сряда, 24 май 2017 г.

Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост


Велико Търново празнува Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май. Общоградско шествие по улиците на Старата столица събра над 4000 деца от детските градини, ученици от всички училища, преподаватели и студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” начело с ректора проф. Христо Бонджолов, много жители и гости на града. Начело бяха малчугани, носещи портретите на светите братя Кирил и Методий, а под звуците на духова музика шествието премина от площад „Велчова завера” до центъра на града. Там хилядите участници в уникалния по мащабите си парад бяха посрещнати от кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Минути по-рано градоначалникът връчи лентите на пълните отличници на над 50 зрелостници. Той ги поздрави по време на традиционната си среща с дейци на образованието, културата, науката, изкуствата и духовността. „Благодаря ви, скъпи ученици, че с успехите си издигате авторитета на Велико Търново”, обърна се към отличниците Панов, като подчерта също голямата роля на техните учители и на директорите на училищата за създадените образователни условия и за подготовката.
Кметът изказа благодарност на всички дейци на просветата, изкуствата, културата и духовността, на великотърновската академична общност. „Особено съществен е вашият принос днес Велико Търново да е образователен, научен, културен и духовен център на България. Високите постижения в сферите, в които работите, носят голям престиж за Старата българска столица. Дълбок поклон пред всички вас, за които просветата, културата, духовността и родолюбието не са просто ежедневна работа, а житейска кауза”, бяха думите на Даниел Панов към аудиторията.
Празникът продължи с връчването на общинската награда „24 май”, която се дава на изявен зрелостник. Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов обяви носителя на отличието - Васил Иванов от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” Васил Иванов. Даниел Панов удостои Васил Иванов с отличието, а паричният еквивалент на наградата е 1000 евро. Подарък получи и отличничката от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” Анджела Ангелова, която бе достоен конкурент на Васил Иванов.
В празничното си слово Даниел Панов подчерта, че 24 май е най-българският и светъл празник и особено ярък пример за родолюбие. „Всеки от нас си спомня ароматните пролетни цветя, окичили ликовете на светите братя Кирил и Методий. Ясно виждаме озарените лица на любимите учители. Искрено се вълнуваме, когато чуем отново българския училищен химн „Върви народе възродени…“. 24 май е най-българският ден! Днес почитаме светите братя Кирил и Методий, но и днешните техни следовници и продължители на епохалното им дело! Писмеността и културата са особено важна част от българската идентичност, от усещането ни да бъдем горд и достоен народ с хилядолетна история и съществен принос в общото европейско културно пространство.
Ние, великотърновци, изказваме своята дълбока и сърдечна благодарност на всички хора, които създават духовния разцвет и просперитет на Велико Търново, които образоват нашите деца и ги възпитават в дух на родолюбие, които с труда и постиженията си в областта на изкуствата и културата утвърждават нашия град като българска духовна столица. Спокоен съм за бъдещето на Велико Търново, защото виждам, че именно нематериалните ценности ни обединяват”, каза в словото си Даниел Панов.
Сред гостите по време на честването бяха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, областният управител проф. Любомира Попова, ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, депутати и общински съветници, представители на институции и различни организации, хиляди граждани и гости на Велико Търново. Програмата продължи с празничен концерт.

Във вечерните часове на днешния и утрешния ден са абитуриентските дефилета – близо 800 зрелостници ще бъдат изпратени за седма година като филмови звезди. Младите хора ще покажат своите тоалети по специално разпънат червен килим. В 21,30 ч. на площад „Цар Асен I” ще бъде излъчена безплатна прожекция на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

Информация: Община Велико Търново
Снимки: Община Велико Търново

Временни промени в маршрутите на автобусите днес


Празничната програма по случай Деня на българската просвета, култура и писменост 24 май налага временни промени в маршрутите на автобусните линии. Разписанията са празнични.

От 9,30 ч. до 12,00 ч., или до преминаване на общоградското шествие, затворен за движение ще бъде участъкът от площад "Велчова завера" до Община Велико Търново. През това време линиите с номера 5, 10, 20, 40, 50, 110 няма да се движат по улиците "Независимост" и "Стефан Стамболов". От кв. "Света гора" линия 5 ще се връща през южния пътен възел към центъра на Велико Търново. Линия 10 ще влиза и излиза от Велико Търново по ул. "Христо Ботев" и южния пътен възел. Линии 20, 40, 50 и 110 няма да обслужват старата градска част в този период. След приключване на шествието нормалното движение на автобусите в историческата част на Велико Търново ще бъде възстановено.

От 9,30 ч. до 14,00 ч., или до приключване на концертната програма, затворена за движение ще бъде улица "Васил Левски". В тази връзка всички автобусни линии, преминаващи през спирки "Общината" и "МДТ Константин Кисимов", няма да ги обслужват в този период. 

Главната улица "Васил Левски" ще бъде затворена за движение също от 16,30 ч. до 21,00 ч., или до приключване на абитуриентските дефилета. И през това време спирките "Общината" и "МДТ Константин Кисимов" няма да бъдат обслужване.

От 21,15 до 22,00 ч. ограничен ще бъде трафикът на площад "Цар Асен I". 

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново