вторник, 22 август 2017 г.

Създават парк „Търновград – духът на хилядолетна история“

Снимки и информация: Община Велико Търново
Във Велико Търново създават парк с миниатюри, наречен „Търновград – духът на хилядолетна история“. Той ще се намира в подножието на средновековната столична крепост Царевец. Инвестицията е на украински предприемачи, които смятат, че Старата столица е най-подходящият град за създаването на първия в България туристически обект от този тип.
Туристите ще могат да се докоснат до емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни. Първоначално макетите ще са над 40 на брой, в мащаб 1:25. Сред естествена растителност ще бъдат изложени миниатюри на крепостта Царевец, паметника на Асеневци във Велико Търново, храм-паметника „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античния театър в Пловдив. Поставени ще бъдат също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, известни природни забележителности и др.

По оформянето на новата атракция вече се работи, а хода на дейностите провериха заместник-кметовете на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и проф. Георги Камарашев. По инициатива на общината няколко терена в района на някогашния средновековен квартал „Френкхисар“ бяха въведени в регулация. След полученото инвестиционно намерение и с решение на Великотърновския общински съвет за пространството, където ще е паркът „Търновград – духът на хилядолетна история“, бе обявен конкурс. Инвеститорите получиха необходимите разрешения от съответните институции, я цялата процедура  бе съгласувана и одобрена от Националния институт за недвижимо културно наследство.
Районът под Балдуиновата кула вече е изчистен. Тъй като в близост бе открита археология – зидовете на средновековния Богородичен манастир, теренът няма да бъде разкопаван. Паркът ще бъде създаден върху предварително написани няколко слоя с почва, по чието валиране и подравняване се работи. Цялата дейност е под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев.

Иновативната инвестиция е предпоставка за още по-голямо увеличаване на туристическия поток във Велико Търново, както и за удължаване на престоя на гостите на града.

Скулптура на лъв ще бъде поставена пред паметника на Васил Левски

Снимки и информация: Община В. Търново
Масивна скулптура на лъв ще бъде поставена пред паметника на Васил Левски във Велико Търново. Така ще бъде подобрена архитектурната среда край монумента на Дякона.\

От днес временно на постамента е разположен макет на бъдещата фигура. Моделът не е детайлизиран и има за цел да даде представа за размерите и пространствената ориентация на фигурата.

След обсъждане на събраните мнения проектът на архитект Лъчезар Лалев и проф. Константин Денев ще бъде допълнен и при необходимост - коригиран. Реалната фигура ще е изработена с всички детайли.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново