четвъртък, 11 май 2017 г.

Велико Търново и още 40 общини в България получават техника за спасителни операции

Снимка: НСОРБ
Информация: Община В. Търново и НСОРБ
Велико Търново и още 40 общини в България получават техника за спасителни операции, дарение от Швейцария. Оборудването бе прието днес в столицата София от кмета на старопрестолния град и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Дарението включва мултифункционални пневматични съоръжения; моторни помпи, моторни триони и къртачи, пробивни триони и резачи за арматура, комплекти ъглошлайфи и шлангове с макари и др.
Даниел Панов обясни, че разпределението на техниката е направено по обективни критерии, определени и приложени съвместно от НСОРБ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. „Едно от главните изисквания бе общините да имат разработени планове за действие на доброволчески спасителни формирования. Тези отряди работят добре и са в помощ на местните власи при реагирането по време на кризи,бедствия и аварии. Техниката е много важна за най-малките общини с под 20 хил. население, които с промените в Закона за защита при бедствия са задължени да създадат свои доброволни формирования. Вярваме, че професионалистите, подпомогнати от добре обучените доброволци, могат да се справят успешно с всяка една кризисна ситуация”, коментира Панов.
Благотворителната инициатива бе инициирана от българското посолство в Швейцария, с личната подкрепа на посланик Меглена Плугчиева. Дарението бе договорено след работно посещение в Швейцария на гл. комисар Николай Николов и Даниел Панов.
„Контактите с Швейцария на най-високо федерално ниво в областта на гражданската защита на населението ще бъдат отправна точка за разширяване на двустранното сътрудничество между двете страни и подкрепата за общините”, каза още кметът на Велико Търново.


Великотърновският университет чества патронния си празник


Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” чества патронния си празник. Тържеството във висшето учебно заведение бе открито от ректора проф. Христо Бонджолов. Празнично слово произнесе филологът, езиковед и ректор на Търновска Алма-матер в периода 1999-2007 г. проф. Иван Харалампиев.
ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” празнува на 11 май, когато Българската православна църква почита светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий. Великотърновският митрополит Григорий отслужи благослов.


Сред официалните гости бяха заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, вицепрезидентът Илияна Йотова, областният управител проф. Любомира Попова, заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, членове на Съвета на настоятелите на ВТУ, представители на различни институции, преподаватели, общественици, студенти и докторанти.

Снимки и информация: Община В. Търново

Бившата ледена пързалка става футболно игрище

Снимка и информация: Община В. Търново
Теренът на бившата ледена пързалка, намиращ до западните трибуни на спортен комплекс „Ивайло” във Велико Търново, ще бъде превърнат във футболно игрище до реализацията на цялостния проект за тренировъчна база. Инициатива е на кмета на старопрестолния град Даниел Панов и има за цел да разшири възможностите за тренировъчен процес на великотърновските футболисти. Предстои стартиране на първия етап от реализацията - пространството ще бъде обезопасено, валирано и подравнено. Старата ограда и металните елементи ще бъдат премахнати. Предстои също засаждане на райграс и оформяне на границите.
Координацията на строителните работи по първия етап е възложена на заместник-кмета по строителството и устройството на територията проф. Георги Камарашев. Финансирането ще бъде осигурен от общинския бюджет. С облагородяването на терена ще бъде сложен край на практиката недобросъвестни граждани да превръщат зоната в незаконно сметище. Община Велико Търново и ОП „Спортни имоти и прояви” няколко пъти са възлагали дейности по почистване на отпадъците.
Вторият етап предвижда обезопасеният терен да бъде оформен като тренировъчно футболно игрище с естествена настилка, отводняване и дренаж. Експерти от дирекция „Строителство и устройство на територията” вече работят по изготвянето на скица и технически проект. Финансирането ще е от собствени средства на Общината и от спонсори.

Още през 2009 г. върху терена на бившата ледена пързалка е учредено право на строеж, а конкурсът е спечелен от частен инвеститор. Последният обаче не се възползва от 5-годишния срок за реализация на намерението, започнал да тече от февруари 2010 г. По инициатива на кмета Даниел Панов Община Велико Търново си връща стопанисването на имота с площ от 10,3 декара през пролетта на 2015 г.  Изготвен е проект, с който от Министерството на младежта и спорта се търси финансиране за изграждане на три спортни съоръжения – футболен терен с естествена настилка, игрище с изкуствена настилка и лекоатлетическа зона за хвърляне на диск, копие и гюле. Инвестиционното намерение продължава да бъде актуално и ще бъде реализирани при осигуряване на финансов ресурс.

В нощта на литературата великотърновци слушаха откъси от полски, ирландски и белгийски романи

Снимка и информация: Община В. Търново
Велико Търново се включи в европейската инициатива „Нощ на литературата”, а жители на старопрестолния град слушаха откъси от популярни романи на полски, ирландски и белгийски автори. Три бяха „читателските гнезда” в Старата столица – средновековната църква „Св. св. Петър и Павел”, Изложбени зали „Рафаел Михайлов” и камерната зала на Музикалнодраматичния театър „Константин Кисимов”. От 18,00 до 22,00 ч. снощи, на всеки 30 минути актьори от храма на Мелпомена във Велико Търново изчитаха откъси от избраните литературни творби.
В църквата „Св. св. Петър и Павел” четец Стефка Златкова. Събралите се в огнището на вярата великотърновци слушаха откъси от новия роман „Петрония” на известната белгийска писателка Амели Нотомб. Българският превод е на Светла Лекарска.
В Изложбени зали „Рафаел Михайлов” четенията водеше Детелин Кандев. Избран бе романът „Пансионът”, написан от нашумелия полския автор Пьотр Пажински и спечелил престижното отличие Европейска награда за литература през 2012 г. Творбата е преведена от Васил Велчев.
В камерната зала на МДТ „Константин Кисимов” четец бе Иван Митев. Той чете откъси от романа „Бруклин” на ирландския писател Колм Тобийн, преведен от Бистра Андреева.
Нощта на литературата е събитие, имащо за цел да представи по атрактивен начин съвременната европейска литература и да привлече вниманието на читателите, преводачите и издателите към творчеството на различни автори. Велико Търново стана част от инициативата за пета година. В България Нощта на литературата се проведе за шести път, а в европейски мащаб – за единадесети. Своеобразният културен хепънинг бе иницииран от Чешкия център в София, а негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България. Към инициаторите във Велико Търново се включиха Общината, МДТ „Константин Кисимов” и Европейският информационен център.

Спират водата в част от центъра на В. Търново

Част от центъра на Велико Търново остава без вода, съобщават от "ВиК Йовковци" ООД. Заради авария започва спиране на водоподаването към улица "Седми юли". Очаква се отстраняването на повредите да приключи до 17,00 ч. днес, а по възможност това ще стане и по-рано.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново