петък, 29 септември 2017 г.

Любители фотографи от клубовете на пенсионера подредиха изложба

Снимка и информация - Община Велико Търново


Любители фотографи от клубовете на пенсионера и инвалида в община Велико Търново съставиха поредната си самостоятелна изложба. Експозицията е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в старопрестолния град и е съставена от близо 100 фотографии, тематично подредени върху пана.
Темата, върху която повече от 30 творци зад обективите са работили, е „Моята прекрасна родина”. Снимките представят впечатленията на всеки един автор от природните и историческите забележителности на България, от нематериалното културно наследство.
Изложбата е съвместна инициатива на клубовете на пенсионера и инвалида, както и на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. Поводът е Международният ден на възрастните хора, който е отбелязван на 1 октомври. Авторите на най-добрите кадри бяха отличени с грамоти и книги.
Гост на откриването на експозицията бе заместник-кметът на община Велико Търново Ганчо Карабдажков.Той поздрави авторите и многобройните гости на изложбата от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. „Вашият принос за културния живот в Старата столица е безспорен. Бъдете здрави и все така креативни“, обърна се Карабаджаков към любителите фотографи.

Споделената IT зона „Хакерспейс“ отвори врати във Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново
Споделената зона за събития, обучения, семинари, срещи и работа в сферата на високите технологии (IT) отвори врати във Велико Търново. Пространството „Хакерспейс“ се намира в сградата на Европейския център, на удобно и достъпно място в централната част на старата столица.
Инициативата на Клуба на програмистите във Велико Търново за създаване на зоната получи подкрепата на общината и на кмета Даниел Панов. „Хакерспейс“ е създадена в част от сградата, която кметството предостави на програмистите за безвъзмездно ползване през следващите 10 години. Великотърновски фирми помогнаха с обзавеждането.
Откриването събра програмисти както от Велико Търново, така и от други градове. Сред гостите бе и заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаждаков. Той приветства програмистите и ги поздрави от името на Даниел Панов.
Ганчо Карабаджаков посочи, че зоната „Хакерспейс“ е пример за успешно работещото партньорство между местната власт, образованието и бизнеса. „Убеден съм, че тук ще бъдат създадени много нови проекти и нови компании в IT-сектора, ще се родят много нови идеи, които да са полезни както за вас, така също и за нашия град“, обърна се към програмистите Ганчо Карабаджаков.
„Пространството „Хакерспейс“ е специално обособено за конкретен вид занимания, свързани с високите технологии, с електрониката, с роботиката. Идеята е това да е свободна зона, в която студенти, ученици, работещи и изобщо всички с интерес към IT-сферата да работят, да се срещат с колеги, да намират съмишленици, да създават проекти“, коментира председателят на великотърновския Клуб на програмистите Невен Боянов.



С официална церемония откриват утре (30ти септември) парк-музея с миниатюрите „Търновград – духът на хилядолетна България“



Снимка - Ростислав Грънчаров
Информация - Вл. Андреева

С официална церемония от 10,30 часа на 30 септември 2017 г., събота, ще бъде открит парка на миниатюрите  „Търновград – духът на хилядолетна България“ във Велико Търново. Лентата на новата туристическа атракция ще прережат кмета на старата столица инж. Даниел Панов и инвеститорите на проекта Александър и Наталия Меншикови.
Паркът с макети на български исторически и природни забележителности е разположен на площ от 11 460 кв.м. в местността „Френкхисар“  в подножието на крепостта Царевец. В него са експонирани точни копия в мащаб 1:25 на Бачковския и Рилския манастир, резиденция„Евксиноград“, църквата „Успение Богородично“ в Габрово, ЦарскаБистрица,  римския акведукт и Античния театър в Пловдив, църквите„Света Софияи  "Христос Пантократор“ в Несебър, крепостта на нос Калиакра, Двореца в Балчик, моста на Колю Фичето над река Янтра край Бяла, Асеновата и Белоградчишка крепост, крепосттаБаба Вида“, Дяволския мост, храм-паметник „Александър Невски“ и руската църква в София, парламента, руската църква в с.Шипка, паметника на връх Шипка, Кадинмост на река Струма, Народния театър „Иван Вазов“, паметник на ген. М. Д. Скобелев и панорамата „Плевенскаепопея 1877 г.“ в Плевен, Побитите камъни край Варна, катедралатавъв Варна. Представени са Розовата долина край Казанлък, пристанища „Варна“ и „Русе“ със съоръженията и корабите, международно летище „Варна“, Дунав мост, ски курорт Банско, Златни пясъци. В музея на открито старата българска столица Велико Търново е представена с макети на църквата „Св. 40 мъченици, Художествена галерия „Борис Денев“, паметниците „Асеневци“  и „Майка България“, а копието на крепостта Царевец е единственото в мащаб 1:70.
На първия етап от изграждането на проекта мини България в парковата среда са изложени 43 макета, като инвеститорите от  Национална компания Украйна на Балканите предвиждат общия брой да достигне 70-80.
Паркът Търновград–духът на хилядолетна България“ще работи през есенно-зимния сезон от 9,00 до 18,00 часа, а билетите ще са с цена 10 лева за възрастни и 5 лева за ученици, студенти, пенсионери и инвалиди.
След официалното откриване на 30 септември парка ще бъде отворен през целия съботен ден за безплатни посещения.

Улица във Велико Търново остава без вода днес/петък (29ти септември)

"ВиК Йовковци" ООД гр. В. Търново уведомява своите абонати, че във връзка с авариен ремонт на водопроводната мрежа в гр. Велико Търново, днес 29.09.2017г. (Петък) до 17:00 ч. ще бъде спряно водоподаването на ул. "Гурко".

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

Ремонтират стълбищата между булевард „България“ и ул. „Освобождение“

Снимка и информация: Община Велико Търново

      Във Велико Търново стартираха ремонтни дейности на стълбищата между булевард „България“ и улиците „Възрожденска“ и „Освобождение“. Реконструкцията на пешеходните алеи е възложена от кмета на старопрестолния град Даниел Панов и има за цел да подобри състоянието им предвид настъпващия есенен и предстоящия зимен сезон.
            Над 650 квадратни метра площ ще бъдат обновени, като строителните работи обхващат три стълбищни участъка, които свързват северните квартали на Велико Търново с централната градска част. 
Финансирането е в размер на около 20 000 лева и осигурено от общинския бюджет, по инвестиционната програма на общината.
 Ремонти на стълбища и стълбищни улици предстоят и в старата градска част на Велико Търново. Строителните дейности са включени в одобрения проект „Привлекателна и съхранена автентична градска среда на град Велико Търново“, който предвижда пълно обновяване на близо 40 улици и площадни пространства в старинната част. За реализацията на инвестиционното намерение е осигурено финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Изпълнителите за четири от общо шест обособени позиции вече са избрани.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново