четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Община Велико Търново организира двудневна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата (5ти - 6ти октомври)

Плакат - Община Велико Търново

Незрящи за първи път „видяха“ забележителностите на България в парка на миниатюрите във Велико Търново

Снимка и информация - Вл. Андреева


Незрящи за първи път „видяха“ българските природни и исторически забележителности в парка на миниатюрите „Търновград–духът на хилядолетна България“ във Велико Търново.  Двадесет души от центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания от страната посетиха новооткритата туристическа атракция и имаха възможност да се докоснат до макетите и по този начин да придобият представа как изглеждат най-значимите места и сгради в България.
       „Всеки ден минавам покрай Народния театър, храм-паметник „Александър Невски“ и парламента. Зная какво представляват тези сгради, но след като опипах техните макети за първи път имам възможност реално да си представя обемите и мащабите“, сподели Димитър Димитров от Центъра за хора със зрителни увреждания в София. Младият мъж бе впечатлен и от възможността в парка да се запознае с катедралата и пристанището от родната си Варна, както и да добие впечатление за мащабите на крепостта Царевец, която е сред най-големите средновековни крепости в Европа.
       Представителите на центровете за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания от Пловдив, София, Шумен, Русе, Сливенвисоко оцениха достъпната среда за хора с увреждания в парка мини България. По тяхна препоръка на 14 октомври 2017 г. паркът на миниатюрите във Велико Търново ще бъде посетен от група с 50 незрящи от страната. 
        Паркът „Търновград-духът на хилядолетна България“ е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново и в него са експонирани 43 макета, точни копия в мащаб 1:25 на забележителности от цяла България.

Иван Юруков гостува с моноспектакъла “Пилето, което казва Ку“

Плакат - Организатори
Информация - Вл. Андреева


Един от най-харесваните и популярни наши актьори от театралната сцена и телевизионният екран – Иван Юруков ще представи първият си моноспектакъл “Пилето, което казва Ку във Велико Търново на 10 ноември от 19,00 ч в залата на НЧ "Надежда-1869".
       Сценарият на постановката е на Александър Урумов по сборниците му с разкази „Малкото име на дните” и „Тиква!”. Прекрасната музика е на Михаил Шишков – баща, а самият Иван Юруков се справя чудесно и в ролята на режисьор.
       Увлекателно, с лекота и премерено чувство за хумор, актьорът представя героят си – нощен пазач на скретен склад, който в хода на спектакъла ще видим в различни симпатични и чудати персонажи. В продължение на малко повече от час, зрителят има възможност да си зададе въпроси, да си отговори евентуално на тях, да се забавлява и най-вече да развълнува себе си, партнирайки на Иван Юруков в “Пилето, което каза КУ”.
       Моноспектакълът е може би най-висшата театрална форма и огромно предизивкателство за актьора” - споделя вълнението си Иван  Юруков. “Когато си сам на сцената, твой единствен и много специален партньор е публиката,  притаена в тъмното, очакваща и изискваща”.
       Тази година звездата на Народният театър получи поредна номинация за “Аскеер” в категорията главна мъжка роля за блестящата си игра в “Майстори” – за ролята на майстор Найден. Иван Юруков играе и в най-касовите спектакли на Народния театър - „Добри хора”, „На ръба”, „Хъшове”, „Хамлет”, „Вишнева градина”, „Ревизор”, „Полет над кукувиче гнездо”, „Идеалният мъж” и в „Червено” в Театър 199.   
       Билети за спектакъла на цена 8, 10, 12 и 14 лева се предлагат в Туристически информационен център  на ул.”Христо Ботев” №5 във Велико Търново, телефони: 062 622 148 или 08

Заместник-посланикът на Чехия гостува във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Заместник-посланикът на Чехия в България Ярослав Камас гостува във Велико Търново. Той бе приет от заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова. В разговорите участваха също директорът на дирекция „Проекти и програми“ Мариела Цонева, началникът на отдел „Околна среда“ Мирослава Цонева, експертът от същата структура Нели Любенова. Дипломатът бе придружаван от Мартина Парикова – директор  на Чешката агенция за насърчаване на търговията, както и от Емил Кимак – представител на компания за производство на автобуси и електробуси.
Темите на работната среща бяха свързани с екологията, управлението на отпадъци, пречистването на водите и изграждането на канализационни съоръжения в малки населени места, внедряването на електрически автобуси в обществените превози.
По време на разговорите стана ясно, че чешки компании проявяват интерес към, зеленчукопроизводството, овощарството. В тази връзка бе представен новият проект на Община Велико Търново и румънски партньори FairDeal, който предвижда създаване на дигитална платформа за маркетинг и промотиране на занаятчийски и земеделски продукти, бизнес-контакти и директни сделки между производители. Инвестиционното намерение ще бъде реализирано по Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“. 

Обсъдена бе и възможността във Велико Търново да бъдат тествани нови модели електрически автобуси, произвеждани в Чехия. Общината вече работи по създаването на проект за интегриран градски транспорт, финансиран по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Една от мерките предвижда именно пускането на електробуси. 

Експерти от пет държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията в библиотеките

Снимка и информация: Община Велико Търново

Експерти от пет европейски държави обсъждат във Велико Търново дигитализацията в библиотеките, която ще позволят съхранението и популяризирането на ценна книжна литература. Старата столица е домакин на работна среща на специалисти от България, Холандия, Италия, Австрия и Португалия, които работят по международния проект MobiDig, част от който е и Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Форумът бе открит тази сутрин от заместник-кмета Ганчо Карабаджаков и директора на културната институция Иван Александров.
Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и гостите и ги поздрави от името на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че съвременните технологии отварят много нови възможности и перспективи за съхранението и популяризирането на културното наследство, неизменна част от което е и литературата в малките библиотеки в читалища, манастири, църкви и пр. Ганчо Карабаджаков покани чуждестранните гости да разгледат Велико Търново и многообразието от забележителности от различни исторически епохи и архитектурни периоди.

Проектът MobiDig е финансиран по програма „Еразъм +“. В рамките на работната среща в Старата столица партньорите ще бъдат запознати с мобилно оборудване за дигитализация на литературни издания. 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново