сряда, 5 юли 2017 г.

Обезопасиха спортно игрище в квартал „Колю Фичето”

Снимка и информация: Община В. Търново
Обезопасиха спортно игрище в квартал „Колю Фичето” във Велико Търново. Дейността бе възложена от Общината след сигнали на граждани. Теренът се намира в пространството между блоковете на улица „Полтава”.
Веднага след постъпване на сигнала общинска комисия провери обекта. Установено бе, че части от оградата на игрището са с нарушена конструкция заради недобросъвестни прояви. Увредените панели са демонтирани, за да не възникне опасност за децата. Предстои възстановяването на целостта им и последващото им поставяне.
Комисията е проверила и намиращите се в съседство в квартала в детски кътове. Установено е, че  те са в добро състояние и отговарят на условията за безопасност. Също след сигнал на граждани, до седмица ще бъде извършен частичен ремонт на детска площадка в кв. „Зона В”.


Започна нова обработка на зелените площи срещу бълхи, кърлежи и комари

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново започна нова обработка на обществените зелени зони срещу кърлежи и бълхи. Дейността стартира в парковете Дружба”, „Марно поле”, „Майка България“, „Картала”, „Акация“ и боровата гора, „Качица”. Тази вечер пръскането продължава в зелените зони за спорт и отдих „Бузлуджа”, „Колю Фичето”, „Никола Габровски”, „Света гора”, „Ксилифор” и „Лакото” – Арбанаси. Около всяка локация ще бъдат поставени необходимите стикери за използваните препарати и за 24-часовия карантинен период.
До края на седмицата ще бъдат обработени всички тревни площи в дворовете на детските градини и яслите във Велико Търново. В рамките на месеца поетапно ще бъдат третирани и зелените зони към забавачките в населените места от общината. Същото се отнася и за дворовете на центровете за социални услуги. Пръскането ще обхване и детските площадки в междублоковите пространства.
Всички зелени площи ще бъдат обработени и срещу комари. Периодите на пръскане са следните: 10-12 юли, 24-26 юли, 14-16 август и 28-30 август. Графикът подлежи на промени в зависимост от метеорологичните условия. Необходимо е времето да е тихо и сухо, а тревните площи – предварително окосени.
Настоящата обработка срещу насекоми е втората по ред от общо шест планирани за 2017 г.

Гледаме на Царевец фрагменти от най-известните балети

Информация: ОТА "Царевград Търнов"
Снимка: Градски транспорт - В. Търново
   Фрагменти от най-известните балети ще бъдат играни в крепостта Царевец във Велко Търново на 16 юли 2017 г. Специалната продукция, която е част от съпътстващата програма към летния оперен фестивал "Сцена на вековете", е дело на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Спектакълът е с начален час 21,00.
    Балетната гала е със специалното участие на Екатерина Булгутова и, Анна Федосова – солисти на Държавния театър за опера и балет – Красноярск, Юрий Кудрявцев, Елена Свинко и Дмитрий Дячков – лауреати на Международния балетен конкурс – Варта и Балетна трупа на Театрално-музикален продуцентски център-Варна. Билети за балетната гала се предлагат в Туристически информационен център на ул. „Христо Ботев“във Велико Търнfво и в мрежата на eventim.bg
 Ще бъдат изпълнени фрагменти от „Лебедово езеро” и „Лешникотрошачката” от Чайковски, „Жизел” от Адам, „Ромео и Жулиета” от Прокофиев, „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус и др.
   
   Екатерина Булгутова e в трупата на Красноярския театър за опера и балет. Лауреат на „Слънцето на сезона“, "Театральна пролет" 2015, „Съвременен танц в музикалния театър" и др. През 2016 г. е поканена за гост-солистка на балетната трупа при Държавна опера Варна.
  Юрий Кудрявцев учи класически танц в Хореографския колеж в Красноярск. От 2013 г. е солист на Красноярск опера и балет. През 2013-2015 той участва в турне на театъра в Обединеното кралство като водещ солист и получава много добри отзиви в британската преса.
    Елена Свинко завършва Хореографския колеж в Красноярск и през 2016 г. Лауреат е на Младежките Делфийски игри на Русия, Общоруския балетен и хореографски конкурс "Гран при Сибир" и Общоруския балетен и хореографски конкурс. През 2016 г. е поканена за гост-солистка в балетната трупа на Държавна опера Варна.
    Дмитрий Дячков е лауреат на Международния балетен конкурс «Гран при – Сибир». Солист е на балетната трупа на Държавния театър за опера и балет в Красноярск. Сред най-успешните му роли е Тибалт от балета „Ромео и Жулиета“.
   
       

Програма първа част
1. Балконска сцена из балета „Ромео и Жулиета”, изп. Екатерина Булгутова (Жулиета) и Юрий Кудрявцев (Ромео)
2. Руски танц из балета „Лебедово езеро”, изп. Анна Федосова
3. Па де дьо из балета „Зле опазеното момиче”, изп. Елена Свинко (Лиза) и Дмитрий Дячков (Колен)
4. Адажио из второ действие на балета „Лебедово езеро”, изп. Екатерина Булгутова (Одета), Юрий Кудрявцев (Зигфрид) и Балетна трупа на Държавна опера Варна

Програма втора част
5. “Чистота”, изп. Елена Свинко и Дмитрий Дячков
6. Монолог на Хозе из балета „Кармен”, изп. Павел Кирчев
7. Адажио из балета „Отело”, изп. Екатерина Булгутова (Дездемона) и Юрий Кудрявцев (Отело)
8. Умиращият лебед, изп. Анна Федосова

9. Сцена из балета „Дон Кихот”, изп. Балетна трупа на Държавна опера Варна, солисти Елена Свинко и Дмитрий Дячков

Голям квартал на Велико Търново остана без вода

Голям квартал на Велико Търново остана без вода заради авария. От "ВиК Йовковци" ООД съобщават, че започва ограничаване на водоподаването за жилищния комплекс "Картала". Очакванията са, че повредата ще бъде отстранена до 12,00 ч. днес. При възможност водата ще бъде пусната по-рано, посочват от дружеството.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново