петък, 18 август 2017 г.

В Балван празнуват, почитат небесния покровител на селото Св. Иван Рилски

Снимка и информация: Община Велико Търново
Двудневни празненства започнаха тази сутрин в с. Балван. Жители и гости почетоха големия български и православен светец Иван Рилски, считан за небесен покровител на великотърновското село. В местната църква, носещо името на светията, бе отслужена литургия. В храма бе отбелязана 20-годишнината на дарителското сдружение „Св. Иван Рилски“, което повече от две десетилетия помага както на Балван, така и на други населени места в областта.
Председателят на неправителствената организация Благовеста Факирова и кметът на селото Недьо Георгиев връчиха благодарствени грамоти на спомоществователи. Сред отличените бяха заместник-кметът на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов, изпълнителният директор на Съюза на пивоварите в България Ивана Радомирова и др.

Снежана Данева-Иванова приветства домакините и гостите, като ги поздрави от името на кмета на община Велико Търново Даниел Панов и от свое име. Тя подчерта големия принос на дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ за редица обществено-значими каузи в Балван и в други населени места от общината – възстановяване на църкви, подпомагане и насърчаване на социални услуги за хора от всички възрасти и пр.
Отпразнувана бе и 10-годишнината от създаването на местния център за работа с деца и младежи „Отвори очи“. От името на кмета Даниел Панов бе връчен подарък – интерактивна карта на света, която ще радва малчуганите и учениците. Изненади бяха подготвили и останалите гости. Отбелязан бе също десетият рожден ден на дома за възрастни хора в селото.
Сред гостите на тържеството бяха още областният управител проф. Любомира Попова, директорът на областната полицейска дирекция старши комисар Димитър Машов, началникът на Районното управление на МВР в старата столица гл. инспектор Валентин Къндев, представители на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и др. Припомнено бе, че през декември миналата година в Балван бе разкрит първият в България център за превенция и спорт. Инициативата бе на Община Велико Търново, областните полицейска и пожарникарска дирекции, Националния военен университет „Васил Левски”, Сдружението на кметовете и кметските наместници, неправителствената организация „Св. Иван Рилски” и Съюза на пивоварите в България. 
В събота /19 юни/ Балван ще е домакин на втория голям празник на баницата, организиран от кметството, читалище „Нива-1898“ и местния пенсионерски клуб. Кулинарният форум се провежда с подкрепата на Община Велико Търново и е съчетан с пъстра фолклорна програма. Началото на празника е в 9,30 ч.


Населено място в района на Велико Търново остава без вода днес/петък (18ти август)

„ВиК Йoвкoвци“ ООД, гp. В. Tъpнoвo yвeдoмявa cвoитe aбoнaти, чe във вpъзкa c aвapиeн peмoнт нa вoдoпpoвoднaтa мpeжa, щe бъдe нарушено вoдoпoдaвaнeтo до 17:00 ч. на 18.08.2017 г. (Петък) за с. Малки Чифлик.

Пpи възмoжнocт вoдoпoдaвaнeтo щe бъдe възcтaнoвeнo пo-paнo.

Дебют на сопраното Йоана Железчева в операта „Норма“ на Царевец

Плакат - Организатори
Информация - Вл. Андреева



На 19 август, (събота), от 21,00 ч. Държавна опера-Бургас ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ на крепостта Царевец във Велико Търново операта „Норма“от Винченцо Белини.
       Норма“ е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името „белканто“
Произведението се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика – от неземната молитва „Каста Дива” до финалния терцет на първо действие.
       На Царевец в ролята на Норма ще дебютира сопраното Йоана Железчева, на която този сезон са поверени голяма част от главните роли в продукциите на Бургаската опера.В спектакъла ще видим Даниела Дякова като жрицата Адалджиза, Борис Луков като римския проконсул Северио Полионе, Делян Славов като върховния жрец Оровезо, Магдалена Георгиева като Клодилда и Вълю Тотев като Флавио. Постановката е на режисьора Дарина Главанакова, а диригент ще е маестро Иван Кожухаров.
II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017  продължава с две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от  Алфредо Казела в изпълнение н Държавна опера-Стара Загора.  На 5 септември на Царевец Пловдивската опера ще бъде представен мюзикълът „Коса“от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и ГолтМакдърмът. Фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалитена Европа“ 2017-2018.
       В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „ЦаревградТърнов – Звук и светлина“. 
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

Още за „Сцена на вековете“ на  www.opera.velikotarnovo.info и https://www.facebook.com/opera.vt/?ref=bookmarks

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново