вторник, 24 октомври 2017 г.

Велико Търново бележи най-висок туристически ръст в България

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново бележи най-висок туристически ръст в България през активния сезон. Увеличението на посетителите в Старата столица е с повече от 31%. Изследването е направено от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Данните бяха изнесени по време на Петата работна среща между бизнеса и местната власт, която се провежда в Ловеч и събира представители на близо 20 общини и редица компании. Старопрестолният град е представен от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.

Проучването на АББТА сочи, че в периода април – август 2017 г. увеличението на посетители с интерес към културния туризъм значително изпреварва ръста в морските курорти. На национално ниво тенденцията е най-силно изразена във Велико Търново /над 31% увеличение/. На второ и трето място се нареждат София и Пловдив с туристически ръст от 21,4% и 19,2%.

Туристическият ръст в старопрестолния град се потвърждава и от данните на ОТА „Царевград Търнов“ за интереса към музейните обекти. Над 12% е ръстът на посетителите им в активния сезон спрямо същия период на 2016 г. Изследването на АББТА обхваща както туристите, влезли в музейните обекти, така и останалите гости на Велико Търново.

Цифрите потвърждават ефективността на цялостната концепцията в управленската програма на кмета Даниел Панов и екипа му, касаеща сферите на културата и туризма, както и успешната дейност на ОТА „Царевград Търнов“. 

Новите туристически атракции, добрата грижа за паметниците на културата, богатият календар с многообразие от фестивали, концерти, изложби, пленери са основните фактори за цялостния ръст, за увеличаването на престоя на гостите на Велико Търново и за превръщането на града в целогодишна туристическа дестинация.

Aвтомобилно шоу набира средства за лечението на Никол


Група търновци организират автомобилно шоу в подкрепа на кампанията "Да помогнем на Никол". Инициаторите на надпреварата откликнаха на призива в социалните мрежи и медиите за подпомагане на лечението на Никол Георгиева, която е с тумор на тазобедрената става.
Всички събрани по време на шоуто средства ще бъдат предоставени на семейството на младото момиче.
Организатор на инициативата е Елвира Бисерова. Участници ще бъдат Велизар Костурков, Кристиян Дечев, Ицко Тодоров, Вилислав Димитров, Росен Митев, Николай Янакиев, Валери Финков, Ангел Исаев, Добромир Илиев. Младежите получиха подкрепата на АСК "Търново Мотор Спорт".
Събитието ще се проведе на паркинга на магазин МЕТРО в неделя /29 октомври/, с начален час - 13,00 ч.

Велико Търново е в пълна готовност да посрещне зимата

Снимки и информация: Община Велико Търново
Община Велико Търново е в пълна готовност за настъпването на зимни условия. По заповед на кмета на Старата столица Даниел Панов заместник-кметът проф. Георги Камарашев, експерти от общинската администрация, представители на снегопочистващите фирми и експлоатационните дружества обсъдиха организацията и мерките, касаещи зимната поддръжка.




Отговорната за снегопочистването на уличната мрежа в Старата столица фирма вече е осигурила 750 от изискуемите 900 тона сол, както и 1500 тона пясъчно-солна смес. Налична е и противообледителна химическа смес. За обработката на улиците, чиято обща дължина е 114,64 линейни километра, компанията разполага с 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла. Денонощните дежурства започват от 15 ноември.
Тротоарите, стълбищата, пространствата около автобусните спирки и обществените зони ще бъдат чистени от общинското предприятие „Зелени системи”. С дейността ще бъдат ангажирани близо 90 служители, осигурени са и пет малогабаритни снегорина и машина тип райдер. При снеговалеж работниците ще бъдат на терен още в 5,00 ч. сутринта.
Близо 146 линейни километра е дължината на общинската пътна мрежа. Отговорната за зимната й поддръжка фирма разполага с необходимите инертни материали, машини и кадрови ресурс. В готовност са приведени 7 комбинирани машини с гребла, автогрейдер, два челни товарача и два високопроходими автомобила.
Представителите на „Енерго Про“ също заявиха, че разполагат с достатъчно техника, резервни материали и съоръжения, които да бъдат използвани, ако има аварии.
Всички 23 детски градини и 21 училища на общинско финансиране са напълно подготвени за предстоящия зимен сезон. Освен основния тип гориво, използвано за отопление на учебните бази, осигурен е и алтернативен източник на топлинна енергия.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново