неделя, 18 юни 2017 г.

В Дебелец и Килифарево дадоха курбани заради наводнението преди три години

Снимка и информация: Община В. Търново
В Дебелец и Килифарево дадоха курбани заради наводнението, което преди три години заля двете градчета и части от Велико Търново. Инициативите бяха организирани от кметовете Снежана Първанова и Димитър Събев. Десетки жители на Дебелец и Килифарево се събраха край преминаващата и през двете селища река Белица, за да се помолят за здраве и благоденствие. Сред гостите бе и кметът на Община Велико Търново Даниел Панов.
Даниел Панов припомни, че през юни 2014 г. Велико Търново, Дебелец и Килифарево са били за пример на цяла България как се действа адекватно при кризи.
„Справихме се с последиците от голямото наводнение, защото бяхме заедно, бяхме единни. С общи усилия, с помощта на бизнеса, неправителствени организации и доброволци успяхме да възстановим нормалния ритъм на живот в пострадалите селища от нашата община”, обърна се Даниел Панов към събралите се жители на Дебелец и Килифарево. И в двете градчета бяха отслужени литургии и водосвети.
Снимка: Община В. Търново

Голямото наводнение през юни 2014 г. заля десетки къщи в Килифарево и Дебелец и още 40 жилищни имота във Велико Търново. С помощта на кмета Даниел Панов, бизнеса и неправителствени организации бяха осигурени необходимите строителни материали, електроуреди и мебели, които бяха дарени на собствениците на пострадалите къщи. С финансови средства от фонд „Солидарност” бяха възстановени улици в трите града и още няколко села, засегнати от бедствието. 

Панорамен фуникуляр превозва туристи до крепостта Трапезица

Снимка: Х. Павлов

Панорамен фуникуляр превозва туристи до крепостта Трапезица във Велико Търново. Релсовото превозно средство тръгва от станция, намираща се под Северната порта на историческия хълм, непосредствено до реставрираната железопътна гара "Трапезица". Атрактивният асансьор разкрива чудесна гледка към старинния великотърновски квартал "Варуша" и преодолява денивелация от около 70 метра.
Фуникулярът бе закупен за улесняване на посетителския достъп до крепостта, по проект на Министерството на културата за създаване на туристическа инфраструктура и изграждане на подпорна стена на Трапезица. През миналата година средновековната крепост бе частично реставрираната със средства, осигурени от фондация "Гейдар Алиев" - Азербайджан. Реставрирани са над 160 метра от северната крепостна стена, три средновековни църкви с автентични стенописи от XIII век, оформена е централна пешеходна алея от калдъръм, чиято дължина е над километър. По нея туристите могат да преминат от северния вход, покрай трите църкви и интерактивния музей, до Южната кула. В съвременния посетителски център са изложени археологически находки от хълма, а съвременните технологии пресъздават историята на Второто българско царство.
Снимка: Градски транспорт Велико Търново

Фуникулярът работи всеки ден от вторник до неделя включително, като понеделник е отреден за техническа профилактика. Първият курс от долната станция към Трапезица е в 9,00 ч., а последният курс от горната станция е в 18,00 ч. Цената в двете посоки е 16 лева, като в нея е включен и входът за крепостта. Учениците и студентите ползват комбиниран билет /фуникуляр в двете посоки и вход/ за 12 лева. Семейната такса е 26 лева /двама родители с до три деца на възраст между 7 и 18 години/. Комбинираният билет за граждани на възраст над 60 години е 13 лева, а за хора с увреждания - 5 лева. Децата до 7-годишна възраст се допускат безплатно.
Снимка: Градски транспорт Велико Търново

До Трапезица може да се стигне и чрез пешеходната пътека, започваща в района на автобусната спирка на линии 50 и 110 до разклона за Арбанаси. Стандартният билет е на цена от 6 лева, учащите заплащат 2 лева, семейният билет е на цена от 6 лева /двама родители с до три деца/. Гражданите на възраст над 60 години заплащат 3 лева, а хората с увреждания и децата до 7-годишна възраст се допускат безплатно. 

Текст: Градски транспорт Велико Търново

Виенска класика огласи средновековната крепост Трапезица


Виенска класика огласи средновековната крепост Трапезица във Велико Търново. С концертното изпълнение Старата столица стана част в престижното събитие „Австрийски музикални седмици в България”. Под открито небе жителите и гостите на града на Асеневци се докоснаха до впечатляващата музика на световно известния ансамбъл „Виенски челисти”.
Концертът премина при голям успех и събра много почитатели на класическата музика. Събитието бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова и австрийския посланик у нас Н. Пр. Роланд Хаузер. Снежана Данева-Иванова благодари на посолството, че са избрали старопрестолния град за концерта на известния ансамбъл. Сред гостите бе и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.

Фестивалът „Австрийки музикални седмици” се провежда за двадесет и първи път, а мотото на настоящето издание е „Вълшебни места – омайваща музика”. Велико Търново е сред малцината избрани локации в България, които бяха обхванати по време на престижния музикален форум, стартирал на 2 април в София с концерт на Софийската филхармония. Античният римски стадион в Пловдив, крепостта Трапезица в старопрестолния град, остров Света Анастасия в Бургас и пещерата Съева дупка край Ловеч са другите избрани места за събития в рамките на Австрийските музикални седмици.

В писмо до кмета на Велико Търново Даниел Панов посланикът на Република Австрия в България Роланд Хаузер благодари за много доброто сътрудничество в процеса на подготовката на културната проява. „Избрахме Трапезица като едно наистина вълшебно място, представящо богатото историческо и културно наследство на България, а заедно с хълма Царевец представлява и уникално красива рамка за концерта на известния ансамбъл”, пише Н. Пр. Роланд Хаузер.

Снимки и информация: Община Велико Търново

Велико Търново приема финала на Световната купа по хандбал

Снимка и информация: Община Велико Търново

Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с президентите на Европейската и Международната федерации по хандбал Михаел Видерер и д-р Хасан Мустафа. Те гостуваха в Старата столица по повод финалите на Световната купа по хандбал. Участие в срещата взеха също министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева.
Световната купа се провежда във Велико Търново и Габрово в периода от 12 до 18 юни. Срещите от престижното спортно събитие се играят в Двореца на културата и спорта „Васил Левски” в старопрестолния град. За първи път бе използвано и новото информационно табло, закупено за спортните събития, на които залата е домакин.
Именно във Велико Търново ще стане ясен носителят на световната купа. Старата столица ще е домакин на финалните мачове, по време на които ще бъдат определени местата от първо до осмо. Срещите са със свободен вход и са в неделния 18 юни. В 21,00 ч. вечерта започва големият финал, след което ще се проведе и награждаването.

По време на срещата си Даниел Панов спортният министър Красен Кралев съобщи, че още през 2018 г. държавата ще започне да финансира проектите за изграждане на нови физкултурни салони към училищата и за основни ремонти на съществуващите. 

Над 25 улици във Велико Търново остават без ток утре/понеделник (19ти юни)

На 19.06.2017 г. от 09:00 ч. до 09:15 ч. и от 12:00 ч. до 12:15 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Бачо Киро“ №9, ул. „Козлодуй“ от №3 до №47 и №8, ул. “Клокотница”, ул. „Мармарлийска“ от №35 до №37 и от №20 до №26, ул. „Магистрална“ №6, 8, 10, ул. „Марно поле“ от №15 до №25, №22, ул. „Мизия“, Дезинфекционна станция ВТ ЕООД - ул. „Никола Габровски“ №23, ул. „Парк Марно“ поле, площад „Майка България“ №5, ул. „Поп Харитон“ от №1 до №17 и от №10 до №28, ул. „Седми юли“, ул. „Средна гора“, ул. „Стара планина“, ул. „Тракия“, ул. „Трети март“, ул. “Христо Ботев” от №16 до №46, №84, №86, ул. „Цар Тодор Светослав“ от №1 до №45, бензиностанция Еко-Елда и светофар - ул. „Магистрална“.
На 19.06.2017 г. от 13:00 ч. до 13:15 ч. и от 16:00 ч. до 16:15 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Асен Златаров“, ул. „Васил Левски“ от №4 до №14 и от №17 до №31, ул. „Вела Пискова“, ул. „Есперанто“, ул. „Константин Кисимов“, ул. „Любен Каравелов“ от №34 до №40 и от №63 до №71, ул. „Марманлийска“ от №2 до №10, №1 и №11, ул. „Марно поле“ №13, 14, 15, ул. „Никола Габровски“ от №1 до №9, №2, ул. „Панайот Ангелов“, ул. „Поп Харитон“ №1, 2, 3, 4, 5, ул. „Рафаил Попов“ №14, ул. „Седми юли“ №15, ул. „Хан Аспарух“, ул. „Христо Ботев“ от №52 до №84, №17, №23, ул. „Цар Освободител“, Автогара - ул. „Христо Ботев“, Стоматология, ТП на НОИ на ул. „Никола Габровски“ №1 и ул. „Васил Левски“ №29.

6 улици в Горна Оряховица остават без ток в петък (23ти юни)

На 23.06.2017 г. от 09:00 ч. до 09:10 ч. и от 10:50 ч. до 11:00 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. ”Юрий Гагарин” от № 35 до № 51, ул. ”Пенчо Р. Славейков” № 29, ул. ”Ангел Кънчев” № 86, ул. ”Борима” № 17 и от № 8 до № 12, ул. ”Васил Левски” от № 9 до № 15, ЕТ „Христо Христов – 55”, ЕТ „Микея”, ЕТ „Александър Глухаров”.
На 23.06.2017 г. от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. „Борима ” № 19, ул. „Кюстенджа”, ул. „Юрий Гагарин”от № 12 до № 28 и № 39.

Улица в централната част на Велико Търново остава без ток в четвъртък (22ти юни)

На 22.06.2017 г. от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Васил Левски” от №14-А, Б, В до №23А.

8 улици във Велико Търново остават без ток в петък (23ти юни)

На 23.06.2017 г. от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Баба Мота” от №1 до №14, ул. „България” от №25 до №27. 
На 23.06.2017 г. от 13:00 ч. до 13:15 ч. и от 16:00 ч. до 16:15 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Петко Тодоров“, ул. „Стоян Михайловски“, ул. „Александър Бурмов“, ул. „Моско Москов“, Магазин "СБА“, ул. „Стоян Михайловски“ № 7, ул. "Ангел Каралийчев", ул. “Камен Зидаров".

9 улици във Велико Търново остават без ток в сряда (21ви юни)

На 21.06.2017 г. от 09:00 ч. до 11:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Никола Габровски” от № 6 до № 25, ул. „Филип Тотю” от № 1А до № 1Б.
На 21.06.2017 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Александър Стамболийски” от № 3 до № 15,ул. „Калоян” от № 2 до № 18, ул. „Александър Пенчев” № 3 ,ул. „Ивайло” № 7,ул. „Цар Калоян” № 10.
На 21.06.2017 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. "В. Златарски" № 1, № 3 А, Б, № 4, № 7, местност "Пишмана" ул. "Й. Кулелиев" № 1, ул. "Й. Кулелиев" № 2 А, Б, ул. "Й. Кулелиев" № 3 А, Б. 
На 21.06.2017 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на обслужване на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Велико Търново: Вилна зона - с. Шемшево, Обект 105, ВТП Сокола, Обект 120, ТП Ретранслатор. 

Улици в Горна Оряховица остават без ток в сряда (21ви юни)

На 21.06.2017 г. от 09:00 ч. до 13:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица: ул. „Одрин”, ул. „Марица” №17, ул. „Тракия” №16 до №18.

Части на Горна Оряховица остават без ток във вторник (20ти юни)

На 20.06.2017 г. от 09:00 ч. до 12:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица - ул. „Беласица” от № 5 до № 23 , ул. „Васил Априлов” № 43 до № 45, ул. „Колю Фичето”, ул. ”Стефан Караджа”, ул. ”Филип Тотю” № 2, ул.”Хан Крум” № 37 до № 39 и от № 48 до № 56, ул. ”Цар Асен” № 13 до № 25 и от № 16 до № 40, ул. ”Македония" от № 2 до № 28, ул.”Патриарх Евтимий” от № 34 до № 44 и от № 41 до № 57, ул. ”Пирот” № 46 до № 64.

Множество улици във Велико Търново остават без ток във вторник (20ти юни)

На 20.06.2017 г. от 09:00 ч. до 09:15 ч. и от 12:00 ч. до 12:15 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Бачо Киро“ от №1 до №5 и от №4 до №22, ул. „Вела Благоева“ №2, ул. „Вела Пискова“ от №11 до №21 и от №14 до №22, ул. „Захари Стоянов“ №1, 2, 4, ул. „Любен Каравелов“ №24, 26 и от №45 до №51, ул. „Мармарлийска“ №14, 16, ул. „Марно поле“ №15 Б, 19, 21, 16, 18, ул. „Рафаил Попов“, ул. „Никола Габровски“ №2 от №6 до №42 и от №19 до №25, ул. „Самуил“, ул. „Славянска“ №1,4, ул. „Страцин“ №8, 9, 11, ул. „Филип Тотю“ №1,3, 7 и от №4 до №16, ул. „Хан Аспарух“ №20, ул. „Цар Иван Александър“ №2,4, ул. „Цар Самуил“ от №1 до №9 и от №4 до №8, ЦДГ „Слънце“, ПГ по строителство и архитектура „А. Попов“.
На 20.06.2017 г. от 13:00 ч. до 13:15 ч. и от 16:00 ч. до 16:15 ч., поради извършване на оперативни превключвания на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. „Бачо Киро“ № 29, ул. „Козлодуй” 1, 2, 4, 6; ул. „Любен Каравелов“ № 20, 43, 47, ул. „Мармарлийска“ № 15, 20, 24, ул. „Марно поле“ от № 21 до № 33 и № 32, 34, ул. „Мизия“ № 1, 3, 38, ул. „Момина крепост“ № 1, 2, 22, ул. „Никола Габровски“ от № 27 до № 39, № 24, 26, ул. „Отец Паисий Хилендарски“ № 1, 2, 4, ул. “Росица“ от № 4 до № 10, № 3, 5, ул. „Седми юли“ № 2, 6, ул. „Славянска“ от № 8 до № 12, ул. „Средна гора“ от № 2 до № 8, ул. „Стара планина“ от № 15 до № 27, № 20, ул. „Тракия“ от № 4 до № 20, ул. „Трети март“ от № 3 до № 11, № 2, 8, ул. „Цар Тодор“ ул. „Светослав“ № 59, 89, ул. „Ю. Гагарин“ от № 4 до № 10, № 1, едното захранване на ОУ „Патриарх Евтимий“, Детска ясла "Слънце", Проектантска организация. 
На 20.06.2017 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Велико Търново: ул. "Димитър Рашев" № 1, ул. "Димитър Рашев" № 6 А, Б, В, ул. "Димитър Рашев" № 8, ул. "Стоян Коледаров" № 42, ул. "Стоян Коледаров" № 44 А, Б. 

Населени места в община Велико Търново остават без ток в следващите 5 дни (19ти юни - 23ти юни)

В периода 19.06.2017 г. - 23.06.2017 г. от 09:00 ч. до 16:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: Община Павликени и Община Велико Търново - в различни части на гр. Бяла Черква, с. Вишовград, с. Емен, с. Мусина, с. Русаля, с. Росица, с. Дичин, с. Водолей, с. Паскалевец, с. Лесичери, с. Стамболово, с. Дъскот, с. Батак, с. Сломер и с. Карайсен .

Улици в Горна Оряховица остават без ток утре/понеделник (19ти юни)

На 19.06.2017 г. от 09:00 ч. до 16:00 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица - ул. „Антон Страшимиров” от №18 до №40 и №37 до №45.
На 19.06.2017 г. от 09:30 ч. до 11:30 ч., поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Горна Оряховица - ул. „Камчия”, ул. „Росица”, ул. „Руен”.

Приключески игри завладяват крепостта "Царевец" във Велико Търново



Информация - ОТА "Царевград Търнов"
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

Точно в 11:00 часа на 18 юни от площад „Цар Асен I“ във Велико Търново започва първата приключенска игра „Средновековни криминални загадки – Тайната на 9-те ключа“. Новият туристически продукт на общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ е насочен към всички, които обичат Търново и биха искали да опознаят историята му по един необичаен начин.
Движейки се из крепостта Царевец по специално разработен маршрут, участниците ще се ориентират по мистериозни инструкции, ще преминават забавни изпитания и ще научат любопитни факти за обектите, които срещат по пътя си.
В първото издание на играта, приключенците ще трябва да разкрият „Тайната на 9-те ключа“, водени от размислите и дедуктивните прозрения на Великия царски примикюр.
Билети за играта този уикенд се предлагат на специална шатра на площада пред крепостта Царевец.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново