сряда, 5 април 2017 г.

Испански компании проучват възможности за аутсорсинг инвестиции в България и Велико Търново

Снимка и информация: Община В. Търново
Испански компании проучват възможности за инвестиции в сферата на аутсорсинг услугите в България и Велико Търново. Това стана ясно след работна среща между заместник-кмета на Старата столица Снежана Данева-Иванова и търговско-икономическия съветник в Посолството на Испания у нас Ева Поведано. Единодушното мнение бе, че са налице необходимите предпоставки и фактори за насърчаване на търговските и икономическите отношения между България и Испания.
Снежана Данева-Иванова запозна Ева Поведано с икономическия профил на старопрестолния град и обясни, че Община Велико Търново разработва онлайн бизнес-каталог, който ще бъде актуализиран постоянно и ще представя топ 20 на фирмите в Старата столица. Търговското аташе в испанското посолство оцени като благоприятстващи фактори за инвестиции в общината наличието на много добре развита образователна мрежа в средното и висшето образование, ниските нива на безработица, проспериращите във Велико Търново преработвателна, лека промишленост и IT-сектор.
Ева Поведано остана впечатлена от хилядолетната история на Велико Търново, многообразието от събития в сферата на културата и развития културен туризъм. Тя сподели, че се интересува от археологията и би участвала в археологически проучвания. Заместник-кметът Снежана Данева-Иванова покани Ева Поведано да посети Велико Търново през активния археологически сезон и обеща да й представи нагледно разкопките в Старата столица.



Велико Търново получи висока оценка за устойчиво градско развитие

Информация и снимка: Община Велико Търново
Велико Търново получи висока оценка за устойчиво градско развитие по време на конференцията „Tech City” – поглед в бъдещето, организирана от Портала на българските общини Кмета.БГ”. Кметът на старата столица Даниел Панов бе отличен с грамота за усилията, които полага заедно с екипа си за просперитета на града и непрекъснатото подобряване на условията за живеене, бизнес, образование, култура и туризъм, социални дейности и здравеопазване.
Близо 110 милиона лева са привлечени в старата столица по финансовите механизми на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство. Средствата са инвестирани в градската, спортната, социалната, образователната и здравната инфраструктура. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев, който получи отличието, представи пред аудиторията обновяването на всички паркове във Велико Търново, превръщането на хълма „Света гора” в общоградска зона за спорт, отдих и екотуризъм, закупуването на медицинска апаратура от последно поколения за Комплексния онкологичен център, изграждането на съвременната Регионална система за управление на твърди битови отпадъци.
Проф. Камарашев запозна участниците във форума с одобрената от Управляващия орган на ОП „Региони в растеж” 2014-2020 инвестиционна програма, предвиждаща инвестиции за 43 милиона лева в градската среда, иновации в градския транспорт и управление на трафика, развитие на образователната и социална инфраструктура и пр.

Конференцията „Tech city – Поглед в бъдещето“ предложи иновативни решения за българските общини. Форумът събра представители на местната власт, кметове, шефове на общински съвети, главни архитекти и високотехнологични компании. Обсъдени бяха добри практики от реализирани международни проекти, представени бяха иновации за подобряване на градския живот.

Открит урок на тема „Рок, свобода и бъдеще” ще се състои в Община Велико Търново

Община Велико Търново ще бъде домакин на открит урок на тема „Рок, свобода и бъдеще”. Инициативата е на председателя на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, който кани ученици от училищата в старопрестолния град на дискусия по темите. Срещата е отворена и ще се състои на 7 април /петък/ от 11,00 ч. в Зала 302 на Общината.
По време на срещата учениците ще имат възможност да споделят впечатленията си от рок-операта „Нострадамус”, която бе представена на великотърновската публика на 24 март в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Автор на либретото и музиката е съвременният български композитор и китарист Николо Коцев.

Председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов и фондация „Пчелен кошер” дадоха възможност на 30 ученици от старата столица да се насладят на рок-операта „Нострадамус”. Ръководството на Община Велико Търново също осигури билети за децата от духовия оркестър на СУ „Ем. Станев”, както и за 42 потребители на социални услуги. Концертното изпълнение бе дело на рок-група, солисти, хор и оркестър на Държавна опера – Русе.  

Снимка и информация: Община В. Търново

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново