петък, 14 април 2017 г.

За пети път Велико Търново ще участва в кампанията „Книги за смет“

Плакат и информация - Община Велико Търново


Огромен балон от употребявани найлонови торбички ще бъде част петото издание на кампанията „Книги за смет” в Старата столица на 13 май пред Mall Велико Търново. Инсталацията, дело на испанския арт колектив Basurama и илюстрираща свръхпроизводството на пластмасови изделия в днешни дни, ще посети и всички градове от националното турне на кампанията: 13 май - Велико Търново, 20 май - Кюстендил, 21 май – Благоевград, 27 май – Стара Загора, 28 май – Бургас.
И тази година всички фенове на кампанията ще имат възможността да предадат един или повече килограми пластмасови отпадъци между 10:00 и 13:00ч., за да получат безплатна книга от предварителната селекция.
Велико Търново не само е сред първите градове, които“прегърнаха“ кампанията, а и сред най-активните участници и сред онези, събрали най-големи количества пластмасови отпадъци за рециклиране.
Кампанията има очевиден и устойчив ефект в изграждане на екологично съзнание сред децата и младите хора във Велико Търново и има огромен принос в подобряване на параметрите по разделно събиране на битовите отпадъци.
Няколко нови заглавия, сред които „Доктор Дулитъл” и „Белия зъб”, плюс специални инициативи – детски работилници и пътуваща изложба, посветенa на вредите от пластмасата върху природата и животните, са подготвили организаторите от фондация „Credo Bonum” и издателство “SmartBooks” за най-мащабното издание на кампанията досега. От началото на най-успешната екологична кампания през 2013 г. досега общо са били рециклирани над 46 тона пластмасови отпадъци и раздадени десетки хиляди книги.
Повече информация за регламента за участие, датите и специалните инициативи може да следите във фейсбук събитието „5 години Книги за смет“.
Партньори на кампанията са Екопак, Българо-американска кредитна банка, Общините Велико Търново,Бургас, и Кюстендил, Посолство на САЩ в България, Институт Сервантес, Mall Galleria Стара Загора и Mall Велико Търново, и с медийното партньорство на телевизионното предаване на БНТ - „Зелена светлина”, гайдът за култура „Виж! София” и „Виж! Бургас”иJCDecaux.

Община Велико Търново съдейства за подготовката на любителски плувен отбор



Община Велико Търново съдейства на подготовката на любителски отбор по плуване за участие национално състезание. Тимът е съставен от служители на Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в старопрестолния град. Плувците ще имат възможност да тренират в общинския плувен басейн до СУ „Емилиян Станев”.
Ползването на обекта е съобразено с графика на спортните занимания на децата и младежите от спортните клубове в града.
Състезанието, в което отборът на НАП ще участва, ще се проведе през втората половина на май във Варна. Община Велико Търново съдейства за добрата подготовка на плувците в рамките на доброто си сътрудничество с приходната администрация и ръководството й. 

Информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново