четвъртък, 4 май 2017 г.

Даниел Панов и Андрей Новаков откриха новата детска площадка в квартал „Картала”


Кметът на Велико Търново Даниел Панов и евродепутатът Андрей Новаков откриха новата детска площадка, която се намира в парка на квартал „Картала”. Над 100 малчугани се събраха край съоръженията за игра и се забавляваха с часове. Те зарадваха своите родители и гостите с изпълнения на песни и танци.
Новата площадка е с площ от 100 квадратни метра и отговаря на всички изисквания за безопасност. Два различни вида люлки и катерушки са на разположение на децата. Настилката под съоръженията и край тях е ударопоглъщаща и предпазва малките великотърновци от наранявания.

„Да ни е честита новата детска площадка! Нека децата се радват, а родителите им да се чувстват спокойни. Новата придобивка е част от цялостната ни политика Велико Търново да става още по-добро място за живеене, детски игри, образование, спорт и отдих. Предстои да бъдат поставени още нови съоръжения в кътовете за отдих на улиците „Мальовица” и „Ниш”, детските градини „Соня” и „Мечо пух”. Инвеститори, които развиват дейност в нашия град, съвсем скоро ще дарят нови съоръжения за площадките в детска градина „Ивайло и още две забавачки. Радвам се, че в нашия град има предприемачи, които протягат двете си ръце и помагат на Общината в процеса на ремонт на всички детски зони”, каза по време на откриването Даниел Панов.

Кметът на Велико Търново обяви, че само през настоящата година в града ще бъдат инвестирани над 23 милиона лева по новите европейски проекти. „Ще продължим да подобряваме градската среда в старата част на града, кварталите „Варуша”, „Чолаковци”, „Бузлуджда” и Картала”. Радвам се, че със средствата от ЕС ще бъдат обновени както улиците, тротоарите, така също детските площадки, ще бъдат модернизирани детски градини и училища”, добави Даниел Панов.

Евродепутатът Андрей Новаков поздрави децата и техните родители, дошли за откриването. „Днес е първият ден, в който прекарвам толкова много време във Велико Търново. Във всеки квартал си личи, че този град има добър стопанин. Това, че се строят нови детски площадки и има нужда от нови детски градини означава, че Велико Търново се развива. Случили сте на кмет - ако кметовете в България повече приличаха на вашия, държавата ни щеше да бъде друга”, обърна се към жителите на старата столица Андрей Новаков. Той зарадва ръководството, педагозите и децата в ЦДГ „Ивайло” с подарък – нов лаптоп.


Снимки и информация: Община В. Търново

Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова откри кръгла маса за младежката активност


        Заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова откри кръгла маса за насърчаване на активността на младите хора в обществения живот. Инициативата бе организирана от Младежкия информационно-консултантски център в старопрестолния град. Събитието бе част от проявите в рамките на Европейската седмица на младежта.
Представители на институции, неправителствени организации, сдружения на млади хора и медии дебатираха по различни въпроси, свързани с по-дейното участие на младите хора в обществения живот във Велико Търново. Разговорът обхвана възможностите за реализация на техни проекти, обученията по програма „Еразъм”, мерките за насърчаване на младежката заетост.
„Бъдете по-активни и отстоявайте идеите си, създавайте все по-добри предложения за нашия град. Имате подкрепата от страна на Общината и кмета Даниел Панов”, обърна се към младите хора Снежана Данева-Иванова. Сред гостите на дискусията бе и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов.

Представителите на младежките сдружения и организации получиха подробна информация за всички проекти, финансирани и реализирани в областта по европейските програми.

Снимка и информация: Община В. Търново

Кметът Даниел Панов откри националния бизнес форум „Силни региони за силна икономика”


Кметът на Велико Търново Даниел Панов откри националния бизнес форум „Силни региони за силна икономика”. Инициативата на списание „Бизнес клуб” се провежда в старопрестолния град със съдействието на Общината. Основните теми на дискусията са свързани с инвестиционната активност и насърчаването й, европейските финансови механизми в подкрепа на предприемачеството, публично-частните партньорства, връзката между образование, наука и предприемачество и пр.
Кметът Даниел Панов оцени форума „Силни региони за силна икономика” като полезна инициатива. Главният редактор на списание „Бизнес клуб” Велислав Русев връчи на Панов сертификат за успешно партньорство.
„Велико Търново е пример за добрите и ползотворни отношения между местната власт, предприемачите и образованието. Освен да подобряване облика на градовете и населените места, ние се стремим да създаваме условия за инвестиции и да направим кратки пътищата за реализацията им. Община Велико Търново е предвидила различни мерки за облекчение на бизнеса. Нашият град е сред десетте в страната, които генерират икономически растеж, инициират и акумулират социално-икономическото развитие на България, в които условията за предприемачество са добри. Безработицата във Велико Търново вече е под 2%. Все по-често служители, специалисти и експерти от съседни общини идват да работят тук. Надявам се, че темата за дефицита на кадри ще бъде една от основните в предстоящата дискусия”, коментира Даниел Панов.
Сред лекторите на форума са евродепутатът Андрей Новаков, Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, представители на Българската търговско-промишлена палата, Българската академия на науките, високотехнологични компании и др. Инициативата „Силни региони за силна икономика” ще се проведе поетапно в 20 големи общини в страната. 

Снимка и информация: Община В. Търново

Нова детска площадка радва жителите на квартал „Картала”

Готова е новата детска площадка, която от днес ще радва най-малките жители на великотърновския квартал „Картала”, техните родители и близки. Това съобщи кметът на старата столица Даниел Панов в официалната си фейсбук страница, като посочи, че откриването й ще бъде днес следобед.
„Вярвам, че новата придобивка ще зарадва децата и ще им осигури по-добри условия за игра, както повече спокойствие за техните родители”, коментира в страницата си във Фейсбук Даниел Панов.
Два вида пързалки и люлки ще радват малчуганите в северния великотърновски квартал. Над 100 квадратни метра е настилката, която е ударопоглъщаща, с цел децата да не се нараняват.
Новите съоръжения за детска игра са удобни и безопасни и отговарят на всички европейски изисквания.
Предстои подобни съоръжения да бъдат монтирани  в кътовете за игра на ул. „Мальовица” и на ул. „Ниш”.


Снимка и информация: Община Велико Търново

Велико Търново сред най-предпочитаните дестинации за Гергьовден


Велико Търново се оказа сред най-предпочитаните дестинации за почивка в България през предстоящите три почивни дни около Гергьовден. В Старата столица, както и в близкия архитектурен резерват Арбанаси голяма част от хотелските стаи, включително и луксозните апартаменти и студия в четиризвездните хотели вече са заети. Част от тях са резервирани и платени още преди месец. Все по-малко остават свободните стаи и в къщите за гости.
От хотелиерския бранш съветват желаещите да прекарат предстоящите три почивни дни във Велико Търново и района да не чакат последния момент, а да използват дните през седмицата за резервация на нощувки. Пресни и свежи салати, гергьовски трапези и чевермета са кулинарните изкушения, с които ресторантьорите привличат клиенти.
Старопрестолният град бе пълен с туристи и през отминалите три почивни дни – 29, 30 април и 1 май. Почти цялата леглова база както в старата столица, така и в Арбанаси бе заета. Над 30 000 българи и чужденци са прекарали свободното си време в болярския град и китното селце, сочат изчисленията.

Доказателство за цифрите е и статистиката на музейните посещения – повече от 10 500 туристи са влезли в музеите само за три дни. Крепостта Царевец остава най-предпочитана с около 6500 посетители за периода 29 април – 1 май. Над 2000 от тях са чужденци. По 1000 са били туристите във великотърновския музей ала Мадам Тюсо, средновековния храм „Свети Четиридесет мъченици”, църквите и Констанцалиевата къща в с. Арбанаси.

Източник: Кмета.БГ

Във Велико Търново чистят дъждоприемните шахти

Снимка и информация: Община В. Търново
Служители на общинско предприятие „Зелени системи“ почистват шахтите за приемане и отвеждане на повърхностните води по улиците на Велико Търново. Дейността стартира по улиците „Христо Ботев“ и „Мальовица”.
По разпореждане на кмета на старопрестолния град Даниел Панов с приоритет се работи по тези отводнителни съоръжения, които са затлачени от наноси след строителна или друга стопанска дейност.

Дъждоприемните шахти в старата столица бяха почистени и по време на пролетното миене на улиците през март, преди празника на Велико Търново. Тогава бяха премахнати остатъците от инертни материали след зимното опесъчаване на уличната мрежа.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново