неделя, 9 април 2017 г.

Улици във Велико Търново остават без ток утре


Няколко улици във Велико Търново остават без ток утре /10 април/, поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръжения за доставка на електроенергия. Това съобщават от "Енерго Про". 
От 09:00 ч. до 13:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. "Димитър Иванов" № 3 и № 5, ул. "Елин Пелин" № 1, ул. "Зеленка" от № 49 до № 53 и от № 60 до № 78, ул. "Освобождение" от № 1 до № 9. 
От 14:00 ч. до 16:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. "Христо Ботев" от №11 до №15 и № 2, 2А, 5 и 9, ул. "Хаджи Димитър" №2А, ул. "Калоян" №1 и 2, ул. "Ивайло" № 1 , 3, 4 и 5.

Индонезия впечатли във Велико Търново с туристически филм


Туристическото министерство на Индонезия стана носител на големята награда за туристически филми, които бяха връчени във Велико Търново през уикенда. Старопрестолният град бе домакин на престижния фестивал за тур-продукции „На Източния бряг на Европа”, който традиционно се проведе в рамките на Международното изложение „Културен туризъм” 2017.
Общо деветнадесет бяха връчените награди.  Международно жури, в което участваха специалисти от туризма и киното от 5 държави, определи най-добрите филми сред 49 номинации, селектирани от общо 91 видеопродукции.
Министерството на туризма на Индонезия спечели приза „Гран При” на фестивала с продукцията „Прекрасен свят”. Община Бургас получи втората голяма награда за устойчиви инвестиции в туристическа видеореклама както за поредицата „Истории за Бургас“, така и заради цялостната си политика за създаване и разпространение на филми, попуяризиращи региона.
В различните категориите отличия получиха продукциите: „България от край до край“ на БНТ, „Поклоннически пътеписи“ на БНТ 2 Благоевград, „Пътешествия през Ломбок и Уакатоби“ на Министерство на туризма на Индонезия, „Вълшебната пустош“ на Келвинфилм Германия, „Еко-пътешественика“ и „Бърз или губещ“ от Малайзия, „Бурса-почувствай града“ на Община Бурса, Турция, „Гранд хотел София“ - България, „Един ден в Алкасер“ - Португалия, „Духът на Дубай“ – Обединени Арабски Емирства, „ЕДЕН в България” на Студио Бленд, „Добре дошли в древна Месембрия“ на музей „Старинен Несебър”, „Имало едно време...три царства“ на ОП Туризъм, Столична Община.



Във Велико Търново: 70 изложители представиха културния туризъм в единадесет държави

70 изложители от единадесет държави представиха във Велико Търново възможностите за културен туризъм във всяка една страна, регион или град. Старата столица бе домакин на авторитетното международно изложение „Културен туризъм” 2017, което се проведе за четиринадесета поредна година. Борсата в старопрестолния град е най-стария специализиран туристически форум у нас, като в тазгодишното издание участваха десетки общини, посолствата на Азербайджан, Бразилия, Виетнам, Палестина, ЮАР, градовете-партньори на Велико Търново Брага (Португалия), Бурса (Турция), Охрид (Македония), Серес (Гърция), Хаен (Испания).
Атрактивни оферти за нови и популярни дестинации за културен туризъм представиха също много музеи, неправителствени организации, туроператорски и турагентски фирми.
Изложението продължи три дни, а хиляди жители и гости на Велико Търново разгледаха експозиционните щандове, подредени в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. За откриването пристигна и служебният министър на туризма Стела Балтова, която даде висока оценка за форума и за туристическото развитие на старата столица.

Призът за дебют на туристическата борса бе връчен на Община Мездра, а за дългогодишно пъртньорство бе отличена Община Поморие. Наградата за най-оригинално представяне на събитие получи Национално дружество „Традиция“ – клон Велико Търново, за Втория международен фестивал на историческите възстановки. Най-атрактивен и оригинален бе експозиционният щанд на Община Пловдив, а общините Балчик и Чепеларе получиха призове за най-оригинално представяне на продукт на културния туризъм. Традиционната награда „Асеневци“, която Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА) присъжда в рамките на изложението, бе дадена на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“.

Специално отличие бе отредено и за кмета на Велико Търново Даниел Панов. Той стана носител на голямата награда на изложението „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“.
„Щастлив съм, че  преди 14 години с група съмишленици направихме първота борса за културен туризъм в България. С годините изложението стана националнен форум и се наложи като  специализирано международно събитие. Нека общините още по-усилено да популяризират своите традиции, иторически забележителности и културни събития, за да стимулират локалния туризъм и икономическото развитие на регионите и страната“, коментира Панов.

В рамките на изложението се проведоха редица съпътстващи събития. Сред тях бе националният конкурс „Чети и пътувай”, който е за специализирани печатни и он-лайн издания на туристическа тематика. Седемнадесет издателства представиха новите си заглавия в рамките на „Фоайе на книгата“. 49 туристически филми се бориха за наградите по време на Международния фестивал за кино- и видеопродукции „На Източния бряг на Европа”.

Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.

Снимки и информация: Община Велико Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново