четвъртък, 3 август 2017 г.

До месец започва строителството на новия мост край с. Шемшево

Снимка и информация: Община Велико Търново

До месец се очаква началото на строителните дейности по новия мост над р. Янтра, част от общинския път между Велико Търново и с. Шемшево. Това става възможно, след като общината получава 1,4 милиона лева от републиканския бюджет за два важни инфраструктурни обекта – изграждането на новото съоръжение, както и реконструкцията на шосето до Преображенския манастир. Разходите са одобрени на последното заседание на Министерския съвет, проведено на 2 август.
Приоритетното разглеждане на проектите е в резултат на водените от кмета Даниел Панов разговори и изготвените от екипа му мотивирани проекти, както и благодарение на подкрепата на народния представител от региона и председател на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов. Строителните дейности имат за цел предотвратяване и преодоляване на последиците от бедствия, както и възстановяване на нанесените непредвидени щети по инфраструктурата. Целевите разходи са предложени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.
1 167 902 лева е стойността на проекта за нов мост над р. Янтра край с. Шемшево. В цената влиза също оформяне на подходите, както и събаряне на старото съоръжение, чийто свод частично рухна през февруари, в следствие на обилните снеговалежи. Така ще бъде възстановена нормалната транспортна свързаност на старопрестолния град със селата Шемшево, Буковец, Пушево и Леденик. Очаква се процедурите, предшестващи строителството, да приключат в рамките на месец, след което ще започне изграждането на моста.
250 065 лева получава Община Велико Търново за реконструкция на шосето към Преображенския манастир. Строителните дейности включват изграждане на канавки и полагане на нова настилка.

При последното си посещение в старопрестолния град регионалният министър Николай Нанков заяви, че в най-скоро време ще бъде осигурено финансиране за още две важни транспортни отсечки. Предвидена е пълна рехабилитация на републикански път III-514 Велико Търново – Арбанаси – Горна Оряховица, както и на отсечката между селата Самоводене и Ресен. 

Кметът Даниел Панов се срещна с американския предприемач Едмънд Бек

Снимка и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с американския предприемач Едмънд Бек, който гостува в старопрестолния град заедно със съпругата си. Обсъдени бяха форми на съвместно партньорство по отношение съхранението на недвижимите паметници на културата, материалното и нематериално културно наследство. Общата позиция бе, че уникалното богатство на старопрестолния град определя общата посока, в която местната власт и бизнесът да работят.
Даниел Панов и заместник-кметът Снежана Данева-Иванова благодариха на Едмънд Бек за усилията, които полага за опазване на знакови сгради като Хан Хаджи Николи и хотел „Цар Борис“. Американският предприемач остана приятно изненадан от широката реставрационна дейност на къщите в старата част на Велико Търново. Той подчерта, че и други, закупени от него сгради ще бъдат възстановени при строго спазване на типичния архитектурен стил и характерното оцветяване на фасадите.
Разговорът обхвана теми, свързани с големите инфраструктурни проекти на национално ниво, чийто център ще бъде именно Велико Търново – съединяването на магистрала „Хемус“ и изграждането на аутобан от Русе до старата столица, част от транспортния коридор между Европа и Азия. Даниел Панов представи и бъдещите инвестиционни намерения на Общината - изграждането на нов градски център на мястото на старото военно училище, крайбрежна алея покрай р. Янтра и северен пътен възел в подножието на крепостта Трапезица.
Едмънд Бек бе удостоен със старопрестолна грамота за приноса му към опазването на културно-историческото наследство на Велико Търново.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново