петък, 20 октомври 2017 г.

Кметът Даниел Панов прие дипломатическа делегация от Беларус

Снимка и информация: Община Велико Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов прие дипломатическа делегация от Беларус, която е на работно посещение в Старата столица. Ръководител на гостуващата група бе посланикът на чуждестранната държава у нас – Н. Пр. Владимир Воронкович, а в разговорите взе участие и Олег Белов – съветник по търговските въпроси.
Обсъдена бе възможността за установяване на партньорство между Велико Търново и град от Беларус със сходен профил – университетски, икономически и туристически център, с богато културно-историческо наследство. Като потенциални сфери на сътрудничество бяха очертани туризмът, образованието, науката и технологиите, транспортът, насърчаването на бизнес отношения.
Разговорът обхвана теми, свързани с икономическия профил на Велико Търново и региона, рекордно ниската безработица, както и увеличаващия се инвестиционен интерес. Като особено благоприятстващи фактори бяха посочени стратегическите за България инфраструктурни проекти - съединяването на магистрала „Хемус“ и напредъкът по проектирането на високоскоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград.
Високата образованост на населението, наличието на два утвърдени и реномирани университета, заедно с инвестиционната политика на местната власт, насърчаваща високотехнологични и екологични производства, бяха оценени също като големи плюсове на Велико Търново. Силно впечатление на гостите направиха богатата палитра от събития в сферата на културата и изкуствата, заедно с многообразието от забележителности в града и общината.
Заместник-кметът на Старата столица Снежана Данева-Иванова откри работна среща между гостуващите дипломати и представители на Българската търговско-промишлена палата, която се проведе по-късно днес. Снежана Данева-Иванова пожела създаването на ползотворни бизнес-отношения между предприемачи от Велико Търново, региона и Беларус.



Обучение за мерки и политики срещу дискриминацията се провежда във Велико Търново

Информация: Община Велико Търново

Велико Търново е домакин на тридневно обучение за прилагане на мерки и политики срещу различните видове дискриминация. Във форума участват експерти от институции, локализирани във Великотърновска, Русенска, Габровска и Разградска област, представители на неправителствени организации и др. Организатор е Комисията за защита от дискриминация.
Обучението беше открито от председателя  на КЗД Ана Джумалиева. Секретарят на Община Велико Търново Мина Илиева приветства организаторите, участниците и гостите и ги поздрави от името на кмета на Старата столица Даниел Панов.
Форумът е част от проекта „Предотвратяване на дискриминацията и създаване на равни възможности, реализиран от държавната институция и финансиран от Европейския социален фонд. Основните фокуси са свързани с прилагането на принципи и стандарти срещу негативното социално явление, защитата на правото на труд и на хората с увреждания и др.
По време на откриването участниците се обединиха около мнението, че разширяването на диалога с хората, принадлежащи към различни уязвими групи, ще повиши тяхната социална роля и ще насърчи процесите на интеграция. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново