскоро момичето и семейството му чуват тежката диагноза Сарком на Юинг – вид рак на костите, който засяга предимно децата и юношите. За да живее, Никол се нуждае от 165 хил. евро – сума, абсолютно непосилна за близките й. Поредица инициативи се превеждат в региона в помощ на момичето. Една от тях – днешното шоу в стил ``Бързи и яростни``, организираха Елвира Бисерова и Велизар Костурков. Работя с бабата на Никол, от нея разбрах за случващото се. Не можех да остана безучастна, обясни Елвира. Тя се обръща за съдействие към Велизар, който пък има добри приятели в автомобилните и моторджийски среди. Така се ражда идеята за дрифт шоуто, събрало стотици великотърновци на паркинга на МЕТРО. Организацията е осъществена и със съдействието на АСК ``Търново Мотор Спорт``. Наясно сме, че трудно се събира толкова голяма сума. За нас обаче е по-важно да покажем на Никол, че не е сама в изпитанието, през което преминава, споделиха още Елвира и Велизар.  Всеки, който иска да помогне на Никол, може да го направи на
BAN : BG46 UNCR 7000 1523 0967 34

BIC(SWIFT) код на Уникредит Булбанк : UNCRBGSF.

Никол Йорданова Георгиева

PAY PAL: nadq_2009@abv.bg

Биляна МИЛЧЕВА
www.regnews.net







Акция "Зима" тази година ще е на три етапа

Акция "Зима" тази година ще е на три етапа. Това каза шефът на КАТ комисар Бойко Рановски.

Първият етап е от 1 до 10 ноември и в този период ще има засилени проверки за велоси
педисти и каруци. 6 ноември е обявен за Ден без загинали колоездачи на пътя.

От 11 до 20 ноември кампанията е насочена към пешеходците, като пътните полицаи ще проверяват не само дали те спазват правилата за движение, а също така дали водачите са толерантни и се съобразяват с предимството им на обозначените места. Периодът съвпада и с Деня без жертви на пътя.

В третия етап от акцията – от 21 до 30
 ноември,
катаджиите ще проверяват дали
автомобилите са готови за зимата. Униформените ще следят до колко автомобилите са подготвени за управление при зимни условия. Ще се проверяват изправността на фаровете, чистачките, устройствата за почистване на стъкла и дебелината на грайфера на гумите, която трябва да е не по-малко от 4 мм. При нарушения ще бъдат налагани санкции.

Иначе, от началото на годината в страната са станали 5690 тежки катастрофи с 534 загинали и 7161 ранени. В сравнение със същия период на миналата година жертвите са с 54 по-малко.

"Имаме намаление по всички показатели спрямо 2016 година. Пътна полиция осъществява засилен и ефективен контрол, за да може най-агресивните да бъдат санкционирани. За първите девет месеца т.г. има съставени 765 670 фишове, електронни фишове и актове, което е със 136 000 повече от миналата година", каза Рановски.


Източник: http://www.expert.bg

Благотворителен концерт събира средства за 13-годишната Никол


Благотворителен концерт набира средства в подкрепа на 13-годишната Никол Георгиева от Велико Търново. Това съобщават от Градски ученически парламент. С подкрепата на Общината младите хора са организирали музикалното събитие, което е и по случай Деня на народните будители - 1 ноември. 

В концерта ще се включат талантливи великотърновски изпълнители, а началото му е в 18,00 ч. на 1 ноември. Мястото на провеждане е голямата зала на Община Велико Търново. 

На входовете ще бъдат поставени урни, в които ще бъдат събирани дарения.

Никол се бори с коварната болест Сарком на Юинг. В много училища, детски градини, фирми, магазини, предприятия, общински структури, институции и др. са поставени дарителници. Наскоро във Велико Търново се проведе и благотворително автомобилно шоу.

В кампанията се включиха също кметът Даниел Панов, общинската администрация, общинските съветници. 

Дарителската сметка Никол Йорданова Георгиева е : IBAN : BG46 UNCR 7000 1523 0967 34 BIC(SWIFT), код на Уникредит Булбанк: UNCRBGSF, а също и чрез финансовата платформа PAYPAL на адрес: nadq_2009@abv.bg.




Гледаме безплатно шоуто на Царевец навръх 1 ноември

Информация: Община Велико Търново

В Деня на народните будители - 1 ноември, великотърновци и гостите на града ще могат безплатно да гледат прочутия в цял свят аудио-визуален спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина". Прожекцията е подарък от Общината и ще може да бъде наблюдавана от площад "Цар Асен I". Излъчването започва в 18,00 ч.
В тази връзка, въведена ще бъде временна организация на движението. Площадът и подстъпите към него ще бъдат затворени за движение в периода от 17,45 до 18,30 ч. В това време автобусите по линия 5 няма минават през стара градска част, а от ВТУ ще се връщат директно към центъра на Велико Търново. Автобуси 20, 40, 50 и 110 също няма да обслужват спирките край Царевец в този времеви период. 

Програма за събитията, които ще се случат тази седмица във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Програма на Община Велико Търново
30 октомври – 5 ноември 2017г.

През ноември, крепост Царевец: Приключенска игра „Световни криминални загадки“
3-5 ноември, Интерхотел Велико Търново – „Академия за акушерки“

31 октомври /вторник/
10:30ч., филиал „Бузлуджа“ /детски отдел/ на РНБ „П. Р. Славейков“
"Денят на Народните будители - празник на българския дух." - Посещение на деца от 1 клас към СУ "Вела Благоева" - Велико Търново 
11:00ч., Аула на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
Тържествено честване по случай Деня на народните будители

1 ноември /сряда/
16:00ч., паметник на Матей Преображенски – Миткалото, с.Ново село
Тържество по повод 1 ноември – Ден на народните будители
17:00ч., фасадата на НЧ „Надежда 1869“
Откриване на  Ребрандирани екстериорно и интериорни пана и реновирана паметна плоча на Димитър х.Павли Иванов, /1847 – 1913/основател  и първи Председател на Настоятелството на читалище „Надежда1869”
18:00ч., голяма зала на Община Велико Търново
Концерт, посветен на 1 ноември – Ден на народните будители, организиран от Градски ученически парламент и Община Велико Търново, в подкрепа и на 13-годишната Никол Георгиева.
18:00 ч., площад „Цар Асен I
Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ – безплатна прожекция
19:00ч., Клуб 7
Среща с шампиона по плуване Антъни Иванов

2 ноември /четвъртък/
11:30ч., читалище „Надежда“
Тържество посветено на 170 години от рождението на ДИМИТЪР ХАДЖИ ПАВЛИ ИВАНОВ, основател на читалище „Надежда”: Откриване на паметна плоча на Димитър х. Павли Иванов; Откриване на обновената изложба „Читалище „Надежда“ и великите народни събрания“; „За всеобщото просвещение на българския народ“ – в памет на първия читалищен председател

3 ноември /петък/
13:30ч., Интерхотел Велико Търново
Откриване на Академия за акушерки
19:00ч., МДТ „К.Кисимов“, голяма зала
„Чакана любов“ – спектакъл на ФТФ „Търновска царица“

4 ноември /събота/
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Храбрият оловен войник“ – детски куклен спектакъл, представен от Театър ВЕСЕЛ
17:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Не се предавай!“ – детски куклен спектакъл, представен от Театър ВЕСЕЛ

Предстоящи събития:

7 ноември/вторник/
19:00ч., театрален салон на НЧ „Надежда 1869“
„Тайната на един Дон Жуан“ – театрален спектакъл от Валентин Красногоров

10 ноември /петък/
19:00ч., НЧ „Надежда 1869“
„Пилето, което казва КУ“ – моноспектакъл на Иван Юруков

11 ноември /събота/
11:00ч., салон на НЧ „Искра“
Театър ВЕСЕЛ представя: „Косе Босе“ – детски куклен спектакъл, представен от ДКТ – гр.Търговище


Парламентарната комисия по образование заседава във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Постоянната комисия по образование в 44 Народно събрание заседава във Велико Търново. Работната среща бе открита от кмета на Старата столица Даниел Панов и от председателя на парламентарния орган Милена Дамянова. Един от основните акценти бе поставен върху професионалното образование и връзката между училищата, университета, бизнеса и пазара на труда.
Заседанието събра представители на изпълнителната, законодателната и местната власт, на образователни институции, също университетски преподаватели и учители. Заместник-министърът на просветата Таня Михайлова запозна аудиторията със стратегията за развитието на професионалното образование, основните мерки и методики в документа.
В приветствените си думи кметът на Велико Търново Даниел Панов благодари на ръководството на комисията, че е избрала Старата столица за изнесеното заседание. Той подчерта, че тази практика е успешна, защото дава възможност редица локални и регионални въпроси, поставени от директори на училища, учители и дори родители, да намерят бързи и адекватни отговори. „Вече втора година Управителният съвет на Националното сдружение на общините провежда подобни изнесени заседания. Това позволява да се запознаем в детайли с проблемите в населените места и градовете и да намерим своевременно решения. Нека и останалите парламентарни комисии приложат този модел на работа“, каза Панов.
„Радвам се, че акцентът днес е поставен върху професионалното образование и върху връзката с бизнеса. Във Велико Търново вече втора година работим в тази насока. След регионалния анализ на пазара на труда, който изготвихме с евродепутата Ева Майдел, вече имаме работещи решения и нови паралелки в училищата. Все повече работодатели предоставят базите и дори лабораториите си за практически занятия на учениците“, коментира Даниел Панов. 
Той посочи и няколко примера за работещата връзка между бизнеса и образованието - в Професионалната гимназия по туризъм е създаден клас по хлебарство, което отговаря на нуждите на хранително-вкусовите предприятията. Възпитаниците на Професионалната гимназия по електроника и електротехника провеждат практиката си в голяма местна фирма, работеща в IT сферата. Планирано е и създаването на бакалавърска специалност по технология на храненето в филиала на реномиран български университет.
„Вярвам, че днешното заседание ще даде отговори на много поставени въпроси, включително за новите моменти в законодателството, делегираните бюджети и по други теми“, каза на финала на изказването си Даниел Панов. Приветствия отправиха също областният управител проф. Любомира Попова и Милена Дамянова.  
В рамките на изнесеното заседание на комисията е планирано и работно посещение в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново