понеделник, 26 юни 2017 г.

Община Велико Търново внедрява нови електронни услуги

Информация и снимка: Община В. Търново
Община Велико Търново внедрява нови електронни услуги, за да разшири платформата си и да отговори адекватно на обявената от правителството на Република България политика за намаляване на административната тежест. Благодарение на подписания договор между кмета на Велико Търново Даниел Панов и ръководството на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите, в най-скоро време кандидатите по обществени поръчки вече няма да предоставят удостоверенията за липса на задължения към държавния бюджет. Те ще бъдат предоставяни автоматично на общинската администрация, благодарение на добрата комуникация с НАП и интегрирането на регистрите.
Новината бе обявена по време на пресконференция, дадена от секретаря на Община Велико Търново Мина Илиева, от директора на общинската дирекция „Административно обслужване” Розалия Стефанова и началника на отдел „Информационно-техническо обслужване” Павел Христов.
„Нововъведението представлява много важна антикорупционна стъпка”, подчерта Мина Илиева. Тя припомни, че още преди година Община Велико Търново и ТД на НАП са подписали партньорски договор. Сред преимуществата за гражданите и фирмите е облекчената процедура при технически прегледи на автомобили – чрез интегрирането на регистрите както в сектор „Пътна полиция”, така и във всички пунктове в реално време бива предоставяна информацията за платен данък МПС.
Община Велико Търново е готова технически да предоставя по електронен път – чрез електронен подпис, още три услуги в сферата на гражданската регистрация – удостоверенията за брак, за семейно положение /общ статут/ и за семейно положение – пълен статут /съпруг, съпруга, деца и пр./ Практиката показва, че заявките за този тип административно обслужване са над 30% от общия брой. От началото на годината Община Велико Търново е предоставила 19 431 административни услуги, като 7326 от тях касаят гражданската регистрация.
До есента предстои и внедряването на мобилно приложение в помощ на хората със слухови и говорни увреждания. В централния информационен център на Община В. Търново те ще имат възможност в реално време да се свържат с преводач. В реално време той ще насочва както тях, така и съответните служители от администрацията към желаната административна услуга. Предстои и въвеждането на електронен обмен на данни с органите по кадастъра.
Община Велико Търново остава сред водещите администрации в България по внедряване на услуги, извършвани по дигитален път, като непрекъснато се стреми да повишава качеството при обслужването на физически и юридически лица.


Кметът Даниел Панов поздрави шампионките от хандбален клуб „Етър – 64”

Снимки и информация: Община В. Търново
Кметът на Велико Търново Даниел Панов поздрави състезателките от хандбален клуб „Етър – 64”, които преди малко повече от месец спечелиха десетата си шампионска титла от първенството в България. През настоящия сезон спортистките се пребориха и за купата на страната, като това бе седми „златен” дубъл.
Даниел Панов благодари на състезателките и на президента на клуба Атанас Атанасов, че по категоричен и безспорен начин доказват водещата роля на Велико Търново в българския хандбал. „С успехите си вие издигате авторитета и спортния престиж на Старата българска столица. Знам колко много труд и усилия полагате и съм уверен, че и занапред ще постигате още спортни върхове”, обърна се към момичетата от ХК „Етър – 64” Даниел Панов. Състезателките на тима се похвалиха със завоюваните купи и връчиха на кмета на Велико Търново по един златен медал – символ на успехите от двата турнира.

Наскоро Велико Търново бе домакин на Световната купа по хандбал. Както много срещи от груповата фаза, така и финалите на престижния турнир се проведоха в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. В дните на надпреварата Даниел Панов се срещна с президентите на Европейската и Международната федерации по хандбал Михаел Видерер и д-р Хасан Мустафа. Те обсъдиха различни възможности за финансиране на проекти за спортна инфраструктура по европейските механизми.

Михаел Видерер и Хасан Мустафа изразиха добрите си впечатления от условията и организацията на Световната купа по хандбал и благодариха на Даниел Панов и Община В. Търново за подкрепата на турнира. 

Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси

Снимка и информация: Община Велико Търново
Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната сред природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се само на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминация на Националния фолклорен събор „Болярска среща”, който ще се проведе от 21 до 23 юли. Достъпът е изцяло безплатен.
4500 гости, пременени в народни одежди, очакват организаторите от сдружение „Лудогорие”, подкрепени от Община Велико Търново и лично от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и обичаи, характерни за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, заедно с техните лични гости, ще са облечени в автентични носии от XIX век.
200 танцови състава, включително най-големите имена сред музикантите във фолклорния жанр, ще се представят на сцената в центъра на Арбанаси, съобщиха организаторът Валентин Димов и директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова. Боб по хайдушки, сготвен в най-голямата тава на Балканите, ще могат да опитат гостите на сватбата и събора. Нестинарски танци, народни игри и конкурси за най-гиздава мома и за детска рисунка на тема „Моят роден край” ще бележат голямото събитие.
Организаторите ще направят опит да подобрят рекорда на Гинес за най-дълга сватба, поставен по време националния събор „Лудогорие” през 2015 г. Тогава празничната софра е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще достигне 1500 метра.


Велико Търново домакинства национално заседание на Съвета на децата

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново домакинства второто национално заседание на Съвета на децата – консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Три дни в Старата българска столица представителите на младите хора обсъждаха актуални въпроси и формираха предложения, които ще отнесат до законодателната и изпълнителната власт.
Темите бяха свързани с гарантиране на гражданските права и отговорности на децата и младите хора, превенцията на насилието и агресията в училище, както и приобщаващото образование. Подписано бе споразумение за сътрудничество между Държавната агенция за закрила на детето и Висшия адвокатски съвет.
По-голям брой центрове за личностно развитие пожелаха от Съвета на децата, за да може всеки да получи подкрепа за своите хобита и интереси. Така ще бъде ограничена и агресията в училище, тъй като младите хора ще влагат енергията си в това, с което им е приятно да се занимават, мотивира се Йоана Захариева, председател на консултативния орган. Съветът на децата планира също бъдещи инициативи за лятната ваканция, продължаване на кампанията „Панаир на професиите”, както и събития под мотото „Деца помагат на деца”, в подкрепа на момчетата и момичетата от резидентните услуги.

Заседанието бе открито в събота от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Във форума участваха също заместник-министрите на труда и социалната политика, както и на културата – Росица Димитрова и Румен Димитров, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, представители на институции и неправителствени организации. 

Средновековието и цар Калоян ще оживеят във Велико Търново в края на седмицата. Вижте събитията тук.

Снимка и информация: Община В. Търново

Средновековието и цар Калоян ще оживеят във Велико Търново в края на седмицата. От петък до неделя Старата столица ще бъде домакин на големия Международен реанакторски фестивал "Ежедневието на средновековен Търновград - Възходът на цар Калоян". Вижте и останалите събития тук.

ГРАФИК ЗА СРЕЩИТЕ И СЪБИТИЯТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
(26. 06 – 02. 07. 2017 г.)

16-30 юни - пред Факултета по изобразително изкуство - изложба на ТД „Трапезица – 1902“

1-2 юли, крепост Царевец (11,00 – 17,00 ч) – Приключенски  игри на Царевец

30 юни – 2 юли, крепост Царевец Международен реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград - Възходът на цар Калоян”

10,00 ч
ЦДГ „Пролет”

10,00 ч
Община В. Търново – Зала 302

11,00 ч
Община В. Търново – Зала 302

11,30 ч
Община В. Търново – Зала 302

13,00 ч
Община В. Търново – Зала 302

15,00 ч
РНБ „П. Р. Славейков” – филиал в кв. „Колю Фичето”
ПОНЕДЕЛНИК – 26.06.17 г.
Среща по програмата „Деца четат на деца“, организирано от Клуб „Приятели на книгата“ и  Младежки дом гр.В.Търново
Пресконференция по повод решенията, взети по време на изнесеното заседание на Съвета на децата


Пресконференция за предстоящата „Българска сватба за Гинес”, организирана от сдружение „Лудогорие”

Среща на кмета Даниел Панов със състезателките от Хандбален клуб „Етър – 64”


Пресконференция за електронните услуги, предлагани от Община Велико Търново


Представяне на празника „Еньовден”, с участието на Детски образователен център „Интелекти”, UN BESO, Dodo академия

11,00 ч
Община В. Търново – Зала 302

19,00 ч
Читалище „Надежда”
ВТОРНИК – 27.06.17 г.
Пресконференция за Международния реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград - Възходът на Цар Калоян”

„Любов в лудницата“ – театрална постановка от Емил Бонев


11,00 ч
Читалище „Надежда” – фоайе
16,00 ч
Читалище „Надежда” – библиотека
19,00 ч
МДТ „Константин Кисимов”

19,00 ч
ДКС „Васил Левски”
СРЯДА – 28.06.17 г.
„Творческо ателие „Красотата на българския фолклор“ с ръководител г-н Райчо Димитров, хореограф

Клуб приятели на книгата кани на обсъждане на най-новия роман на Милен Русков „Чамкория“

„Хъшове” – драматичен спектакъл

Концерт на Орлин Горанов и Маргарита Хранова и Плевенската филхармония - „Обичам българската музика“

9,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала
14,00 ч
Община В. Търново – Голяма зала

17,30 ч
Изложбени зали „Р. Михайлов”
ЧЕТВЪРТЪК –29.06.17 г.
Сесия на Великотърновски общински съвет


Дискусия „Магистрала „Хемус” – Възраждане на българския Север” – гостува регионалният министър Николай Нанков


Откриване на изложба „Голото мъжко тяло 1856  -1944“


17,30 ч
РНБ „П. Р. Славейков”
19,00 ч
Площад „Цар Асен I”
ПЕТЪК – 30.06.17 г.
Представяне на книгата „Народни песни и обичаи от село Сушица през XIX век” от Диляна Стоянова
Тържествено откриване на Международен реанакторски фестивал „Ежедневието на средновековен Търновград - Възходът на цар Калоян”

20,00 ч
Сцена „Арт лято”, парк „Асеневци”
СЪБОТА – 1.07.17 г.
Рап турнир – организатор е Градският ученически парламент

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново