неделя, 9 юли 2017 г.

Фестивалът „Сцена на вековете” – с впечатляващо откриване

Снимки и информация: Община Велико Търново

Във Велико Търново започна второто сезонно издание на летния оперен фестивал „Сцена на вековете”. Впечатляващото начало бе дело на трупата на Държавна опера – Бургас. Под открито небе в крепостта Царевец те зарадваха многобройната публика с кантатата „Кармина Бурана” на Карл Орф и балета „Болеро” по музика на Морис Равел. Хиляда почитатели на театралното изкуство бурно аплодираха гастролиращите на сцената в Царския дворец над 100 артисти, солисти, оркестър, хор и балет.

Стиховете от средновековни поети, послужили за основа на кантатата „Кармина Бурана”, бяха изпълнени от трима солисти  – Мария Цветкова, Георги Султанов и Валери Турманов. Главните роли в балета „Болеро” бяха примабалерината на бургаската опера Галина Калчева и Милен Петров.

Фестивалът бе открит от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, заместник-министъра на културата Амелия Гешева и директора на бургаската опера Александър Текелиев. Ганчо Карабаджаков приветства организаторите, артистите и гостите и ги поздрави от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов.
„Фестивалът „Сцена на вековете” съчетава по неповторим начин преклонението ни пред славната българска история и уважението ни към хората, които създават съвременното оперно и сценично изкуство. В продължение на два месеца най-добрите български артисти ще радват многобройната публика от страната и чужбина с прочути класически оперни заглавия, съвременни мюзикъли и неповторими балети”, каза Ганчо Карабаджаков.

„Днес на Царевец се срещат миналото и бъдещето. Тук се случва един от най-значимите фестивали не само в културния календар на Велико Търново, а в културния календар на България. Той става възможен благодарение на ежедневните усилия, труда, емоциите, таланта, които носят изпълнителите от всички държавни оперни театри в страната. Длъжни сме да благодарим на кмета Даниел Панов и на хората, които стоят зад идеята този фестивал да се случи, защото всяка местна или държавна власт, която инвестира в култура, инвестира в бъдеще”, бяха думите на заместник-министърът на културата Амелия Гешева. 
„Сцена на вековете” продължава на 14 юли с операта „Лучия ди Ламермур”, а постановката е дело на Държавна опера – Стара Загора. Два дена по-късно, отново на Царевец, почиталите на сценичното изкуство ще могат да се насладят на съпътстващото събитие „Балетна гала”. Под открито небе варненският Театрално-музикалнен продуцентски център ще представи компилация от най-известните балетни шедьоври.


Атрактивна игра за публиката, свързана със „Сцена на вековете”, протича в социалната мрежа Фейсбук. Преди всяка постановка ще бъде задаван въпрос, свързан с предстоящото оперно или балетно заглавие. Победителят ще бъде теглен чрез жребий, а наградите са по два билета за съответната постановка. Играта “Отговори, сподели, спечели!” е достъпна на страницата Фестивал „Сцена на Вековете” – Велико Търново, на адрес http://facebook.com/opera.vt

Освобождението на Търново оживя, Старата столица се пренесе в 1877 г. Вижте снимки тук!

Снимки и информация: Община Велико Търново
Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици жители и гости на града. С атрактивни възстановки Старата столица се пренесе обратно в последната четвърт на XIX век. Историческите реконструкции бяха кулминация на празничната програма по случай 140-годишнината от Освобождението на старопрестолния град, настъпило на 7 юли 1877 г.
Голямо шествие по улица „Гурко” припомни за посрещането на войските и българските опълченци. Както в миналото, търновци радостно приветстваха освободителите, пременени с най-хубавите си носии и ризи с шевици. Облечен с мъжка носия, кметът на Велико Търново Даниел Панов поведе празичното хоро, редом с председателя на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновския регион Цветан Цветанов. С автентични одежди бяха също гостите от държавни институции, депутати и общински съветници, много жители и гости на града. 

Начело на шествието бяха реанактори, пресъздали образите на генерал Гурко, казашките офицери на коне, българските опълченци и хайдути, войници, медицински сестри и др. Мнозина бяха желаещите да се снимат за спомен с героите от миналото.
Пред Музей „Възраждане и Учредително събрание” бе пресъздадено превземането на Конака и последната престрелка пред някогашния турски затвор. Българските опълченци отново изнесоха бойното знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон призна своята капитулация пред българите и войските на генерал Гурко. Около стария Конак отекнаха възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. В сражението участваха 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. След края му стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.
До края на днешния ден музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да разгледа уникалната изложба „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание”.
Организатори на възстановките за 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град и клуб „Традиция”. 



Велико Търново празнува 140 години от освобождението си

Снимка: Христо Павлов

Велико Търново празнува 140 години от освобождението си от османско иго, настъпило на 7 юли 1877 г. Почитането на знаменитото историческо събитие започна с музикални изпълнения на открито, дело на общинския Биг Бенд. Стотици жители и гости на Велико Търново, заедно с кмета Даниел Панов и официалните лица се събраха в парк „Марно поле“. Пред монумента на генерал Йосиф Гурко, предвождал войските и българските опълченци, както и пред паметника „Майка България“ те положиха цветя и венци в знак на признателност към героите. Последва едночасов концерт на талантливите артисти от професионален фолклорен ансамбъл „Искра“.
На площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец кметът на Старата българска столица Даниел Панов произнесе празнично слово. В обръщението си към хилядите жители и гости Панов припомни дългия път на търновци към Свободата, започнал още след злокобната 1393 г., когато Търновград пада под османска власт.
Снимка: Ростислав Грънчаров

„Тук, в Търново, са първите опити тиранията да бъде отхвърлена, а българите отново да имат своя свободна и независима държава, своя независима православна църква! Въстание след въстание, бунт след бунт, завера след завера търновци водят велика борба за запазване на българщината, на българското, на православното християнство. На 7 юли 1877 г. общобългарската, общотърновска мечта се сбъдва. Столицата на Второто българско царство отново е свободна. Търново дава силен тласък, силно вдъхновение и воля на българския народ. Скоро България отхвърля чуждата власт. Поклон пред паметта на всички герои, жертвали се за свободата, борили се националното обединение, за независимостта на европейска България. Свободата не ни е дадена даром, нито е случайност. Нека бъдем горди българи и да следваме заветите на нашите предци“, каза в словото си Даниел Панов. Празнични думи произнесе и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който също уважи тържествата. Сред гостите бяха също председателят на най-голяма парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион Цветан Цветанов, депутати, представители на институции и организации, делегация от побратимения град Твер и др.
Снимка: Община Велико Търново

Празничната вечер завърши с тържествена заря проверка и прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Снимка: Ростислав Грънчаров
В съботния 8 юли е кулминацията на тържествата по случай 140-годишнината от Освобождението на Търново. В 10,30 ч. на улица „Гурко“ започва голямото шествие, по време на което ще бъде пресъздадено посрещането на генерал Гурко, войските и българските опълченци. В 11,00 ч. пред Музей „Възраждане и Учредително събрание“ започва атрактивната възстановка на последното сражение с османския гарнизон. Освобождението ще оживее, а навсякъде отново ще отекнат щастливите възгласи, ознаменували победата.

Организатори на празничната програма са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“, с подкрепата на Националния военен университет „Васил Левски“. 

Информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново