вторник, 18 юли 2017 г.

„Котките“ излизат на откритата сцена в крепостта Царевец

Информация: ОТА "Царевград Търнов"
Снимки: ТМПЦ - Варна
     На 21 юли Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на фестивала „Сцена на вековете“ 2017 във Велико Търново премиерното си заглавие, а именно мюзикъла „Котките“ от Андрю Лойд Уебър.
      Режисьор на спектакъла е проф. Светозар Донев, хореограф-постановчик - Анна Донева, диригент - Страцимир Павлов, сценограф - Иван Токаджиев и костюмограф - Ася Стоименова.
     Адаптация по романа на Нобеловия лауреат Т. С. Елиът "Популярна книга за котките от Стария опосум", мюзикълът "Котки" е виртуозен синтез между три изкуства - музика, танц и поезия, през погледа на гения Андрю Лойд Уебър, автор на най-известните мюзикъли като "Фантомът от операта", "Исус Христос суперзвезда", "Евита" и други, играни по театралните сцени на пет континента.
     "Котките" е представен за първи път в Уест Енд в Лондон през 1981 г., а през следващата година постановката стъпва на Бродуей.
      На Царевец мюзикълът ще бъде изпълнен на български в прекрасен превод на Харалампи Аничкин. В изключително забавния и красив спектакъл своето певческо, танцово и актьорско майсторство ще покажат Людмил Петров (Бай Двузаконие), Нейчо Петров – Реджи (Ръм Тъм Таг),  Сребрина Соколова (Деметра), Филипа Руженова (Бомбалурина), Пламен Долапчиев (Манкъстрап ), Вяра Железова (Гризаебла), Николай Димитров (Мангоджери) и др.

   След „Котките“ II Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете“ 2017 с продължава с оперетата „Цигански барон“ от Йохан Щраус на 28 юли. Следващите заглавия в афиша на фестивала са: „Мария Десислава“, опера от Парашкев Хаджиев (4 август); „Манон Леско“, опера от Джакомо Пучини (11 август); „Норма“, опера от Винченцо Белини (19 август) ; „Селска чест“, опера от Пиетро Маскани и балетът „Делвата“ от  Алфредо Казела (26 август);„Коса“, мъзикъл от Джеръм Рани, Джеймс Рейдоу и Голт Макдърмът (5 септември). Финалът на сезона ще е на 8 септември в Летния театър с концерт „ФОНДАЦИЯТА в операта“.
      „Сцена на вековете“ е първия у нас оперен фестивал на открито, който се провежда на крепостта Царевец във Велко Търново от 1985 г. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново. Музикалният форум е носител на престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“ 2017-2018.
     В тазгодишното издание на фестивала с десет спектакъла участват оперите от Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора и МДТ „Константин Кисимов“-Велико Търново.
   Специално за публиката след всеки спектакъл ще се излъчва емблематичното за Велико Търново аудио-визуалнно шоу „Царевград Търнов – Звук и светлина“. 
  Билети за спектаклите се предлагат в мрежата на eventim.bg и в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“ № 5 във Велико Търново.


Още за „Сцена на вековете“ на  www.opera.velikotarnovo.info и https://www.facebook.com/opera.vt/?ref=bookmarks

Маркират с надписи „Погледни“ пешеходните пътеки във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново

Пешеходните пътеки във Велико Търново ще бъдат маркирани с надписи „Погледни“, заедно с лява и дясна стрелки към тях. Това реши днес общинската комисия по транспорт, безопасност на движението, обществен ред и сигурност, председателствана от заместник-кмета проф. Георги Камарашев. Идеята е на общинския съветник Георги Недев, който е изработил дизайна на надписите. Макетите ще бъдат изготвени от общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи“.
Инициативата „Спри и се огледай“ е съгласувана със сектор „Пътна полиция“ и има за цел да допълнително да подобри поведението на пешеходците като участници в движението, както и да заостри вниманието им към трафика от автомобили.

Надписите ще бъдат нанесени с пластична боя и ще бъдат разположени в началото и края на всяко от обозначените места за пресичане. Разчертаването ще започне в районите на градските паркове, детските градини, яслите, училищата и всички пресечки, където пешеходният поток е интензивен. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите пътеки. 

Велико Търново си спомни за Апостола на свободата

Информация: Община Велико Търново

Велико Търново отбеляза 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски /18 юли 1837 г/. В навечерието на паметната дата жители и гости на града, представители на институции, организации и сдружения, както и представителната рота на Националния военен университет си спомниха за делата и живота на Дякона, чийто смисъл бе свободата на България.
Великотърновски ученици и актрисата Стефка Петрова представиха литературната композиция „Левски е в сърцата ни“. Слова изнесоха заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и ректорът на НВУ „Васил Левски“ бриг. генерал Пламен Богданов. Те припомниха защо Васил Левски е сред най-бележитите личности в хилядолетната история на България.
От името на кмета на Велико Търново Даниел Панов, в знак на почит и уважение бе поднесен венец пред паметника на Апостола на свободата. Цветя и венци положиха също заместник-кметът проф. Георги Камарашев, областният управител проф. Любомира Попова, представители на евродепутата Ева Майдел, на институции, организации, сдружения, общински съветници, жители и гости на старата столица. Вечерта завърши със заря – проверка.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново