вторник, 6 юни 2017 г.

Във Велико Търново отново ще пръскат срещу кърлежи, бълхи и комари

Снимка и информация: Община Велико Търново

Обществените зелени зони във Велико Търново отново ще бъдат обработени срещу кърлежи, бълхи и комари. Тревните площи бяха третирани през април, а повтарянето е породено от обилните валежи през последните седмици. Обхванати ще бъдат 77 обекта - всички градски паркове, тревни площи в междублокови и обществени пространства, детски градини и центрове за социални услуги както в града, така и в населените места от общината. Около всяка локация ще бъдат поставени необходимите стикери за използваните препарати и за 24-часовия карантинен период.
Една обработка срещу кърлежи и бълхи ще има през юли. Същия месец обществените зелени зони ще бъдат третирани два пъти срещу комари. Две пръскания срещу тези насекоми ще има и през август. Графикът подлежи на промени в зависимост от метеорологичните условия. Необходимо е времето да е тихо и сухо, а тревните площи – предварително окосени, по което вече се работи.
Поетапно ще бъдат обхванати парковете „Марно поле”, „Дружба”, „и „Картала”, „Бузлуджа”, „Никола Габровски”  и „Колю Фичето”, „Майка България”, „Света гора”, „Руски”, „Ксилифор”, „Лакото” /Арбанаси/, „Акация”, заедно с боровата гора. Обработени ще бъдат пространствата около детските градини и яслите във Велико Търново. Още 33 обособени зелени площи около центровете за социални услуги и образователната инфраструктура в населените места от общината ще бъдат обхванати. Същото се отнася и за 44-те детски площадки в целия град.


Велико Търново посрещна наследниците на смелия журналист Джанюариъс Макгахан


Велико Търново посрещна четиринадесет наследници на смелия американския журналист Джанюариъс Макгахан. Роден през 1844 г., той е ярък застъпник на българската национална кауза, военен кореспондент на „Дейли Нюз” по българските земи след Априлското въстание и по време на Освободителната война, в която дори участва като доброволец.
Наследниците от рода на Макгахан бяха приети от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Той им разказа за историята на Велико Търново и столичния период на града, за значимите държавнически събития в Старата столица, бележещи формирането на Третата българска държава.
„От историята знаем колко голям радетел за свободата на българския народ е бил Джанюариъс Макгахан и как благодарение на неговата журналистическа кореспонденция светът научава за Баташкото клане. Велико Търново е място, в което българският дух се усеща много силно и вярвам, че ще останете впечатлени както от крепостите Царевец и Трапезица и църквите, описващи българското Средновековие, така и свързаните със събитията около Освобождението и формирането на Третата българска държава Музей „Възраждане и Учредително събрание”, читалище „Надежда”, Пирамидата на Независимостта, Музей-затвор”, обърна се към гостите Даниел Панов.

Около 40 са наследниците на Джанюариъс Макгахан, а на посещение в България са 14 от тях. Обиколката им включва Вършец, Плевен и панорамата, Трявна, "Етъра" край Габрово, връх Шипка и храм-паметника "Рождество Христово", богатата на история стара столица Велико Търново и възрожденска Елена, Ахелой, Несебър, Поморие, Пловдив, Перущица, Батак и София. 

Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново отпразнува по шампионски завръщането на Етър в елита на българския футбол


Велико Търново отпразнува по шампионски завръщането на Етър в елита на българския футбол. „Виолетовите” спечелиха първенството във втория ешелон и след по-малко от два месеца ще играят в Първа професионална лига.


Във вечерните часове на вчерашния ден великотърновци и фенове на отбора се събраха пред сградата на Общината, за да посрещнат отбора и отпразнуват заедно успеха. Точно в 19,24 ч. футболистите и треньорското ръководство начело със Станислав Генчев пристигнаха с атрактивен двуетажен автобус. Те бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов, заместник-изпълнителния директор на българския футболен съюз /БФС/ Антон Попов, председателя на Зоналния съвет на БФС и легенда от САЩ ’94 Бончо Генчев, съотборниците му в славния български тим и в Етър Цанко Цветанов, Илиян Киряков, председателя на УС на Етър проф. Георги Камарашев, много фенове и жители на града, представители на институции.

„Вълнението на всички ни е много голямо. Благодаря на играчите и на треньора Станислав Генчев, че възвръщат футболната слава на Велико Търново. Благодаря на ръководството на Етър, на легендите на нашия град от САЩ ’94. Големи адмирации към феновете – битките по терените бяха големи, подкрепата – също! Фенклубовете на много отбори трябва да вземат пример от вас, великотърновци, за начина, по който подкрепяте Етър! Ще продължавам да работя заедно с вас и заедно с екипа ми футболът в Старата българска столица да бъде на достойно място, ще подкрепям всяка добра идея за спортната инфраструктура”, обяви по време на награждаването кметът Даниел Панов. Той изрази надежда, ще в рамките на три месеца стадион „Ивайло” ще има ново осветление. Проектът вече е внесен в Министерството на младежта и спорта.

С музиката на рок-легендите QUEEN и хита им We Are The Champions последва връчване на златните медали и купата за първото място във Втора лига. От името на президента на БФС Борислав Михайлов Даниел Панов получи плакет за особени заслуги за развитието на спорта и футбола.

След приемането на купата футболистите на Етър и председателят на Управителния съвет и заместник-кмет проф. Георги Камарашев поднесоха цветя пред Паметната плоча, ознаменуваща създаването на клуба през 1924 г. Последва празнично шествие до площад „Цар Асен I” – футболистите поздравяваха всички от двуетажния автобус, а феновете мощно скандираха „Само Етър” по великотърновските улици. Крепостта Царевец бе озарена в светлина от факли и във виолетов цвят, а подарък за всички бе прожекцията на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”. 

Снимки и информация: Община В. Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново