вторник, 27 юни 2017 г.

Всеки ден през лятото – средновековна игра на Царевец!

Снимка: Община В. Търново
Информация: Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов"
         Всеки ден през лятото любителите на приключенията ще могат да се включат в играта „Средновековни криминални загадки -  Тайната на 9-те ключа“ в крепостта Царевец във Велико Търново.
       Новият забавен туристически продукт, предлаган от Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов“, стартира като уикенд атракция на 17 и 18 юни. Поради големия интерес към нестандартното опознаване на историческата забележителност, билети за играта ще се предлагат в офиса на Туристическия информационен център (ул. „Христо Ботев“ №5) през целия сезон. Те са с цена 5 лева и без фиксиран ден. Участниците в играта ще трябва да заплатят и входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“ непосредствено преди включването си в приключението. 
       Възможност за участие в играта няма да има единствено на 1 и 2 юли заради провеждащия се на Царевец Международен фестивал на историческите реконструкции „Ежедневието на средновековен Търновград – Възходът на цар Калоян.
     Инициативата „Средновековни криминални загадки -  Тайната на 9-те ключа“ предлага опознаване на крепостта Царевец по един необичаен, но атрактивен и забавен начин. Целта е всички участници да стигнат до финала на маршрута, като междувременно усвоят интересна историческа информация по  увлекателен начин. Играчите обикалят Царевец, разплитайки загадъчна средновековна история за съкровища, тайни, предателства и капани в сърцето на царския двор. Водени от размислите и дедуктивните прозрения на Великия царски примикюр, приключенците рябва да разгадаят различни загадки и да разкрият пазените в недрата на крепостта тайни.
      Туристическият информационен център е с работно време от 9,00 до 18,00 ч. в делничните дни и от 9,00 до 17,00 ч. през уикендите.

Велико Търново става център на най-големите инфраструктурни проекти в Северна България

Снимка и информация: Община Велико Търново
Велико Търново става център на най-големите инфраструктурни проекти в Северна България – съединяването на магистрала „Хемус” и строителството на високоскоростния път от Русе до Старата столица. Това обяви председателят на най-голямата парламентарна група и народен представител от Великотърновския регион Цветан Цветанов по време на съвместен брифинг с кмета на старопрестолния град Даниел Панов.
Магистрала „Хемус” ще преминава само на 15 километра от Велико Търново, а не на 40 км., както предвиждаше предишният вариант. Приближаването на трасето бе инициирано от Даниел Панов и получавайки подкрепата на Цветан Цветанов и тогавашния регионален министър Лиляна Павлова, то стана факт през 2015 г. Доизграждането на аутобана ще бъде тема на национална дискусия, която ще се проведе във Велико Търново на 29 юни /четвъртък/. Форумът ще събере представители на законодателната, изпълнителната и местната власт, на бизнеса и на различни организации. Специален гост ще бъде министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Кметът Даниел Панов и екипът му вече са изготвили проект за строителството на нов мост над р. Янтра - на пътя между Велико Търново и с. Шемшево. Съоръжението ще бъде на мястото на стария мост, чийто свод рухна в края на февруари след обилните снеговалежи. Това наложи затварянето на пряката връзка между Западната индустриална зона в Старата столица и селата Шемшево, Леденик, Буковец и Пушево. По този повод Цветан Цветанов обяви, че вече е сформиран състав на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане и се очаква първото й заседание да се проведе в рамките на десет дни. Проектът за моста ще разгледан още тогава, заедно с планирания ремонт на пътя към Преображенския манастир.
До края на седмицата ще стартират обещаните спешни ремонтни дейности на важното за Великотърновска област трасе между Горна Оряховица, с. Първомайци и с. Поликраище. Обещанието бе дадено от министър Николай Нанков след конферентен разговор с кметовете на Велико Търново и Горна Оряховица Даниел Панов и Добромир Добрев. Изготвен е и проект за цялостна рехабилитация на пътя, който е подаден по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.


Отново коронясват цар Калоян на Царевец

Снимка и информация: Община Велико Търново
Великият български владетел Калоян отново ще бъде коронясан в крепостта Царевец. 813 години след интронизацията на най-малкия брат от първите Асеневци, историческото събитие ще бъде пресъздадено във Велико Търново. Реконструкцията на държавническия акт ще бъде кулминация на Втория международен реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград – Възходът на цар Калоян”, който ще се проведе в крепостта Царевец от 30 юни до 2 юли. Във възстановката ще участват актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” в старопрестолния град, както и родолюбци от клуб „Традиция”. Вплетени в нея са и фрагменти от драматичния спектакъл „Величието на Асневци” и стихове на великотърновския поет Радко Радков.
Както през 1204 г., римският пратеник кардинал Лъв отново ще короняса славния владетел, който утвърждава възстановената от неговите братя – царете Петър и Асен, българска държава и по чието време продължава възходът на Второто българско царство. Историческото събитие ще бъде пресъздадено в Царския дворец.
Международният фестивал ще бъде открит официално в 19,00 ч. на 30 юни с атрактивна тържествена церемония на площад „Цар Асен I” пред крепостта Царевец. Възстановката на коронясването на Калоян ще бъде в съботната вечер /1 юли/, от 19,00 ч. По-рано през същия ден посетителите ще могат да видят и сцени от битката край Одрин, по време на която Калоян разгромява латините – кръстоносци и пленява император Балдуин Фладърски.
Снимка и информация: Община Велико Търново
Второто издание на международния реанакторски фестивал е посветено на 820-годишнината от възкачването на престола на цар Калоян. Това обявиха по време на пресконференция заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова и представители на клуб „Традиция”. В рамките на събитието ще бъде отсечена и фестивална сувенирна монета. Посетителите ще заплащат само входна такса за крепостта Царевец, като билетът ще позволява многократно влизане в архитектурно-музейния резерват, предвид наситената програма.
В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения в България, Византия и Европа през средните векове ще участват групи и свободни реконструктури и занаятчии от България, Сърбия и Румъния. Общият брой на реанакторите е над 120. Във вечерните часове на съботния 1 юли посетителите ще могат да се насладят на вълшебната средновековна музика, изпълнена от група „Ериней”. Концертът ще бъде в Царския дворец, а след края му от Царевец до площад „Цар Асен I” ще премине факелно шествие. В 22,00 ч. започва безплатната прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.
„Фестивалът пресъздава славни моменти от историята на Второто българско царство и столичния Търновград. Уверен съм, че това събитие ще стане традиционно, защото приляга на Велико Търново”, заяви Ганчо Карабаджаков. Той посочи, че се обсъжда идея този тип атракции да бъдат постоянни и да бъдат включени в туроператорските пакети.
Организатори са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и СНЦ „Търновци“.




Аварии оставят хиляди жители на Велико Търново без вода в жегата

Две аварии оставиха хиляди жители на Велико Търново без вода в горещините. От "ВиК Йовковци" ООД посочват, че водоподаването е ограничено за целия булевард "Никола Габровски", както и за квартал "Асенов". От дружеството уточняват, че водата ще бъде пусната до 17,00 ч. днес или по-възможност - по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново