вторник, 1 август 2017 г.

Ремонтират улици в Килифарево и Дебелец

Снимка и информация: Община В. Търново

Започнаха ремонти на улици в Килифарево и Дебелец. Строителните дейности са финансирани от бюджета на Община Велико Търново и имат за цел да подобрят състоянието на пътните мрежи в двете градчета, както и условията за безопасност на движението.
В Килифарево улица „Васил Левски“ е цялостно преасфалтирана, заедно с кръстовището с ул. „М. Яламов“. Ремонтирани са решетките на отводнителните съоръжения по двете отсечки. Възстановени са и нарушените пътни настилки на мостовете над р. Белица – към с. Плаково и към стадиона в градчето. Ремонтните дейности са по проект, финансиран чрез общинската програма „Инициативни на местните общности – 2017“.
В Дебелец също стартираха дейности по възстановяване на компрометирани участъци от пътната мрежа. Части от натоварените улици, с обща площ от около 600 кв. метра, ще бъдат подготвени, фрезовани и запълнени с асфалтова смес.


От утре спират автобусите по улица „Васил Левски“ заради преасфалтирането

Снимки и информация: Община Велико Търново
Цялостното преасфалтиране на улица „Васил Левски“, която е сред най-натоварените във Велико Търново, налага спиране на движението на автобусите от обществения транспорт. Досега те бяха единствените превозни средства, пропускани докато траеха дейностите, предшестващи полагането на новата настилка: фрезоване, подмяна на металните решетки и капаците на дъждоприемните и ревизионните шахти.
Предвид цялостното преасфалтиране, от сряда /2 август/ до неделя /6 август/ общественият транспорт ще се движи по обходни маршрути заедно с останалите автомобили. Забраната ще важи във всеки от дните за времето от 8,30 до 17,00 ч. /или до приключване на работния процес/. В тези периоди спирките „МДТ „Константин Кисимов““ и „Община“ няма да бъдат обслужвани.

Автобусите, движещи се по направления от бул. „България“ и бул. „Никола Габровски“ към центъра на Велико Търново, ще пътуват по следния начин: спирки „Пазара I“ и „Пазара II”, ул. „Бачо Киро“, ул. „Седми юли“, ул. „Христо Ботев“, откъдето ще продължават по маршрутите си. В обратна посока движението от ул. „Независимост“ ще се осъществява по улиците „Христо Ботев“, „Седми юли“ и „Бачо Киро“, а след Съдебната палата обществените транспортни средства ще се движат без промяна.
Забранено ще бъде както паркирането по ул. „Васил Левски“, в участъка от Музикално-драматичния театър до Студентски стол №2, така и използването на таксиметровата стоянка. Рестрикцията важи за същите период и часове както при автобусния транспорт.
Водачите на автомобили следва да използват обходните маршрути през улиците „Христо Ботев“, „Марно поле“, „Цар Самуил“, „Цар Тодор Светослав“, „Бачо Киро“, „Седми юли“. При възникване на необходимост и по преценка на контролните органи на МВР, движението може да бъде временно ограничавано или спирано и извън посочените часове.

Над 200 тона е количеството фрезован асфалт при първия етап от ремонта на настилката – в отсечката на ул. „Васил Левски от кръстовището с улиците „Христо Ботев“ и „Независимост“ до пресечката с ул. „Цар Освободител“. Материалът ще бъде предоставян по заявки от кметове на населени места и кметски наместничества в общината, както и за възстановяване на засегнати настилки в междублоковите пространства.

Община Велико Търново е водещ партньор в проект за превенция на киберпрестъпността

Снимка и информация: Община В. Търново
Община Велико Търново и Областната дирекция на МВР в старопрестолния град са водещи партньори в проект за превенция на киберпрестъпността, който предстои да бъде реализиран на територията на десетте общини в областта. Целта е все по-широк кръг от обществени групи и все повече хора да бъдат информирани и да разпознават различните противоправни деяния, извършвани посредством интернет, както и да се предпазват от тях.
Община Велико Търново бе домакин на работна среща на полицейски и общински служители, както и на представители на съответните местни комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в целия регион. Форумът бе открит от заместник-кмета на старопрестолния град проф. Георги Камарашев. Той подчерта, че проектът „Превенция на киберпрестъпността“ е поредната съвместна и полезна инициатива между общината и полицията. Концепцията бе представена от полицейските инспектори Ивелин Иванов и Боян Бартолов.
Във всяка от общините деца и младежи, с помощта на учители по информатика и експерти от комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, ще изработят видеоклипове на тема „Поуки и препоръки за предпазване от киберпосегателства“. Инициативата ще има конкурсен характер, а най-добрата продукция ще бъде представителна за целия проект. Условията за участие и критериите ще бъдат разпространени в училищата с помощта на Регионалното управление по образование. Победителите ще бъдат обявени в рамките на събитията по повод Международния ден за безопасен интернет, който ще бъде отбелязан през февруари 2018 г.
В работната среща участваха председателят на Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ Благовеста Факирова, началникът на отдел „Охранителна полиция“ към Областната дирекция на МВР комисар Стефан Николов, представители на общините Павликени, Елена, Стражица и Лясковец, полицейски служители от цялата област. Партньори по проекта са също Областна администрация – В. Търново, Регионалното управление по образованието, областният всекидневник „Борба“, „Телнет“ ЕООД, печатница „Сира“, преподавателят във Великотърновския университет доц. Емил Стоянов.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново