сряда, 28 юни 2017 г.

Експерти по сигурността от четири държави посетиха Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Експерти по сигурността от Израел, Германия, Русия и Сърбия посетиха Велико Търново. Те бяха приети от кмета Даниел Панов, който ги запозна с историята на старата българска столица, съвременния облик на града като целогодишна дестинация за културен туризъм, образователен и икономически център. Темите на разговора бяха свързани със съвременните системи за гарантиране на сигурността и обществения ред, IT-решенията и иновациите в тази сфера, видеонаблюдението.
В срещата участваха също областният управител проф. Любомира Попова, българският посланик в Израел Димитър Михайлов, почетният консул на чуждестранната държава у нас проф. Красимир Методиев, началникът на НВУ „Васил Левски” бриг. ген. Пламен Богданов.
През ноември 2016 г. Даниел Панов бе единственият български представител, който участва в 31-та Световна среща на местните власти в Израел. Основният фокус на престижното събитие бе поставен върху устойчивото развитие на градовете чрез интегриране на високите технологии и иновациите, насърчаване на предприемачеството и стартъп компаниите, гарантиране на сигурността на гражданите, опазването на обществения ред. В технологични центрове бяха демонстрирани съвременни IT-системи за управление на градовете.
Гостите разгледаха Самоводската чаршия, крепостта Царевец, Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов” и средновековната църква „Свети Четиридесет мъченици”. Те са на посещение в България във връзка с участието им в международен семинар по контра-тероризъм, чийто домакин бе Варна.

Освобождението на Търново оживява навръх 140-годишнината

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново ще отбележат тържествено и подобаващо 140-годишнината от Освобождението на Старата българска столица. Голямото историческо събитие ще оживее пред жителите и гостите на града благодарение на атрактивна възстановка. Пресъздадено ще бъде превземането на Конака, заедно с последната престрелка пред някогашния турски затвор, случила се на 7 юли 1877 г. Българските опълченци отново ще изнесат автентично бойно знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон ще признае своята капитулация пред генерал Йосиф Гурко, родните опълченци и руските войски, а около стария Конак ще отекнат възгласите „Свобода”, „Да живей”, „Ура”. Възстановката ще бъде кулминация на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново.
Навръх 7 юли, в 18,30 ч. в парк „Марно поле” стартират изпълненията на Общинския Биг Бенд. В 19,00 ч. официалните лица, жителите и гостите на Велико Търново ще поднесат цветя пред монумента на генерал Гурко и пред паметника „Майка България”. В 19,45 ч. на площад „Цар Асен I” концерт ще изнесат талантите от Професионален фолклорен ансамбъл „Искра”. В 21,00 ч. пред крепостта Царевец празнично слово ще произнесе кметът Даниел Панов, а вечерта ще завърши с военен ритуал и празнична заря.
Кулминацията на празнична програма е в съботния 8 юли. В 10,30 ч. започва голямото шествие по улица „Гурко”, което ще премине по цялата калдъръмена алея. Начело ще бъдат генерал Гурко, казашки офицери на коне, български опълченци и хайдути, руски войници, медицински сестри. Община Велико Търново кани всички жители и гости на града да се включат в шествието, облечени в народни носии или ризи с шевици.
Веднага след дефилето ще оживее и битката за Конака. Сражението ще бъде разиграно пред музей „Възраждане и Учредително събрание”. Участват 70 реанактори, облечени в автентични униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. Участниците са от структурите на клуб „Традиция” в градовете Велико Търново, Панагюрище, Плевен, Стара Загора и Шумен. След края й стартира първият от поредица специализирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.
В съботния ден музей „Възраждане и Учредително събрание”, Сарафкината къща и Музеят – затвор ще са със свободен вход за посетителите. Всеки може да разгледа уникалната изложба „Сабите на войводите”. В нея са изложени 44 хладни оръжия, притежавани от 38 войводи и хайдути. Сред тях са сабя, кама и щик на Апостола на свободата Васил Левски, оръжия на революционерите Христо Ботев, Георги Раковски, Филип Тотю, Панайот Хитов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, ятагана на отец Матей Преображенски. Експозицията е подредена в музей „Възраждане и Учредително събрание”.

Организатори на честванията на 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град, Националният военен университет и клуб „Традиция”.

Велико Търново домакинства националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север”

Информация: Община В. Търново
Велико Търново ще домакинства националната дискусия „Магистрала „Хемус” – възраждането на българския Север. Форумът за доизграждането на големия инфраструктурен обект в България ще събере на 29 юни /четвъртък/ в Старата столица представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, бизнеса, медиите. Организатор на дискусията е вестник „24 часа”, в партньорство с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и Община Велико Търново. Събитието ще се състои в Голяма зала на Общината, а началото му е в 14,00 ч.
Форумът ще бъде открит от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, кмета на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов и Цветан Цветанов – председател на най-голяма парламентарна група и народен представител от Великотърновски регион. Поканени за участие са народни представители от всички парламентарни групи, кметове и представители на общините и общинските съвети, през чиито територии ще премине аутобана, предприемачи, представители на строителни фирми, журналисти.
В началото на мандата на настоящето правителство съединяването на магистрала „Хемус”, заедно със строителството на високоскоростния път Русе – Велико Търново, част от Девети паневропейски коридор „Хелзинки – Истанбул”, бяха потвърдени като инфраструктурни приоритети с национално значение. За аутобана между настоящата, старата и морската столици на България вече са обявени процедури за строителство на два лота. Магистрала „Хемус” ще преминава на 15 километра, а не на 40 км., както предвиждаше предишният вариант. Приближаването на трасето бе инициирано от Даниел Панов и стана факт през 2015 г.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново