петък, 22 септември 2017 г.

Даниел Панов представи нов проект за северен пътен възел край Трапезица

Снимка и информация - Община Велико Търново


Кметът на Велико Търново Даниел Панов представи нова инфраструктурна концепция за северен пътен възел, който да бъде изграден край крепостта Трапезица и едноименната жп гара в подножието на историческия хълм. Идейният проект е разработен от експертите в общинската администрация и предвижда големият инфраструктурен обект да отвежда транзитния трафик извън старата част и центъра на града.
Даниел Панов обясни, че северният пътен възел ще разтовари историческата част на Велико Търново от близо 4000 автомобила, които всеки ден влизат по пътя от Горна Оряховица. Чрез новата връзка, след спускането от Арбанаси движението ще се отклонява надясно и покрай жп гара Трапезица ще се включва по главния път Русе – Велико Търново и оттам ще продължава към Южния пътен възел.
Северният пътен възел ще позволи директен достъп до паркинга под крепостта Трапезица от главния път Русе – Велико Търново. Строителството му ще струва около 20 милиона лева, за което разчитаме на финансиране както от държавата, така и чрез европейските програми.
Идейният проект бе връчен на регионалния министър Николай Нанков.

Започват основни ремонти на пътищата „Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица“ и „Самоводене – Ресен. Министър Николай Нанков донесе добри новини и за магистрала „Хемус“.

Снимка и информация - Община Велико Търново




В най-скоро време започват основни ремонти на републиканските пътища от трети клас „Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица“ и „Самоводене – с. Ресен“. Това обяви пред кмета на Старата столица Даниел Панов регионалният министър Николай Нанков, който гостува за празненствата по случай 109-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Финансирането на реконструкциите на двете отсечки е осигурени от правителството и е над 8 милиона лева. Средствата са част от допълнителните 100 милиона лева, които наскоро бяха отпуснати на МРРБ за пътни ремонти в страната. Строителните работи трябва да приключат в рамките на настоящата година, а в най-скоро време ще бъде оповестена и организацията на движение.
Осигурени са и средства за реконструкция на друго важно трасе в областта – между Павликени и с. Карайсен, каза министър Нанков. Добрите новини той оповести по време на съвместна пресконференция, дадена от кмета на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов, заместник-председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, министрите на труда и социалната политика и на енергетиката - Бисер Петков и Теменужка Петкова. В брифинга участваха още заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, народни представители от Великотърновски регион, част от най-голямата парламентарна група.

Министър Николай Нанков донесе добри новини и за магистрала „Хемус“

Регионалният министър Николай Нанков зарадва кмета на Велико Търново Даниел Панов и жителите на старата столица с добри новини и по напредъка на двата най-големи инфраструктурни обекта в Северна България – магистрала „Хемус“ и аутобана от Русе до Старата столица. Той обяви, че до края на годината може да започне строителството на близо десетте километра от Ябланица до местност Боаза, на финал е и проектирането на следващите 50 километра до разклона Плевен – Ловеч.
Регионалният министър обяви, че до края на годината ще бъде завършен идейният проект на трите следващи лота – от разклона Плевен – Ловеч до Велико Търново, а през 2018 г. ще бъдат обявени процедурите за техническо проектиране. Това ще позволи още през 2019 г. да започнат реалните строителни дейности към Старата столица.
Догодина се очаква и начало на изграждането на магистралата Русе – Велико Търново. Двата най-важни инфраструктурни обекта за Северна България ще се пресекат именно край Старопрестолния град, като голяма е заслугата на това на кмета Даниел Панов и на Цветан Цветанов.

Хиляди празнуват 109-годишнината от българската Независимост във Велико Търново



 Старата столица е национален център на честванията

Хиляди души от цяла България и многобройни туристи от целия свят празнуват 109-а годишнина от обявяването на българската Независимост във Велико Търново. Старата столица е национален център на честванията, които започнаха още в ранни зори в църквата „Свети Четиридесет мъченици“. Сред гостите на светата литургия бяха кметът Даниел Панов, заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на най-голямата парламентарна група и депутат от Велико Търново Цветан Цветанов, министрите на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството Теменужка Петкова и Николай Нанков.
По традиция бяха положени цветя пред саркофага на великия български владетел цар Калоян. Актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ пресъздадоха паметния момент на 22 септември 1908 г., когато цар Фердинанд прочита манифеста за Независимостта. В двора на храма „Свети Четиридесет мъченици” бяха осветени знамената на България и Велико Търново, на Националния военен университет „Васил Левски“ и др.
Празничната програма продължи в крепостта Царевец, където с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. Последва официално слово на кмета Даниел Панов, в което той подчерта огромната важност на прокламирането на Независимостта като държавнически акт.
„В църквата „Свети Четиридесет мъченици“ и в Двореца на славните Асеневци, откъдето 208 години е управлявано Второто българско царство, цар Фердинанд и министър-председателят Александър Малинов обявяват пред света, че освободена и съединена България вече е независима! Нашата държава скъсва с последните позорни остатъци на своята зависимост, наложена й по време на Берлинския конгрес.
По обяд камбаните в Търново вече бият празнично, а хората, изпълнени с радост и въодушевление, се прегръщат по улиците и си честитят сбъдването на една национална мечта. Обявяването на Независимостта завършва поредицата от важни държавнически и политически актове, които превръщат България в една от най-проспериращите европейски държави в зората на миналия век.
Независимостта демонстрира смелостта на българските държавници, политици и на цялото българско общество. Историята показва, че националното обединение около важни каузи е в основата на успехите на нашата държава и народ. Пред върховенството на националните интереси политическите и партийни спорове изглеждат временни, незначителни и дребни.Вечна слава на достойните и храбри български мъже и жени, които преди 109 години направиха възможно прогласяването на българската независимост!“, каза в словото си Даниел Панов.
Кметът на Велико Търново припомни, че десетилетия наред, в един друг за държавата ни строй, по идеологически причини Независимостта бе омаловажена. „Дължим благодарност и признателност и на всички будни и активни наши съграждани, на всички политици, които през 1998 година възстановиха този ден в българския празничен календар“, завърши Даниел Панов. Слова произнесоха заместник-председателят на НС Цвета Караянчева и вицепрезидента на България Ивелина Йотова.
Преди Пирамидата на Независимостта на Царевец бяха положени венци и цветя в знак на признателност към българските герои. Последва празнично шествие от Царевец до паметника „България“, където също бяха поднесени цветя. Празничната програма продължи с шоу на военните оркестри от България, Гърция и Турция, участващи в международния фестивал на музикантите с пагони, както и с концертна програма на великотърновски таланти.
В следобедните часове Николина Чакърдъкова и Неврокопският ансамбъл ще веселят великотърновци и гостите на града с фолклорни изпълнения, а в 18,00 ч. ще поведат Голямото Търновско хоро. Кулминация на празничната програма ще са строевите хватки пред крепостта Царевец, тържествената проверка, аудиовизуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празничната заря. Началото на вечерната част от тържествата започва в 19,15 ч. 
Сред гостите, уважили празничните събития в сутрешните и обедните часове, бяха също евродепутатът Ева Паунова – Майдел,представители на държавни и образователни институции, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, дипломати от различни държави, хиляди граждани.
През целия днешен ден крепостта Царевец и църквата „Свети Четиридесет мъченици“ са със свободен вход.

Снимки и информация: Община Велико Търново 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново