събота, 3 юни 2017 г.

Мраморен проскинитарий с иконата на Св. Сава бе осветен в храма „Свети Четиридесет мъченици”


Мраморен проскинитарий с иконата на Свети Сава Сръбски бе осветен днес в храма „Свети Четиридесет мъченици” във Велико Търново. Иконостасът е дарение от инициативен комитет от сръбския град Кралево, начело с Горан Ристович – Покимица. Изработен е от каменоделеца Петър Петров, по проект на художника Панайот Панайотов – Понката.

Иконата на светеца, който се ползва с особена почит в Сърбия, бе дарена от Горан Ристович на Регионалния исторически музей в старопрестолния град преди две години. Изображението е с филигранна декорация от сребро.
За освещаването на проскинитария, заедно с иконата на Св. Сава, във Велико Търново пристигна делегация от сръбския град Кралево, водена от Горан Ристович. Сред гостите бяха също общинският съветник от Кралево Милун Йованович, Зоран Николич – член на инициативния комитет, както и Пламен Матеев – медидатор за развитие на българо-сръбските отношения.
Делегацията бе посрещната от заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев и директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов. Те благодариха за благородната инициатива, бележеща добрите отношения между Велико Търново и Кралево. „Днешното събитие насърчава българо-сръбския културен, духовен и туристически обмен”, коментира проф. Георги Камарашев.

Снимки и информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново