вторник, 30 май 2017 г.

Авторката на една от най-популярните книги на българския пазар гостува във Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново

          Кметът на Велико Търново Даниел Панов се срещна с Юлияна Антонова-Мурата, авторка на една от най-популярните и търсени книги на родния пазар – „Моши моши, Япония”. Юлияна Антонова – Мурата гостува в старопрестолния град, а сборникът с разкази от Япония ще бъде представен пред читателите тази вечер в 18,00 ч., в конферентната зала на хотел „Премиер”.
            Като културно аташе в Токио преди години и като дългогодишен дипломат Юлияна Антонова- Мурата днес не спира да работи за популяризиране на културата и на България, и на Япония. Заедно с Даниел Панов двамата обсъдиха възможността за установяване на партньорски отношения между Велико Търново и японски град със сходен профил – културен, образователен, икономически и туристически център с богато културно-историческо наследство.

Книгата „Моши моши, Япония” се радва на много голям интерес, а Велико Търново е част от националната обиколка на авторката, включваща десетки срещи с читателите. Разказите на Юлияна Антонова–Мурата пресъздават по лек и непринуден начин живота в страната на изгряващото слънце и описват разнообразни случки и хора. 

Продължава подновяването на пътната маркировка

Снимка и информация: Община В. Търново
Във Велико Търново продължава подновяването на хоризонталната пътната маркировка. Боядисани ще бъдат т.нар. „островни пространства” в кръстовищата, нанесени ще бъдат и напречните линии, маркиращи зоните за престой за товаро-разтоварна дейност.
След окончателното стабилизиране на метеорологичните устройства ще бъдат боядисани пешеходните пътеки. Приоритет е поставен върху пресечките с най-голям интензитет на пешеходното движение, край учебните заведения, детските градини и ясли, центровете за социални услуги. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите пътеки в града.
След приключване на тази фаза от дейността хоризонталната пътна маркировка ще бъде подновена и по улиците в града. На етапи ще бъдат обхванати първо главните транспортни артерии, а впоследствие и улици с по-слабо натоварване.
Изпълнител е общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи” ЕООД.


Откриват първия по рода си споделен офис във Велико Търново

Снимка: Start It Smart
Информация: Start It Smart/Община В. Търново

Във Велико Търново ще бъде открит първия по рода си споделен офис, наименован Freedom21. Инициативата е на предприемаческата организация Start It Smart, а обектът се намира на ул. "Стефан Стамболов 21". Събитието ще се случи навръх 1 юни, а споделеното работно пространство ще е домакин на ден на отворените врати.
Програмата ще стартира в 8,00 ч. сутринта с "Търновска закуска" с гост д-р Калин Василев - основател на TarnovoRUNs. В неформален разговор той ще запознае аудиторията със здравословното хранене.
В 11,00 ч. организаторите ще дадат пресконференция, по време на която споделеното работно пространство Freedom21 ще бъде официално открито, ще бъде представена и концепцията му. През целия ден всеки ще може да посети офиса, да научи какви възможности предоставя, да се запознае с дейностите на Start It Smart и др.
Денят на отворените врати ще завърши със събитието SISiety, по време на което хора със свободни професии ще разкажат за тази част от пазара на труда.

Благотворителен спектакъл във Велико Търново подкрепя двойки с репродуктивни проблеми

Информация: Община В. Търново
Тази вечер в 18,30 ч. във Велико Търново ще бъде представен благотворителният спектакъл „Йерма”. Постановката на артистите от Университетския театър към Нов български университет ще бъде на сцената на читалище „Искра”. Средствата, събрани от продажбата на покани и билети, ще бъдат дарени изцяло на фондацията „Искам бебе” и в частност - на двойка от Велико Търново с репродуктивни проблеми.
Спектакълът е част от националното турне в подкрепа на ин-витро процедурите, организирано от фондацията и Университетския театър. Артистите от представлението играят абсолютно безвъзмездно. Преди Велико Търново благотворителната кауза обхвана София, Бургас. Пловдив, Смолян и Дупница.
„Йерма” от Федерико Гарсия Лорка е драматичен разказ, отвеждащ в началото а миналия век, когато родителите все още имат последната дума за кого да се венчаят децата им. Йерма е омъжена по волята на баща си, но приема покорно бремето да прекара живота си с мъж, когото не обича, в името на това детето й да осъществи нейните копнежи и неизживени дни. Несподелената любов и невъзможността да има дългоочакваната рожба предизвикват героинята да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери и водещи до необратими действия.
Режисьор на постановката е младият Николай Младенов, а в главните роли са Стойка Стефанова, Филип Гуляшки и Симеон Гълъбов.

Община Велико Търново кани рекламодатели за новите талони за паркиране

Снимка и информация: Община В. Търново
Община Велико Търново отправя покана към всички компании, проявяващи интерес към рекламиране върху нови тиражи талони за платено паркиране. Мястото за реклама е върху гърба на печатните изделия, а размерът на каретата е 90/48 милиметра.
Цените са следните – 5000 лева за всеки един тираж от 115 000 броя талони за паркиране за 30 минути и 6000 лева за 145 000 броя талон за паркиране за 1 час. Периодът на рекламата ще бъде от септември 2017 г. до края на декември 2018 г. /в рамките на платения тираж/.
Чрез предоставяната възможност компаниите получават достъп до широк кръг от потенциални клиенти и реален шанс да покажат своя обществен ангажимент и корпоративна социална отговорност.
Заявки за реклама могат да бъдат подавани в Информационен център на Община Велико Търново, намиращ се в централната сграда на пл. „Майка България“ №2. Срокът за приемане е до 30 юни 2017 г. или до изчерпване на съответните тиражи.


1200 лекоатлети пристигат във Велико Търново

Информация: Община В. Търново
Най-добрите родни лекоатлети пристигат във Велико Търново, за да стартират в държавното първенство за мъже и жени, за момичета и момчета до 16 години. Голямата спортна надпревара ще се състои от 2 до 4 юни. Новата лекоатлетическа писта в спортен комплекс „Ивайло” ще посрещне над 1200 състезатели и техните треньори. Със съдействието на Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов” е осигурено настаняването на участниците, техните екипи, арбитрите и техническите лица.
През есента на миналата година във Велико Търново гостува делегация от ръководството на Българската федерация по лека атлетика, начело с президента й Добромир Карамаринов. Той оцени високо инвестициите в базата на спортен комплекс „Ивайло”, която кметът на старопрестолния град Даниел Панов и екипът му в общинската администрация и ОП „Спортни имоти и прояви” превърнаха в една от най-съвременните в България. При срещата си с Даниел Панов Добромир Карамаринов обеща Велико Търново да домакинства настоящото първенство.
Според предварителните заявки, на стадиона в старата столица ще стартира Габриела Петрова - европейската вицешампионка в зала на троен скок и Спортист №1 на България за 2015 г. Феновете на леката атлетика ще видят още Радослава Мавродиева – втора в Европа на гюле от първенството в Белград, аса в скока на височина Тихомир Иванов, европейския вицешампион за младежи под 23 години на 3000 метра стипълчейз Митко Ценов, който е и национален рекордьор в дисциплината.
На стадион „Ивайло“ пристигат също Георги Цонов - европейски вицешампион за младежи под 23 г. на троен скок, националният рекордьор на гюле Георги Иванов, медалистът от Европейското за младежи на 100 и 200 метра Денис Димитров, както и Румен Димитров - финалист на първенство на стария континент на троен скок. С малки изключения тези спортисти представяха България и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, където Тихомир Иванов се класира десети в скока на височина.

Състезанията започват на 2 юни от 9, 00 часа със старт на 60 метра и ще приключат на 4 юни /неделя/ около 20, 00 часа с бягането на 1500 метра от програмата на десетобоя при мъжете. Входът за публиката ще е свободен, като зрителите ще влизат от северната страна и ще гледат състезанията от централната трибуна.

Дебелец ще е без вода днес

Дебелец ще е без вода днес, съобщават от "ВиК Йовковци" ООД. Причината е необходимостта от авариен ремонт на участъци от водопреносната мрежа в градчето. От компанията посочват, че водоподаването ще бъде възстановено около 17,00 ч. следобед, или при възможност - по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново