събота, 24 юни 2017 г.

Велико Търново домакинства изнесено заседание на Съвета на децата

Снимка и информация: Община Велико Търново
Велико Търново е домакин на изнесено заседание на Съвета на децата. Старата българска столица събра представителите на младите хора, които формират детския консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето. Тридневният форум ще бъде посветен на различни теми, свързани с гарантиране на гражданските права и отговорности на децата и младите хора, превенцията на насилието и агресията в училище, както и приобщаващото образование.
Заседанието бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той приветства участниците и ги поздрави от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. „Смисълът на всички стратегии, политики и бюджети е да дадем възможност на децата и младите хора да растат, да получават възпитание и образование в една спокойна, предвидима и добронамерена среда. Така те ще могат да реализират мечтите и идеите си. Щастлив съм, че домакинстваме събитие, което е пряко свързано с насърчаването на детското и младежко участие в процесите на взимане на важни решения по важни въпроси за обществото ни”, каза по време на откриването Ганчо Карабаджаков.
Във форума участват също заместник-министрите на труда и социалната политика, както и на културата – Росица Димитрова и Румен Димитров, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, представители на институции и неправителствени организации.

Във Велико Търново консултативният орган ще планира бъдещите си инициативи – за лятната ваканция, за продължаване на инициативата „Деца помагат на деца“, насочена към подкрепа на момчетата и момичетата от резидентните услуги, реализиране на кампанията „Панаир на професиите“ и др.

4000 певци и музиканти се надпяват и надиграват край Велико Търново

Снимки и информация: Община Велико Търново

Близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяват и надиграват край Велико Търново. Сред природата край Петропавловския манастир бе открито четиринадесетото издание на Националния Петропавловски събор. Над 200 фолклорни групи от всички краища на страната се изявяват на двете фестивални сцени. Освен индивидуални изпълнители и танцувални състави, в рамките на събора се представят и формации, пресъздаващи традиционни обичаи от различните етнографски области.
Най-малкият участник е Светослав Йоргов, който е на 3 години и е от горнооряховското село Правда. Най-възрастните певци са Калинка Куцарова от с. Аврен, Варненско, и Пенка Цанева от с. Добри дял, Лясковско. Те са на по 85 години. Освен български групи, чуждестранни изпълнители и състави ще запознаят публиката с обичаите в Испания, Молдова, Сърбия и Грузия.

Петропавлоският събор бе открит с кукерска демонстрация, а приветствени думи отправи заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той поздрави всички участници от името на кмета на старопрестолния град Даниел Панов. В словото си Ганчо Карабаджаков подчерта голямата роля на фестивала за опазването и популяризирането на българското нематериално културно наследство.


Организатори са общините Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец. Петропавловският събор е създаден през 1993 г., като от 1997 г. е национален и се провежда на всеки две години. Поради големия брой участници от 2011 г. те се изявяват паралелно на две сцени. Фестивалът има конкурсен характер, а професионалното жури е ръководено от проф. Елена Кутева, директор на Националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”. 

Еньовден на Самоводската чаршия зарадва стотици великотърновци и гости на града

Снимки: Градски транспорт Велико Търново
Информация: Община В. Търново

Големият български празник Еньовден бе отбелязан на Самоводската чаршия във Велико Търново. По стара традиция стотици жители и гости на града преминаха за здраве през големия пъстър венец. Както повелява народния обичай, той бе сплетен от 77 билки и половина. Повече от час и половина малки и големи, българи и чужденци се промушваха през венеца, за да бъдат здрави през цялата година.
Българска народна музика огласи Самоводската чаршия, а навсякъде по „Улицата на занаятите” се усещаше ароматът на многообразните билки. Изненада за посетителите бяха изпълненията на ученически духов оркестър.

Празникът бе организиран от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”. Великотърновци и гостите на града научиха интересни подробности за лечебните свойства на растенията, опитаха здравословни напитки и храни, запознаха се с различни рецепти за илачи и кулинарни продукти. 

Ралица Недялкова спечели в томболата на приключенската игра на Царевец

Снимка и информация - ОТА "Царевград Търнов"


Ралица Недялкова от Велико Търново спечели награда от томболата на Приключенската игра на Царевец „Средновековни криминални загадки -  Тайната на 9-те ключа“, която се проведе тази уикенд. Тя  получава диск с туристическия филм „Велико Търново в сърцето на историята“, една продукция на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, отличена през 2016 г. с престижни награди от международни филмови фестивали в Кан, Португалия, Сърбия и Полша.
       Въпреки променливото време в изминалата събота и неделя над сто участници разгадаваха тайнствена мистерия на крепостта, водени от размислите и дедуктивните прозрения на Великия царски примикюр. Сред приключенците, освен българи, имаше и англичани, руснаци, испанци и туристи от  Израел. Многобройни бяха и търновците,сред които и цели семейства, решили да опознаят крепостта Царевец по един необичаен начин.
       Приключенските игри са най-новия туристически продукт на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“.  Те са за всички, които обичат Влико Търново и биха искали да опознаят историята му по един нестандартен и емоционален начин. Формата на Царевец „Средновековни криминални загадки – Тайната на 9-те ключа“ ще се провежда всеки уикенд на Царевец от 11,00 до 17,00 часа. Движейки се из крепостта по специално разработен маршрут, участниците ще се ориентират по мистериозни инструкции, ще преминават забавни изпитания и ще научат любопитни факти за обектите, които срещат по пътя си.
      Следващото издание на играта ще е на 24 и 25 юни 2017 г., а билети ще се предлагат на специална шатра на площада пред крепостта.
       През юли Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ще представи и още една игра, която ще е по любопитни маршрути във възрожденската част на Велико Търново.

Аржентинската танго сензация El Cachivache Quinteto с концерт във Велико Търново

Снимка и информация -
ОТА "Царевград Търнов"


Аржентинската танго сензация El Cachivache Quinteto ще гостуа във Велико Търново на 13 юли 2017 г., (четвъртък).Концертът на най-популярната в момента аржентинска танго група ще е от 20,00 часа в Летния театър в парк „Марно поле“.
     Квинтетът от Буенос Айрес е създаден през 2008 г. и привлича внимание с креативни композиции и оригинални аранжименти. Ел Качиваче са Вито Вентурино - китара, Пабло Монтанели - пиано, Нико Франко – цигулка, Пача Мендес – контрабас и Адриано де Вита – бандонеон.
     Широко признати на световната музикална сцена от меломани, танцьори и любителите на танго, те заслужено присъстват в програмите и плей-листи на всички големи танго фестивали и милонги по света.
     Концертът им във Велико Търново  е част от европейското им турне.
     Билети се предлагат на касата на на Туристически информационен център на ул. "Христо Ботев" 5 във Велико Търново, както и касите на Изипей на цена от 20 лева - предварителна продажба и 25 лева в деня на концерта.

Повече за El Cachivache Quinteto:
Facebook: https://www.facebook.com/elcachivachequinteto
Web: http://www.elcachivache.info/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=TAPqgKOlHvI



Втори международен фестивал на историческите реконструкции “Ежедневието на средновековен Търновград “ “Възходът на Калоян” (30-ти юни - 2-ри юли)

Снимка и информация -
Община Велико Търново


От 30 юни до 2 юли 2017 г.  в крепостта Царевец във Велико Търново ще се проведе фестивала на историческите реконструкции  „Ежедневието на средновековен Търновград”. Атрактивното международно събитие се организира от Община Велико Търново,  Регионален исторически музей - Велико Търново и Сдружение „Търновци“ - Велико Търново.
Фестивалът представя чрез исторически реконструкции бита, кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа през средните векове. Второто  му издание е  под надслов : „Възходът на Калоян”  с фокус - управлението на един от най-забележителните владетели на Второто българско царство - цар Калоян (1197-1207 г.). През 2017 г. се навършват 820 години от възкачването му на престола и 810 години от смъртта му край Солун.
Калоян е блестящ политик и дипломат, чиито политически ходове довеждат през 1204 г. до сключване на уния между България и Римската църква. Пратеникът на папата, кардинал Лъв, провъзгласява Калоян за крал на българи и власи, а архиепископ Василий - за примас на Българската църква.
В писмата си до папа Инокентий III Калоян държи да се подписва като император, а първосвещеникът му е наричан Патриарх на Българската църква.
Дипломатът е и воин, доказал се в битките при  Одесос,  Адрианопол,  Димотика и Солун по време на войните срещу Византия и Латинската империя.

Повече от 100 реконструктори от страната и чужбина ще се включат в пресъздаването на духа и атмосферата на средните векове. Типичният за епохата бит  ще бъде показан във възстановки на лагери по източен и западен образец, оборудвани със съответните за периода вещи.
            Умелите ръце на реконструкторите ще възродят забравени занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, производство на инструменти, бижута и оръжия.
            Кулинари ще демонстрират уменията си с възродени рецепти от кралските трапези на Византия, Ориента и Европа.
            Изработените по старинни образци брони ще защитят смели мъже в ръкопашни битки и единоборства в пресъздадените епизоди от знаменитата битка на цар Калоян при Одрин от 1205 г. и пленяването на латинския император Балдуин Втори.
            Посетителите ще могат да научат стъпките на средновековен танц, да се насладят на вълшебната музика на майстори музиканти  и да отнесат със себе си ръчно изработен сувенир, фестивална монета и спомени от преоткритото българско Средновековие.

Достъпът до фестивала е свободен, като се заплаща само входна такса за Архитектурно-музеен резерват „Царевец“.

 Програма

30 юни (петък)
19.00 - 21.00 ч,, площад „Цар Асен I“ - Тържествено откриване на фестивала, представяне и демонстрации от групите, музикални и танцови изпълнения от участниците.

1 юли (събота)
9.00 ч., Асенова порта - Откриване на фестивалния ден, Представяне на групите и програмата за деня.
9.00 - 10.30 ч. - Демонстрации по центрове.
11.00 - 12.00 ч.,  Царски дворец - Моменти от битката при Одрин от 1205 г.
13.00 - 15.00 ч. - Демонстрации по центрове;
15.00 - 18.00 - Уроци по средновековни танци, средновековна кухня, бойни умения и стрелба с лък.
19.00 - 21.00 ч., Царски дворец - Жива картина “Коронясването на Калоян”. Демонстрация на артистични и бойни умения, средновековни танци. Концерт на група “Ериней”.
21.00 - 21.30 ч.  – Факелно шествие до площад „Цар Асен I“;


2 юли (неделя)
9.00 ч., Асенова порта - Откриване на фестивалния ден, представяне на групите и програмата за деня.
9.00 - 11.30 ч. - Демонстрации по центрове - уроци по средновековни танци, средновековна кухня, бойни умения и стрелба с лък.
13.00 - 15.30 ч. - Демонстрации по центрове.
16.30 - 17.00 ч., Асенова порта  - Тържествено закриване на фестивала..

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново