петък, 4 август 2017 г.

И през летните месеци общинските образователни експерти активно работят по подготовката на новата учебна година



В дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново и през летните месеци активно и усилено се работи по поддръжката на материалната база, извършват се ремонти, както и всички дейности, необходими за успешната и навременна подготовка на новата учебна година.

През месец август работят детските градини – „Евгения Кисимова“, „Здравец“, „Соня“, „Иванка Ботева“ „Рада Войвода“, „Св.св. Кирил и Методий“ с филиал „Слънчев дом“.

Предстоят извършването на ремонтни работи по сградите на:
-         Покривната конструкция на ДГ „Ивайло“ – на стойност над 25 хил. лв.;
-         Покривна конструкция на Общински детски комплекс;
-         Покривна конструкция на ДГ в с.Шемшево;
-         Кухненски блок на ДГ „Здравец“;
-         Покрива на столовата на ОУ „П.Р.Славейков – 15 хил. лв.;
-         Частичен ремонт на покрива на ОУ „Димитър Благоев“.

Изготвен е план за работа по приетия Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст :
-         изготвени са списъците за подлежащите на прием деца и ученици за учебната 2017/18 год.;
-         изготвени са списъците от образователните институции за вече записаните деца и ученици;
-         извършва се обработка на информацията по отношение на подлежащите и тези, които са записани, за да се идентифицират необхванатите ако има такива и причините за необхвата;
-         в края на месец август ще се проведе среща с директорите на образователните институции за уточняване на списъците както за предстоящата учебна 2017/18 год., така и за изминалата 2016/17 и възможностите за изпълнение на разпоредбите по механизма в максимална степен.

По отношение направеното предложение от МОН за въвеждане на задължителна предучилищна възраст от 4 години :
-         Това са  деца, които вече са в детската градина,тоест тези деца имат места от предходната година . Не съществува проблем с  липса на места, за община Велико Търново е показателен факта, че няма неудовлетворени молби на родители за прием в първа възрастова група;
-         Въвеждането на задължителна предучилищна възраст на 5 години също беше съпроводено с много дебати, но времето показа, че това е решение с положителни резултати и се осъществи без никакви сътресения;
-         Положителната страна е и по отношение финансирането на детските градини в частта „държавна отговорност“ – единния разходен стандарт за едно дете в задължителна предучилищна възраст – 5-6 години е с разлика от 260 лв. повече спрямо дете на възраст 2-4 години и още – безплатни помагала, закуски;
-         Таксата, която се заплаща за децата от предучилищна възраст в община Велико Търново възстановя частично само извършените разходи от общината за хранене и по този начин има значима социална функция;
-         По този начин ще може повече детски градини да кандидатстват за защитени и средищни , защото в задължителните критерии основен натурален показател са децата в задължителна предучилищна възраст;
-         Както и подготовката и нагласата  на децата за училище

Информация - Община Велико Търново


Блестящи изпълнители излизат на Царевец в операта „Мария Десислава“

Снимка и информация - Вл. Андреева


Блестящи изпълнители излязат на Царевец вечерта на 4 август в премиерния спектакъл „Мария Десислава“ на Русенската опера. За първи път произведението на Парашкев Хаджиев е в афиша на Летен фестивал „Сцена на вековете“ и ще бъде изпълнено сред естествения декор на Двореца на българските царе, където се развива сюжета в операта.
       В ролята на Мария Десислава публиката ще види сопраното Мария Цветкова. Омайваща с лекотата на гласа си и с богатата палитра на актьорската си игра, тя впечатлява публиката с ролите си, изградени и изпълнени на русенска сцена.
В ролята на цар Иван Шишман III ще и партнира Александър Крунев, който е сред най-популярните български баритони. Георги Султанов (воеводата Мирослав) е силно въздействащ и запомнящ се както със силата на вокалната си експресия, така и с талантите на актьорската си игра.
В ролята на страховития султан Мурад Стоян Стоянджовизявява смразяваща експресия – и с актьорското си поведение, и с цветовете на гласа си.
      В спектакъла участва и артист, който като млад певец е участвал и в световната премиера на операта „Мария Десислава“ през 1978 г.. Това е басът Евгени Ганев – в ролята на великия болярин Филип.
Новата премиера на българската опера е с режисьор-постановчик Пламен Бейков. Диригент на спектакъла ще е Владимир Бошнаков, а хор майсторСтелиана Димитрова.
Специално за постановката са създадени 50 сценични костюма и специален реквизит, включващ скиптър и нагръден златен кръст за цар Иван Шишман. След края на представлението на Царевец кръстът ще бъде подарен за спомен на зрител от публиката.
„Мария Десислава“ е създадена за Русенскката опера от Парашкев Хаджиев през 1978 г., а либретото е на Камен Зидаров по историческа му пиеса „Иван Шишман“.  Историческата личност зад това името Мария Десислава е Кера Тамара - сестра на последния владетел на Второто българско царство цар Иван ШишманIII
II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017  продължава този месец с операта от Джакомо Пучини „Манон Леско“ (11 август); „Норма“, опера от Винченцо Белини (19 август)и две заглавия във вечерта на 26 август - операта „Селска чест“от ПиетроМаскани и балетът „Делвата“ от  АлфредоКазела.  На 5 септември на Царевец ще бъде представен мюзикълът „Коса“от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът, а фестивалът ще приключи на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
„Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалитена Европа“ 2017-2018.
       В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново.
Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуално шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. 
Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg, в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.

Още за „Сцена на вековете“ на  www.opera.velikotarnovo.info и https://www.facebook.com/opera.vt/?ref=bookmarks

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново