събота, 22 юли 2017 г.

Община Велико Търново и неправителствена организация ще си партнират в подкрепа на младежката политика

Снимка и информация - Община Велико Търново


Община Велико Търново и неправителствена организация ще си партнират в подкрепа на младежката политика. Старопрестолният град бе домакин на работна среща между представители на ръководството на Национален младежки форум, на местната власт и на локални организации на младите хора. Форумът бе открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджков. Той подчерта добрия синхрон между администрацията и младежките организации, както и подкрепата от страна на кмета Даниел Панов към редица инициативи. 
Обсъдени бяха редица въпроси, свързани с възможностите за работа, стажове и обучения за младите хора, насърчаването на гражданската им активност, добрите практики на Община Велико Търново в работата с различни организации и др. Само за година по различни програми общината е осигурила заетост на над 125 младежи.
От неправителствената организация представиха своята дейност, основни цели, както и идеята за създаване на общински консултативни съвети по въпросите на младежта.
В срещата участваха също председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева, представители на редица местни младежки сдружения и клубове и др.

1500 изпълнители излизат на сцената на Националния фолклорен събор „Болярска среща”

Информация: Община В. Търново
Снимки: Христо Павлов

1500 изпълнители излизат на сцената на първия Национален фолклорен събор „Болярска среща”, който се провежда край архитектурния резерват Арбанаси. Една от най-мащабните общобългарски срещи бе открита снощи, а кулминацията е в неделя – 23 юли, когато ще се състои автентичната народна сватба на младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева. Още в петъчната вечер настроението бе отлично, а кметът на община Велико Търново Даниел Панов поведе голямо хоро под музикалния съпровод на виртуозния кларнетист Иво Папазов – Ибряма, акордеониста Петър Ралчев, песните на Мария Карафевизиева и др.

Официален старт на големия събор дадоха заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков, кметът на с. Арбанаси Тошо Кръстев и организаторът Валентин Димов от сдружение „Лудогорие”.

В по-ранния следобед на петъчния ден започнаха и обредните ритуали, свързани с автентичната българска сватба – „сглядата” на чешмата, кражбата на моминската китка и сватосване в Констанцалиевата къща. Същинските ритуали по венчавката са в неделния ден още от 9,00 ч. сутринта. Църковният брак ще бъде сключен в храма „Свети Архангели Михаил и Гавраил”, а около 13,30 ч. на сцената на събора започва народният ритуал. Именно тогава организаторите очакват 4500 гости, пременени с народни носии, а със сватбата ще бъде направен опит за нов рекорд на Гинес за най-дълга софра.

През днешния ден продължават обредните ритуали в с. Арбанаси и концертната програма сред природата край конната база. Организатори на Националния фолклорен събор „Болярска среща” са Сдружение „Лудогорие”, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей в старата столица.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново