четвъртък, 18 май 2017 г.

Нощ на музеите във Велико Търново - 20.05.2017а год.


Колаж - РИМ гр. Велико Търново

Регионален исторически музей – Велико Търново за тринадесети път се включва в инициативата Европейска „Нощ на музеите и галериите“ на Френския културен институт.
       В старата столица отворени за безплатни посещения от 18,00 часа на 20 май 2017 г., (събота), до 01,00 часа на 21 май 2017 г., (неделя), ще са Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“ и музеите „Възраждане и Учредително събрание“ и „Сарафкина къща“.
       Във възрожденската "Сарафкина къща" в съботната вечер ще звучат изпълнения на деца от Музикалната школа на Младежки дом-Велико Търново.
       Европейската Нощ на музеите и галериите се организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата За няколко години инициативата се  разпространява успешно в цяла Европа. По своя формат събитието е отворена програма  към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, които музеите предлагат, но и до техните послания.Инициативата е най-значимата общоевропейска музейна изява – в  нея се включват над 4000 музеи и галерии от 40 европейски държави.
     През годините Регионален исторически музей-Велико Търново участва в „Нощ на музеите и галериите“ с различни събития в средновековните църкви в квартал „Асенов“, музей,  „Затвор“, музей „Възраждане и Учредително събрание“, Сарафкината къща и др.

Велико Търново и още осем общини организират събития под мотото „Културно наследство и устойчив туризъм”

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново и още осем общини ще организират събития под мотото „Културно наследство и устойчив туризъм”. Това ще е слоганът, който ще обединява всички инициативи през годината, дело на Асоциацията на общините със селища и територии с културно-историческо наследство.
Работната среща бе на неправителствената организация бе открита от заместник-кмета на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков. По време на форума бе приета програмата за дейността на асоциацията. Сред заложените в годишния план дейности са провеждането на събитие, посветено на музеите, организиране на ателие „Стари къщи”, популяризиране на обекти музеи чрез специални карти за деца.
Предвидено е също изработването на рекламни материали за асоциацията, проучване на български и чуждестранен опит и добри практики, участия в семинари, срещи и дискусии с местно и международно присъствие.
Асоциацията ще работи и в посока разширяване на сътрудничеството с Националното сдружение на общините и с ИКОМОС-България. Организацията бе създадена по инициатива на кмета на Велико Търново Даниел Панов. В състава й влизат общините Велико Търново, Горна Оряховица, Елена, Дряново, Трявна, Банско, Балчик, Несебър, Силистра. 


Даниел Панов и Николай Нанков обсъдиха важни теми за българските общини

Информация: Община В. Търново и НСОРБ
Снимка: НСОРБ
Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов инициира среща с новия регионален министър Николай Нанков. Обсъдени бяха важни за местните власти въпроси, свързани с ремонтите на общинските пътища, инвестициите във водния сектор, изпълнението на програмата за саниране, промени в Закона за устройството на територията. Засегната бе и темата за бързото възобновяване на европейското финансиране за модернизация на училища и детски градини.
Даниел Панов заяви, че осигуряването на траен финансов ресурс за поддържане на общинската пътна мрежа, която надхвърля 23 хиляди километра, е основен приоритет на НСОРБ. Панов подчерта, че 265-е общини получават обща капиталова субсидия от 150 милиона лева годишно, която се разпределя между всички належащи потребности на местните власти. Обсъдена бе възможността за увеличаване на целевите трансфери за общински пътища с до 60 милиона лева годишно, заедно с промяна на механизма за разпределянето й. По темата за инвестиции във водния сектор министър Николай Нанков информира, че предвижда създаването на специален фонд за малките общини и за областите без консолидация на ВиК-дружествата.
От МРРБ увериха Даниел Панов, че се работи за намирането на бързо и същевременно най-доброто за общините решение за възобновяване на европейското финансиране за модернизация на образователната инфраструктура. Това ще позволи на 22 български общини да реализират проектите си за училища и детски градини. Необходимият допълнителен финансов ресурс по приоритетна ос „Модернизация на образователната инфраструктура” към Оперативна програма „Региони в растеж” възлиза на около 213 милиона лева.
Министър Нанков представи намеренията си за промени в ЗУТ и поднормативната уредба, които да облекчат процедурите по устройствено планиране и да насърчат инвестиционния процес. Даниел Панов подчерта, че общините ще приветстват и подкрепят всяко изменение, което ще улесни съгласувателните процедури, без да натовари местните власти с допълнителни отговорности. „Промените в ЗУТ задължително трябва да са обвързани с изменения в Закона за културното наследство, за да подпомогнат работата на регионалните звена за културно наследство”, аргументира се Панов и добави, че е нужно по-бързо съгласуване на общите устройствени планове на общините от страна на Националния институт за недвижимо културно наследство.
Обсъдени бяха и текущи проблеми по Националната програма за саниране. И МРРБ, и НСОРБ се обединиха около позицията, че ще бъдат положени усилия за финансиране на всички договори от 2016 г., които са депозирани в Българската банка за развитие.
В заключение Даниел Панов апелира към министър Нанков, който е председател на Съвета по децентрализация на държавното управление, да подкрепи реалната финансова децентрализация. „Тогава няма да се налага да разговаряме за увеличаване на субсидиите от държавата, тъй като общините ще имат достатъчно собствен ресурс”, мотивира се Даниел Панов.


Железопътен ремонт променя движението между селата Дичин и Русаля


До 16,00 ч. днес временно ще бъде прекъснато автомобилното движение през прелеза на общинския път между великотърновските села Русаля и Дичин. Причината е извършването на планов механизиран ремонт на участък от железопътната инфраструктура.  
Временната организация на трафика е обозначена с пътни знаци. Прекъсването на движението е съгласувано с ОД на МВР „Пътна полиция“.

Отбивни маршрути за времето на ремонта:
Посока Дичин – Русаля: Дичин - Лесичери - Русаля;
Посока Русаля – Дичин: Русаля - Лесичери - Дичин.


Във Велико Търново привличат децата към народните танци с безплатни уроци


Безплатни уроци по народни танци ще бъдат организирани във Велико Търново за децата. Инициативата е на професионалния хореограф към читалище "Надежда" Райчо Димитров. По негова инициатива от юни в културното средище ще бъде открито лятно фолклорно ателие. Това стана ясно от публикация на кмета на Велико Търново Даниел Панов в страницата му в социалната мрежа "Фейсбук".

Изучаването на традиционните български хора, ръченици и танци от всички фолклорни области ще е напълно безплатно за деца на възраст до 12 години. Акцентът ще бъде поставен върху Северняшката област, към която спада и Великотърновският регион. Заниманията ще се провеждат веднъж седмично – в сряда, от 11,00 до 12,00 ч. Школата ще е отворена както за начинаещи, така и за по-напреднали танцьори, имащи и интерес към българския фолклор.

По своя характер инициативата допълва обявената от кмета Даниел Панов кампания „Велико Търново – корени и криле”. Намерението на градоначалника е да привлече интереса на децата и младите хора към историята, традициите, обичаите, към българския дух, както и да провокира в тях чувство на родолюбие. В повече от 15 детски градини и училища вече се провеждат открити уроци по история, етнология и др.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново