петък, 1 септември 2017 г.

Над 300 ученици влязоха в класните стаи на Спортното училище във Велико Търново

Снимка и информация - Община Велико Търново


Над 300 ученици влязоха в класните стаи на Спортното училище във Велико Търново. В школото днес бе открита новата учебна година, която е шеста поредна за възстановеното през 2012 г. учебно заведение – инициатива на кмета Даниел Панов и екипа му. Възпитаниците са с над 40 повече спрямо миналата учебна година. Тази пролет училището изпрати и първия си випуск абитуриенти.
             Заместник-кметът Ганчо Карабаджаков поздрави ръководството, учителите, треньорите, учениците и техните родители от името на кмета Даниел Панов. Той пожела на младите спортисти да прославят Велико Търново и България пред целия свят.
„Прекрачването на училищния праг и звукът на първия учебен звънец отварят вратите към необятния свят на знанията, към поредицата от усърдни тренировки. Именно тази симбиоза от писаното слово в книгите и спортните занимания помага за пълноценното ви личностно развитие и израстване, скъпи ученици“, обърна се Ганчо Карабаджаков към възпитаниците на Спортното училище.
Директорът Снежина Михова връчи грамоти на изявени ученици, спечелили медали и отличия от национални и международни състезания по хандбал, баскетбол, футбол, борба, лека атлетика, тенис, плуване и др. Сред гостите на тържеството бяха представители на различни институции, спортисти и треньори.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: „Лъвът е национален символ, но нека експерти да обсъдят идеи за постамента пред паметника на Васил Левски“

Снимка и информация - Община Велико Търново


Кметът на Велико Търново Даниел Панов призова да спрат спороветеоколо паметника на Васил Левски в старопрестолния град и проектиранотопрез 2007 г. поставяне на скулптура пред него. В отговор на питане на общински съветници Панов подчерта, че идеята за фигура на лъв е етап от одобрен проект за реконструкция на парковото пространство пред монумента на Апостола.
С конкретни факти, документи и становища на уважавани великотърновциДаниел Панов обори твърдения на общински съветници за своеволия с целевите средства за честването на 180 години от рождението на Васил Левски.
„Преди да говорите нещо в общественото пространство, се запознайте предварително с фактите и не правете неверни и некоректни внушения”, обърна се Панов към общинските съветници от  БСП.
През 2007 г., по случай 170-годишнината от рождението на Дякона, започва реализацията на единствения и до днес официаленпроект за реконструкция на парковото пространство край паметника. Разработката е на проф. Константин Денев и арх. Лъчезар Лалев.
След първия етап теренът е облагороден, изградени са нови подходи и стъпала, монтирани са художествено осветление и съвременна поливна система.
Вторият етап предвижда поставянето на скулптурна фигура на монтирания пред паметника постамент. Авторите предлагат тя да бъде на лъв. През юли 2008 г. е сложен гипсов макет, а Община Велико Търново провежда допитване сред гражданите. 80% от получените в администрацията мнения са в подкрепа за фигурата на лъв.
През юли 2008 г. е потърсено и мнението на Общобългарски комитет „Васил Левски”. От организацията провеждат дискусия. Участват Георги Стефанов /председател на комитета/, Иван Димитров /изпълнителен секретар/, Станка Палазова, полк. Марко Златев, Петя Дурманова /учител/, Христо Станев /краевед/, Иван Панайотов /историк и бивш заместник-кмет по културата/, Иван Коев /заместник-председател на комитета/, Пламен Цветков /журналист/, Светла Атанасова /музеен уредник/, Желка Денева /общински съветник, полк. Райко Райков, Кунка Димитрова, майор Иванка Георгиева.
В становището след дебата на 29 юли 2008 г. е записано: „Общонароден комитет Васил Левски“ не приема фигурата на лъва в този вид, защото е голяма, модернистична, не се вписва в пространството и средата. Би могло да се обсъжда друга интерпретация на лъва, която да бъде в съзвучие с вече съществуващия паметник. Като алтернатива да се обсъди възможността за поставяне на лавров венец и надпис с текст“.
„От документите виждаме, че още през 2008 г. идеята пред паметника на Левски да има лъв не е отхвърлена, а са направени забележки за размерите и вида на фигурата. Дали е имало други разисквания в комитета, ние няма как да знаем – в Общината не са предоставяни последващи протоколи”, коментира Даниел Панов.
Във връзка със 180-годишнината от рождението на Васил Левски, през април Министерски съвет отпуска средства на Община Велико Търново за честванията и за довършване на втория етап от проекта. Авторите поставят хартиен макет, за да съобразят обема на проектната скулптура. Моделът няма нищо общо с визуализацията.
Личността на Апостола винаги е обединявала  българския народ. Васил Левски е герой, а свързаността му с лъва е естествена. Дали фигурата да бъде лъв, надпис или нещо друго, нека експертите да обсъдят идеите. Във Велико Търново има достатъчно компетентни и доказани с професионализма си архитекти, историци, художници и творци. Нека въпросът бъде решен след техните аргументирани становища, както и след одобрението на Министерството на културата”, завърши Даниел Панов.

Община Велико Търново и партньори създаватFairDeal - мрежа за бърза доставка на уникални занаятчийски и фермерски продукти

Снимка и информация - Община Велико Търново


Проектът се реализира по Програмата за трансгранично сътрудничество
Interreg V-A– Румъния-България 2014-2020

Община Велико Търново и партньори от Румъния създават иновативната мрежа за маркетинг, промотиране, бизнес-контакти и сделки FairDeal. Тя ще включва разнообразни платформи, които самостоятелно и чрез своята съвкупност ще създадат нови възможности пред занаятчиите и земеделските производители в трансграничния регион от двете страни на р. Дунав. Чрез FairDeal те ще могат максимално бързо и лесно да влизат в директен контакт помежду си, да рекламират и търгуват с продуктите си.
Проектът „FairDeal – мрежа от платформи за бърза доставка на уникални занаятчийски и фермерски продукти“ ще бъде реализиран по Програма InterregV-A Румъния – България 2014-2020, по приоритетна ос 4 – „Квалифициращ и приобщаващ регион“.Водеща организация е Община Велико Търново, а партньори са Асоциация „Диманш“(Румъния) (DA),Двустранна Българо-Румънска Търговска Камара (България) (BCCBR) и Национален театър "Марин Сореску" - Крайова (Румъния). Инвестицията в създаването на мрежата от платформи е на обща стойност от 656 426,06евро, като бюджетът заОбщина Велико Търново е 360 657,97 евро.Продължителността на проекта е 18 месеца, считано от датата на подписване на договора- 08.06.2017г.
Концепцията на FairDeal бе представена по време на пресконференция в Община Велико Търново. Презентацията бе направена от Мариела Цонева – директор на дирекция „Проекти и програми“, Павел Христов – ръководител на проекта и на екипа от Община В. Търново, работещ по реализацията му, АлександруБуреану - директор на Национален театър „Марин Сореску“и Дору Драгомир Александру - представител на BCCBR. Чрез FairDealОбщина Велико Търново затвърждава политиките си за насърчаване на малкия и среден бизнес, за развитие на пазара на труда, за създаване на нови възможности за заетост и трудова мобилност, за социална интеграция на хора в неравностойно положение.
Сред основните дейности е изграждането на иновативна платформа за онлайн търговия на местни селскостопански и занаятчийски продукти. Възможностите на FairDeal ще бъдат представени пред малкия и среден бизнес в трансграничния регионпо време на няколко обучителни семинара.Ще бъдат изградени структури за взаимопомощ, които да подпомагат занаятчиите и земеделските производители с ограничени компютърни познания по въпросите за публикуване на онлайн оферти и управление на клиентски поръчки. Постепенно местните организации и сдружения, с които е осъществен контакт, ще бъдат насърчавани да поемат ролята на промоутъри, с което ще се гарантира устойчивостта на проекта в дългосрочен план.
Ще бъдат организирани два земеделски и занаятчийски панаира – един във Велико Търново и един Крайова.
FairDealще бъде уеб-базирана платформа, която ще бъде достъпна от всяка точка на света и ще „скъси“ драстично пътя между производители и потребители. Голямо предимство eвъзможността за интеграцията й с доказани търговски портали катоAmazon, еBay, с финансовата мрежа PayPal и др.Платформата е замислена като приложение - междинно звено, което осигурява виртуална информация за продуктите и дейността на заинтересованите представители на целевите групи – търговци, занаятчии, земеделци от трансграничния регион.
Взаимодействието между традиционните форми на промоция и маркетинг и иновативните решения цели насърчи предприемачеството, да даде нова насока в развитие на малкия и среден регионален бизнес, да повиши ефективността му. Проектът дава повече възможности за самостоятелна заетост, трудова мобилност и надомна работа. По този начин FairDealсъдейства за подобряване на пазара на труда и на благосъстоянието на групите в неравностойно положение в трансграничния регион, както и за повишаване на доходите на местните общности.
FairDeal отговаря на общата цел на Програмата INTERREGV-ARomania-Bulgaria2014-2020 - подобряване на сътрудничеството между двете държави и използване на съвместни възможности. Проектът предвижда адекватни  решения на общите предизвикателства по отношение на високия процент безработица, ниското заплащане и демографското „изтичане на мозъци“ - явления, които  възпрепятстват                                    икономическия растеж и социалната конвергенция в региона. Предшестващи изграждането на мрежата дейностиса задълбочено проучване и анализ на пазара на занаятчийски и земеделски продукти в трансграничния регион, определяне на очакванията на крайните потребители и предлагане на решения.
Разнообразни са целевите групи по проекта. Сред тях са местните фермери и занаятчии от трансграничния регион, неправителствени организации и образователни институции, които насърчават както занаятите, така и опазването на местното културно наследство, селскостопански  и занаятчийски организации. FairDealе насочен също към безработни,  къмхора, търсещи възможност за смяна на работата си, включително надомна заетост или работана непълно и гъвкаво работно време. Целеви групи са също местни власти/общности, провеждащи политики за стимулиране на младежката заетост и трудовата мобилност, за намаляване на безработицата и социална интеграция на хора в неравностойно положение.
FairDeal отговаря и на Програмата за стратегически цели по отношение на създаването на нови икономически възможности, подобряване перспективите на заетост и преодоляване на неефективността на трудовия пазар.
Като ацкентира върху земеделските и занаятчийските продукти и производства, проектът отговаря на целите на политиката на ЕС за опазване на националната идентичност, културното наследство имногообразие.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново