четвъртък, 1 юни 2017 г.

Ученици показаха завидни познания за България

Ученици от всички великотърновски училища показаха завидни познания за българската история, култура, традиции и обичаи. В заседателната зала на Община Велико Търново се проведе състезанието по родолюбие „Аз обичам България”, част от образователната програма „Корени и криле”, инициирана от кмета Даниел Панов. Надпреварата бе по повод Международния ден на детето – 1 юни.
Децата и младежите бяха разделени в два отбора – „Царевец” и „Трапезица”. Те отговаряха на различни въпроси, свързани с дати и събития от историята на България и Велико Търново, в сферата на традициите, обичаите, културата и фолклора. Любознателните великотърновци бяха приветствани от заместник-кмета Снежана Данева-Иванова. За всички участници в състезанието бяха осигурени награди.
Общинската образователна програма „Велико Търново – Корени и криле”, е създадена по инициатива на кмета Даниел Панов. Целта е чрез различни прояви да бъде провокиран интересът на децата и младите хора към необятната българска история, към важните дати и събития от историческото ни минало, към живота и делата на бележити българи и търновци, към културата, традициите и обичаите.
Финал на събитията в Деня на детето ще поставят талантливите певци от Детска вокална група „Пеещи камбанки” с концерт в парк „Марно поле”, който започва в 18,00 ч.

Снимки и информация: Община В. Търново


Интерактивна образователна игра за деца е разработена за Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

        
Снимка: Градски транспорт - Велико Търново
Информация: Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов"
        Интерактивна образователна игра за деца е разработена за Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ в старата столица. Софтуерният проект на Мария Желязкова е дипломна работа по магистърска програма “Информатика. Компютърна мултимедия“ във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“. 
           Образователната програма е от три части: пъзел на сцена от посетителския център, игра „Открийте десетте разлики“ с тематични картинки от музея и трети компонент, в който забавляващите се трябва да познаят професията на визуализираните в експозицията средновековни занаятчии.  
       Софтуерът ще бъде представен за първи път на 2 юни 2017 г., (петък),от 10,00 часа по време на образователен урок в Мултимедийния посетителски център, воден от Илиян Петракиев от Регионален исторически музей-Велико Търново. В урока ще се включат деца от трета група на Целодневна детска градина „Ивайло“ с преподаватели Светлана Василева и Нина Игнатова.

   Малчуганите първо ще разгледат експозицията и след това на място ще нарисуват впечатленията си. На финала, на компютрите в посетителския център „Царевград Търнов“ децата ще се забавляват с новата образователна и интерактивна игра. 

Велико Търново ще почете паметта на Христо Ботев и на героите, загинали за България

Снимка и информация: Община Велико Търново
Велико Търново ще почете паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев, както и на героите, загинали за свободата на Отечеството и родните земи, за българското национално обединение. В 11,45 ч. на 2 юни курсанти от Националния военен университет ще застанат на пост пред паметниците на Апостола на свободата Васил Левски и на Стефан Стамболов, „Велчова завера”, Паметника на обесените, Паметната плоча на загиналите за България. С полагане на цветя те ще отдадат чест на българските герои.
Точно в 12,00 ч. с двуминутен сиренен вой ще бъде почетена паметта на Христо Ботев. Пред паметника „Майка България” ученици от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” ще рецитират литературна композиция, посветена на 141 години от гибелта на великия роден поет и революционер. Заупокойна молитва ще отслужи негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов. По време на военния ритуал представителите на институции, организации, училища и гражданите ще поднесат венци и цветя Военен ритуал за поднасяне на венци и цветя на признателност. Ще прозвучи и химнът на Република България.
Организатори са Община Велико Търново, Национален военен университет „Васил Левски”, Общонародна фондация „Христо Ботьов”- клуб Велико Търново,
Великотърновска света митрополия

Хиляди великотърновци наблюдаваха Луната и Юпитер от Царевец

Снимка и информация: Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов"
Над 3000 великотърновци наблюдаваха Луната и Юпитер от Царевец. Във вечерните часове на 31 май крепостта на Асеневци се превърна в открит планетариум. Три телескопа бяха осигурени от Националната обсерватория „Джордано Бруно” – Димитровград, с чието съдействие и подкрепа стана възможно събитието на Регионалния исторически музей в старата столица „Звездна нощ над Царевец”.

Интересът бе повече от голям – стотици жители и гости на града търпеливо изчакаха пред Първата порта за отварянето на крепостта. Наблюденията на Луната и кратерите й, Юпитер и поясите на планетата гигант продължиха повече от четири часа. Входът за всички бе свободен.

Великотърновските деца празнуват! Вижте снимки тук


Празникът „Млечни щуротии с „Латкима – Балкан”” зарадва стотици великотърновски малчугани навръх Международния ден на детето 1 юни. Арена на забавата бе детската площадка „Азбукари” в парк „Марно поле”, разполагаща с най-разнообразни катерушки, люлки, въртележки, пързалки, спортни уреди и образователен кът.

С богата развлекателна програма с аниматори, викторини, игри и състезания организаторите от Община Велико Търново и компанията „Лактима” ЕАД изненадаха малчуганите. Талантливи деца показаха певческите си и танцувални умения. За всички присъстващи бяха осигурени здравословни млечни напитки.

В навечерието на 1 юни деца и младежи от социалните услуги в общината дефилираха като модни звезди в парк „Дружба”. Атрактивното ревю „Децата на община Велико Търново – отговорни към природата” предизвика голям интерес сред великотърновци. Участниците в модната фиеста представиха облекла, изработени от отпадъчни материали – хартия, найлон, пластмаса и др.

Дефилето бе открито от заместник-кмета на Велико Търново Снежана Данева-Иванова, която поздрави талантливите деца и младежи и отличи уменията им като дизайнери на облекла, артисти, певци и танцьори. Като на истинско модно ревю представянето на малчуганите бе оценявано от  жури. Председател бе Снежана Данева-Иванова, а за всички участници бяха осигурени награди.


В следобедните часове най-малките ще покажат знанията си за българската история, култура, традиции и обичаи. Състезанието по родолюбие „Аз обичам България” ще се състои в заседателната зала на Общината и стартира в 15,00 ч., а за всички участници са предвидени награди. Финал на празника ще поставят талантливите певци от Детска вокална група „Пеещи камбанки” с концерт в парк „Марно поле”, който започва в 18,00 ч.

Снимки и информация: Община Велико Търново

Велико Търново с поредно Арт лято! Вижте всички събития тук

Снимка: Община В. Търново
Информация: ТИЦ - В. Търново

За поредна година жителите и гостите на Велико Търново ще се радват на най-разнообразни събития в сферата на културата и изкуствата през целия летен сезон. Проектът "Арт Лято 2017" стартира още тази седмица. Всички концерти, изложби, пленери, локални фестивали и други събития ще бъдат в парк "Боруна", в района на паметника на Асеневци, Стамболовия мост и художествената галерия "Борис Денев".

ПРОГРАМА
проект „арт лято” 2017

юни
2.06, 20:00  откриване на АРТ ЛЯТО - сезон 2017
5.06 - 11.06 СЕДМИЦА НА КНИГАТА          
5.06, 20:00  Гостува Ралица Генчева -  книгата Има ли по-рано от сега?“
6.06, 19:00 Уъркшоп Стиска ли ти да бъдеш  писател за час?“ с авторката Деси Нико
7.06, 20:00 Гостува Александър Христов и книгата Крайпътна обител“
8.06, 20:00 ч. Издателите на БГкнига и създателите на проекта Фабрика за книги“ - отворена дискусия на тема: Как да издадеш книга?“
9.06, 20:00 Книжарница Portal12: „Книгите - живи същества“ - дискусия с Борислав Борисов
10.06, 20:00 Гостува Даян Шаер - представяне на книгата На моята майка Сирия“
11.06, 11:00 - 18:00 Благотворителен базар на книги ЗА читалище Надежда”
11.06, 21:00 Концерт на банда „DEL PADRE“
13.06, 21:00 Джаз концерт на Adriano Trindade - китара, (Бразилия)
15.06-18.06 3D ART STREET FESTIVAL
21.06, 20:00 Едуард – Моноспектакъл на Петър Антонов
22.06, 20:30 Латино парти с un beso                  
28.06, 21:00 концерт на цветелина георгиева (арфа)

ЮЛИ
5.07, 20:00 Моето име - Моноспектакъл на Стефан Иванов
6.07 - 8.07  DIXIE JAZZ FEST
14.07, 21:00
Огнена магия“ - зрелищно огнено шоу на артистите от FIRETER
15.07, 21:00  Концерт на Месечинка“ (Унгария)
20.07 - 23.07 ДНИ НА МОДЕРНОТО ИЗКУСТВО
20.07, 19:00 Откриване на изложба на артистите от Looneytools
21.07, 19:00 Дискусия със стиймпънк скулптора Чудомир Драгнев на тема: Изкуство с цената на всиЧко“
21.07, 21:00 джаз КОНЦЕРТ НА мария хитева (пиано, вокал) с участието на емил пехливанов (перкусии)
22.07, 20:00 Закриване на изложбата и афтърпарти с Чудомир Драгнев
27.07, 20:00 Латино парти с UN BESO
28.07, 20:00 среща с елеазар хараш

АВГУСТ
2.08, 21:00 концерт на JAMES & BLACK (САЩ)
3.08 - 5.08 Мостове между съня и реалността“ - изложба на художничката Мариета Кулова
4.08. 20:00 Погледната със страстно око, реалността става приказка“ - отворена   дискусия с художничката Мариета Кулова
5.08, 20:00 Закриване на изложбата и  афтърпарти с художничката Мариета Кулова
10 -12.08 ДНИ НА ЕРОТИЧНОТО ЯПОНСКО  ИЗКУСТВО ШИБАРИ“
10.08 Откриване на тематична фотоизложба на Стефан Солаков
11.08, 20:00 Дискусия на тема Шибари и BDSM“ с лектор Стефан Солаков
12.08, 22:00 BDSM PARTY (MELON lile MUSIC CLUB)
21.08 - 26.08  СЕДМИЦА НА ФОТОГРАФИЯТА
21.08 -23.08 Приятели“ - изложба на фотографката Марина Чамуркова
24.08 - 26.08 Из портфолиото на Генчо Петков“ - изложба на фотографа Генчо Петков
31.08, 20:30 Латино парти с  UN BESO
СЕПТЕМВРИ
8.09 -10.09 UN BESO LATINO FIESTA 2017
15.09 Преди първия звънец” - водещ Вихрен Недялков 


БАЗАРИ
Базар за грамофонни плочи на My-vinyl                    
4.06, 2.07, 6.08, 3.09 
Благотворителен базар на ненужни предмети   
11.06, 25.06, 9.07, 23.07, 13.08, 27.08 


В програмата са включени събития като 3D Street Art Festival, Dixie Jazz Fest и Latino Fiesta 2017 които ще се състоят в пространството около Художествената галерия, но не са организирани от Фондация Арт Лято, по тях проектът е само партньор.

При лоши метеорологични условия събитията ще се състоят в Клуб „Мелон” или ще бъдат пренасочени за друга дата. Актуална информация на www.facebook.com/ArtSummerProject и https://www.facebook.com/galeriata

Вижте къде ще се забавляват децата на Велико Търново днес

Снимка - архив Община В. Търново
Информация: Община В. Търново

На 01.06.2017г. от 10:00 часа до 12:00 часа – на площадка „Азбукари” в парк „Марно поле” - Млечни щуротии с  „Лактима Балкан”, празник за децата от Община Велико Търново.

На 01.06.2017г. от 10:00 часа на Стамболовия мост ще бъде открита Арт инсталацията „Риби в небето”, изработена от децата от Ателието по керамика и изобразително изкуство към Младежки дом – В. Търново.

На 01.06.2017г. от  15:00 часа в Голяма зала на Община Велико Търново - състезание „Аз обичам България” с участието на ученици от Великотърновски училища .

На 01.06.2017г. от 18:00 часа в парк „Марно поле” пред входа на Летния театър музикална програма на  Детска вокална група „Пеещи камбанки”.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново