понеделник, 17 юли 2017 г.

Велико Търново домакинства регионално обучение за електронния кадастър

Снимка и информация: Община В. Търново

     Велико Търново е домакин на регионално обучение за новата електронна система за кадастрална информация, която е част от мерките за намаляване на административната тежест. Тридневният форум събра в старопрестолния град представители на повече от десет общини и земеделски служби. Семинарът е част от мащабната програма на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК).
        Велико Търново е един от центровете, където се провеждат обученията за сертифициране на служители, които ще предоставят услуги на гражданите чрез информационната система на Агенцията. С влезлите в сила изменения в Закона за кадастъра и имотния регистър общинските служби по земеделие и общинските администрации по места получават правомощия да извършват от името на АГКК част от дейностите по административно обслужване на гражданите. Както физически, така и юридически лица, ведомства и други потребители на кадастрална информация ще могат да заявяват и да получават и в общините необходимите им скици, схеми и други официални документи от кадастралната карта и кадастралните регистри.
Обучението бе открито от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев. „Когато говорим за електронно управление и за облекчаване а административната тежест за гражданите и бизнеса – това е една от стъпките в тази посока. За Община Велико Търново предоставянето на кадастрална информация ще бъде поредната изцяло електронна административна услуга, която ще бъде въведена“, каза проф. Камарашев.
В обучението участват представители на общините Велико Търново, Трявна, Стражица, Сухиндол, Свищов, Лясковец, Севлиево, Елена, Дряново, Полски Тръмбеш, Габрово, на Областната служба по земеделие в старопрестолния град и общинските земеделски ведомства в 13 града. Инициативите са част от проект „Създаване на кадастрални данни в цифров вид и развитие на електронните административни услуги на АГКК“, изпълняван в рамките на оперативна програма „Добро управление“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.  Програмата на обученията продължава до края на май 2018 г. и ще обхване всички общини на територията на страната.


Ремонтират съблекалните на стадион „Ивайло“

Снимка и информация: Община Велико Търново
В края на миналата седмица стартира основният ремонт на съблекалнята от северната страна на стадион „Ивайло“, предназначена за гостуващите отбори. Помещението не е реновирано от близо 50 години. То ще бъде напълно обновено – подменени ще бъдат ВиК- и ел-инсталациите, ще бъде монтирана вентилационна система, нови ще бъдат облицовките от фаянс и теракота. Съблекалнята ще разполага с масажно отделение и нови санитарни помещения. След приключването на ремонтните дейности тя ще отговаря на изискванията на Лицензионната комисия на Българския футболен съюз /БФС/ за провеждане на мачове от Първа професионална лига и международни срещи.
Очаква се реконструкцията да приключи до домакинството на „Етър ВТ“ на „Верея“ /Стара Загора/. Датата на мача ще е между 28 и 31 юли. Дали „виолетовите” ще се завърнат у дома и ще играят в по-ранни часове до пускане на осветлението, зависи изцяло от БФС.
След обновяването започва ремонт на съблекалнята за домакините, който не е в изискванията на Лицензионната комисия. Така ще бъдат осигурени още по-добри условия както за юношеския ни национален отбор, който през септември ще играе на „Ивайло“ евроквалификация, така и за футболистите на „Етър ВТ“.
Преди две седмици стартира възстановяването на санитарния възел в източната част на централната трибуна, който бе затворен повече от десет години. Така Сектор „А“ вече ще разполага с три помещения от този тип. Готов е ремонтът на трите мъжки и дамската тоалетна за гостуващата публика, разположени в източната част на южната трибуна.
Вече десет дни се работи и по бившия сектор за публиката на гостуващите отбори – по възстановяването на бетонното покритие и монтирането на висока ограда. Така запалянковците няма да имат възможност да слизат на терена по нерегламентиран начин. Намерено е и решение за подхода към ВИП- зоната, за да няма конфликтни точки.
Инвестициите в стадиона са от бюджетите на Община Велико Търново, общинското предприятие „Спортни имоти и прояви“ и от спомоществователи.


Чужденци от три континента изучават българския език и културата във Велико Търново

Снимки и информация: Община В. Търново

Чужденци от три континента пристигнаха във Велико Търново, за да изучават българския език, културата, традиции и обичаи. Близо месец старопрестолният град е домакин на четиридесетото юбилейно издание на Международния семинар по българистика. Големият форум бе открит днес от ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, заместник-кмета на старата столица Ганчо Карабаджаков и областния управител проф. Любомира Попова.
Участниците в семинара са над 100, а държавите, от които идват – над 30, намиращи се в Европа, Северна Америка и Азия. Организатори на обучението и всички съпътстващи събития са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и просветното министерство, с подкрепата на Община Велико Търново.


В поздравителния адрес от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов бе подчертано, че през четирите десетилетия Велико Търново се е утвърдил като притегателен и обединителен център за хора от целия свят, от различни нации и етноси, водени от желанието да изучават езика, културата, обичаите и традициите в България. 

Велико Търново се впуска в рекорд за Гинес! Вижте събитията тук.

Снимка и информация: Община В. Търново

Велико Търново и с. Арбанси се впускат в рекорд за Гинес! Край Старата столица в края на седмицата ще се състои Националният фолклорен събор "Болярска среща". В рамките на събитието ще бъде организирана най-голямата българска сватба - с над 4000 гости и месали за софрата с обща дължина над 1,5 км. Вижте кога ще е събитието, както и останалите събития през седмицата!

Програма на Община Велико Търново
17 - 23 юли 2017г.

1-31 юли, читалище Надежда” – „Летни забавления в библиотеката”
8 юли – 8 септември, крепост Царевец
Втори летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете”
17-23 юли, крепост Царевец – Приключенска игра „Световни криминални загадки“
20-23 юли, сцена „Арт лято“ в парк „Асеневци“ – Дни на модерното изкуство
21-23 юли, край Арбанаси – Национален фолклорен събор „Болярска среща“
22-29 юли, Летен театърXX Международен фолклорен фестивал Велико Търново

17 юли /понеделник/
10:00ч., Младежки дом, гр.Килифарево
Конкурс за детска рисунка, посветен на 180-та годишнина от рождението на Васил Левски
10:30 ч., ВТУ, Аула до Ректората
Откриване на 40-и Международен летен семинар по български език и култура
13:30 ч., хотел „Премиер“
Откриване на тридневно национално обучение за създаването на кадастрални карти в електронен вид и разширяване на електронните услуги в общините.
18:00 ч., Дом за възрастни хора „В. Ботева“
Концерт на духов оркестър „Eigen Hulp“ от Хага, Холандия – вход свободен
20:30ч., паметник на Васил Левски и пред сградата на МДТ „К.Кисимов“
Отбелязване на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски

18 юли 2017г. /вторник/
Отворени за безплатни посещения по повод 180 години от рождението на Васил Левски ще са музеите „Възраждане и учредително събрание“ и „Затвор“. В музей „Възраждане и учредително събрание“ ще бъде експонирана изложба с документи на съратника на Апостола – Христо Иванов Големия

19 юли 2017 г. /сряда/
10:00 ч., пред Читалище „Надежда“
Работилница „Сръчни ръце“, организирана от Клуб по битова култура към Читалище „Надежда“
11:00 ч.. Читалище „Надежда“
Творческо ателие „Красотата на българския фолклор“ с ръководител Райчо Димитров, хореограф

20 юли 2017 г. /четвъртък/
7:00 – 10:00 ч., край магазин „Билла“ на бул. „Никола Габровски“
Привързано издигане на топловъздушен балон
19:00 ч., сцена „Арт лято“
Откриване на изложба на артистите от Looneytools
21 юли /петък/
18:00ч., МДТ „К.Кисимов“, малка зала
„Карлсон и дребосъчето“ – детски спектакъл
18:00 ч., край с. Арбанаси, до конната база
Национален фолклорен събор „Болярска среща“ – официално откриване
19:00 ч., парк „Асеневци“, сцена „Арт лято“
Дискусия със стиймпънк скулпора Чудомир Драгнев на тема: „Изкуство с цената на всичко“
21:00 ч., крепост Царевец
Котките“ – мюзикъл от Андрю Лойд Уебър, представен от Театрално-музикален продуцентски център – Варна. След края на постановката – прожекция на Аудиовизуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“
21:00 ч., парк „Асеневци“, сцена „Арт лято“
Джаз-концерт на Мария Хитева (пиано, вокали) с участието на Емил Пехливанов (перкусии)

22 юли /събота/

18:00 ч., улица „Васил Левски“ и пред Община В. Търново
Дефиле на участниците във фестивала
20:00ч., Летен театър
Официално откриване на XX Международен фолклорен фестивал Велико Търново 2017
20:00 ч., парк „Асеневци“, сцена „Арт лято“
Дни на модерното изкуство – закриване и парти с Чудомир Драгнев

23 юли 2017г. /неделя/
10:00ч., басейн на Радиотехникума
Международен конкурс „Мис фестивал“

Предстоящи събития:

27 юли /четвъртък/. 10,00 ч, пред МДТ „Константин Кисимов“
Тържествена церемония по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите, присвояване на сержантско звание и връчване на свидетелствата на кадетите от Випуск - 2017

„Арт лято“ сезон 2017
27 юли /четвъртък/, 20:00ч.
Латино парти с UN BESO

II Летен сезон на българските оперни театри
„Сцена на вековете“ Велико Търново 2017

28 юли /петък/  21:00ч.
„Цигански барон“ – оперета от Йохан Щраус, представена от Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново