сряда, 25 октомври 2017 г.

Празничната програма утре променя организацията на движението във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново ще отбележи подобаващо празника Димитровден и 832-годишнината от въстанието на Петър и Асен, довело до възстановяване на българската държава. Програмата в утрешния 26 октомври налага временна промяна в организацията на движението:

Между 11,00 и 11,10 ч. временно ще бъде затворен участъкът от улица "Св. Климент Охридски" - от църквата "Успение Богородично" до Владишкия мост. Ограничението ще важи във времето на преминаване на литийното шествие с иконата на Свети Димитър. В този период са възможни закъснения на линия №5.

От 19,45 до 20,30 ч. ще бъде затворен за движение площад "Цар Асен I" и прилежащите улици към него. Причината е безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина", която е кулминация на празничната програма. В този период линии с номера 5, 50 и 110 няма да обслужват площада пред Царевец и квартал "Асенов". Линии с номера 20 и 40 ще потеглят от площад "Велчова завера". 

Магистралата Русе – Велико Търново е стратегически приоритет за Северна България

Снимка и информация: Община Велико Търново
Бъдещата магистрала Русе – Велико Търново отново бе потвърдена като водещ стратегически инфраструктурен проект. В национален ефир тази сутрин регионалният министър Николай Нанков заяви, че реализацията на аутобана е приоритет за Северна България. Той посочи, че проектирането на магистралата от Русе може да започне още през следващата година.
Трите варианта на трасето предвиждат то да преминава западно от Старата столица, на разстояние между 5 и 7 километра.
Преди броени дни от МРРБ обявиха, че вече започва изработването на парцеларни планове за участъка от дунавския град до Бяла. Изготвена е и оценката за въздействие върху околната среда. В общините от двете области стартират обществени обсъждания на документа, а дискусиите ще продължат до декември. Организатор е Агенция „Пътна инфраструктура“.
Освен аутобана Русе – Велико Търново, съединяването на АМ „Хемус“ също бе оценено като стратегически за страната инфраструктурен проект с приоритетно значение. При последното си посещение в Старата столица регионалният министър Николай Нанков подчерта, че те ще се пресекат именно край Велико Търново.
Три са вариантите за трасе на новия аутобан, които ще бъдат дискутирани. На територията на общината магистралата ще премине през землищата на Старата столица, Дебелец и селата Беляковец, Никюп, Ресен, Водолей, Хотница, Самоводене, Момин сбор, Леденик, Пушево, Шемшево. С пътни възли ще бъдат осигурени връзките с АМ „Хемус”.


Подаряват на великотърновци спектакъла „Чакана любов“ по случай Деня на народните будители

Снимка и информация: Община Велико Търново

Новият танцувален спектакъл „Чакана любов“ е подаръкът от Община Велико Търново и Фолклорна танцова формация „Търновска царица“ към жителите и гостите на Старата столица по случай Деня на народните будители – 1 ноември. Продукцията е дело на танцувалния състав, а специални гости са популярната актриса Стефка Петрова и визуалният артист Марио Радев.
Спектакълът ще бъде представен на 3 ноември в големия салон на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“, а началото е в 19,00 ч. Входът е свободен. „Чакана любов“ е разказ за любовта, който включва фолклорни танци от две етнографски области – Северняшка и Странджанска. 
„В спектакъла участват артисти, които ще ни помогнат да пресъздадем картините и действията по-пълно и по-разбираемо за многоуважаемата великотърновска публика. Акцентирали сме на динамични сюжетни и на лирични танцувални части. Запазваме нашата идентичност чрез народния танц и се надяваме чрез него да предадем нашето послание към зрителите“, споделят от формация „Търновска царица“.

От формацията посочват, че изненада за публиката е съвместната работа с младия визуален артист Марио Радев, който е от Велико Търново, а понастоящем живее в Лондон. За спектакъла той е подготви предварително нарисувани картини, които ще бъдат прожектирани на екран на сцената, поставен зад актьорите и танцьорите. Изображенията са свързани с историята и българския фолклор. Благодарение на анимацията картините ще оживеят и ще допълнят концептуално сюжета на спектакъла, като му придадат завършеност.

Марио Радев завършва BA (Hons) Animation в London College of Communication през 201, където специализира 2D традиционна кадър по кадър анимация. Младият великотърновец работи професионално като режисьор на анимационни филми, художник, аниматор и илюстратор. За спектакъла „Чакана любов“ той ще нарисува върху различни повърхности всяка една от прожектираните картини с въглен, а впоследствие ще ги анимира с техниката кадър по кадър. Част от анимациите, които Марио ще използва, включват различни техники - молив върху хартия, стоп-моушън и др.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново