петък, 5 май 2017 г.

Програма за отбелязване на 6 май - Ден на храбростта и празник на българската армия във Велико Търново


Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

ПРОГРАМА

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА
И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

5 май 2017 г. /петък/

17:00-17:20 ч.
Паметник „Майка България“

Изпълнения на Военния духов оркестър при НВУ „В.Левски“.

17:30-18:00 ч.
Арка на генералите и  Паметна плоча на Дома на офицера

Поднасяне на цветя на признателност.

18:00-18:30 ч.
Паметник „Майка България“

Слово на зам.-началника на НВУ „В.Левски“ по учебната и научна част полк.доц.д.н. Веселин Мадански.
Слово на Кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.
Празничен благослов, отслужен от Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Славчо Иванов.
Поднасяне на венци и цветя на признателност.
Химн на Р България.

6 май 2017 г. /събота/

21:00 ч.
площад „Цар Асен І“

Аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.                      




Организатори:
Община Велико Търново
Национален военен университет „Васил Левски”
Великотърновска Света митрополия

Утре излъчват безплатно светлинното шоу "Звук и светлина" на историческата крепост "Царевец" във Велико Търново

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt
Утре (6и май) ще бъде излъчен безплатно спектакълът "Звук и светлина" на историческия хълм "Царевец" във Велико Търново. Началният час е 21:00 ч., а шоуто може да бъде наблюдавано от пл."Цар Асен I".

Временна промяна в организацията на движението във Велико Търново за утре/събота (6ти май)

Информация - Община Велико Търново
Снимка - www.facebook.com/gradski.transport.vt

На 6 май /събота/ за времето от 20,45 до 21,30 ч. се затваря за движение площад "Цар Асен I"и прилежащите улици.

24 отбора ще мерят сили за купата на „Кола-Кола”



24 отбора ще мерят сили във Велико Търново, където на 6 май стартира ученическият футболен турнир „Купата на Кока-Кола” 2017. Тимовете, които ще спорят за трофея, са от целия регион. Срещите ще се състоят на терена на комплекс „Спортно Търново”, а откриването е в 11,00 ч.
Жребият за мачовете бе изтеглен днес на работна среща в Община Велико Търново, която е партньор на мащабната спортна проява. Ученическият футболен турнир се провежда за четвърта поредна година.

Информация: Община Велико Търново

На 8 май Велико Търново ще бъде домакин на National Geographic KIDS и „Клуб Малки откриватели“

Снимка и информация - Община Велико Търново


"Учи, забавлявайки се!" е мотото, под което National Geographic KIDS за трета поредна година отправя предизвикателство към всички любознателни деца в нашата страна. Активностите по време на образователната обиколка "Клуб МАЛКИ ОТКРИВАТЕЛИ" са вдъхновени от изследователския и научен опит на National Geographic и целят да подобрят знанията на децата по един съвременен, но забавен начин.
На 8 май в парк „Марно поле“ "Клуб МАЛКИ ОТКРИВАТЕЛИ" ще предложи на децата многобройни игри и работилници - викторината "Невероятно, но факт! ", игрите "Познай думата" и "Познай динозавъра" заедно с холограми на древни влечуги, оцветяване с боички на касички-динозаври, моделиране с глина, експозиции на открито, щура лаборатория и още много други забавни и познавателни игри.
Веселото градче на National Geographic KIDS гостува във Велико Търново, като по традиция стотици деца и техните родители участват в целодневните занимания, които са напълно безплатни.
"Клуб МАЛКИ ОТКРИВАТЕЛИ" се провежда с генералното партньорство на Банка ДСК и с любезното съдействие на Община Велико Търново.

Тестово въвеждат еднопосочно движение край ОУ „Бачо Киро” във Велико Търново

Снимка и информация: Община Велико Търново
Във Велико Търново тестово ще бъде въведено еднопосочно автомобилно движение край основно училище „Бачо Киро”. Това реши на свое заседание днес общинската комисия по транспорт, паркиране и обществен ред. Промяната е заради искания на граждани, живеещи в района, или чиито деца са възпитаници на учебното заведение, както и заради становище на общински съветници.
Заместник-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който е председател на комисията, заяви, че мярката ще бъде въведена с пробен срок до края на годината. Той подчерта, че временните затруднения при двупосочно движение по улица „Йоновка” не са причинени от самата организация, а от недобросъвестни действия на самите родители, които не спазват въведените правила за движение. „Въпреки това, заради обществената нагласа ще въведем тестово еднопосочното движение. Ако ефективността му се докаже, тогава организацията на трафика ще остане за постоянно”, заяви проф. Камарашев.
По улица „Йоновка” движението ще се осъществява в посока север – юг – от пресечката с улица „Филип Тотю” към кръстовището с бул. „Никола Габровски”. Мярката ще бъде въведена до края на месеца.

Транспортната комисия реши да изпрати запитване до Агенция „Пътна инфраструктура” за поставянето на светофар на пешеходната пътека в с. Шереметя, намираща се на главния път Велико Търново – Търговище. Идеята е съоръжението да бъде ползвано само от пешеходците. Над зоната за пресичане е монтирано осветление, поставени са и допълнителни пътни знаци.

Ученици от три държави гостуват във Велико Търново по програма „Еразъм”

Снимка и информация: Община В. Търново
Ученически групи от Италия, Полша и Румъния, заедно с техните ръководители гостуват във Велико Търново Техен домакин е Основно училище „Бачо Киро”, което работи с учебни заведения от трите държави по програма „Еразъм+”. Децата и младежите ще прекарат пет дни в старопрестолния град, като през това време ще се запознаят с българския образователен процес и ежедневието на техните връстници от Велико Търново. Гражданското самосъзнание, ученическото самоуправление, благотворителността и доброволчеството са сред темите, които младите хора ще обсъждат.
Гостите посетиха Община Велико Търново, където бяха приветствани от председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, директора на образователната дирекция в местната администрация Пенка Игнатова, общинските съветници проф. Михаил Харалампиев, Деян Хаджийски и Георги Недев. Присъстваха също 15 ученици от ОУ „Бачо Киро”, директорът на школото Владимир Николов и педагози.
„Бъдете активни, обществото има нужда от идеите и креативността на младите хора”, обърна се към учениците Венцислав Спирдонов. Той поздрави ръководството на ОУ „Бачо Киро” за инициативата и подчерта, че подобни прояви дават възможност за културен и образователен обмен между България и други държави.
Децата и младежите от Полша, Италия и Румъния гостуват в семействата на ученици от ОУ „Бачо Киро”. С тяхна помощ те ще опознаят Велико Търново, богата история и забележителностите на града и България, природните красоти и възможностите за игра и спорт. На реципрочни начала великотърновчетата гостуваха в Полша, предстоят визити в Италия и Румъния.


Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново