сряда, 29 март 2017 г.

Община Велико Търново дава едномесечен срок за доброволно погасяване на стари данъчни задължения

Община Велико Търново дава едномесечен срок на жителите на населените места да погасят задълженията си за местни данъци и такси, които са натрупани за предходни години и са надлежно установени с административни актове. Това обяви заместник-кметът Снежана Данева-Иванова по време на работна среща с кметовете и кметските наместници, провела се днес в Общината. Мярката има за цел да насърчи доброволното изпълнение, поясни Снежана Данева-Иванова.
Компромисът дава възможност на жителите на населените места да спазят задълженията си, без да се налага да плащат допълнителни такси за принудително изпълнение. „Процедурите чрез съдия-изпълнител оскъпяват дължимото с близо 30%. С настоящата възможност хората могат да си спестят тези допълнителни разходи”, коментира Снежана Данева-Иванова.
Ако в едномесечния срок жителите не се отзоват, ще бъдат задействани законовите процедури за принудително събиране на установените с актове стари задължения за местни налози.
Към кметовете и кметските наместници бе отправен апел да насърчат събираемостта на местните налози в населените места. „Обмисляме от 2018 година да бъдат отпускани допълнителни финансови ресурси към бюджетите на тези кметства и кметски наместничества, които се справят най-добре”, каза още Снежана Данева-Иванова.


Работната среща засегна и други въпроси, свързани с населените места в общината. На питания за язовирите заместник-кметът проф. Георги Камарашев обясни, че вече е стартирала процедурата по изготвянето на технически паспорти на общинските водоеми. Комисия ще ги обследва и при нужда ще бъдат предприети дейности по почистване, подмяна на елементи и пр. „Няма язовири, чието състояние понастоящем да е опасно или предаварийно”, категоричен бе проф. Камарашев пред кметовете и кметските наместници. 

Снимки и информация: Община В. Търново

Велико Търново с рекордна събираемост на данъците за втора поредна година


Община Велико Търново отчита рекордна събираемост на местните данъци и такси за втора поредна година, стана ясно по време на публичното обсъждане на касовото изпълнение на Бюджет ‘2016. За периода 1 януари – 31 декември 2016 г. в местната хазна са постъпили близо 19,7 милиона лева. Увеличението спрямо цялата 2015 година е с 2 милиона лева - с 11,37%.
Тенденцията доказва ефективността на данъчната политика, провеждана от кмета Даниел Панов и екипа му в общинската администрация. В резултат старопрестолният град се нарежда на водещо място в България по събираемост на местните налози. Община Велико Търново е една от малкото в България, в които ставките им не са променяни през последните 5 години. Въпреки това, благодарение на предприетите мерки, за този период годишните приходи нарастват с над 25%.
Акцентът е поставен върху събираемостта както на текущите задължения, така и на недоборите – само приходите по това перо надхвърлят 3,1 милиона лева. Дадена е възможност за разсрочване на забавените плащания. Спрямо недобросъвестните граждани и юридически лица се прибягва до законово регламентираните методи на принудително изпълнение.
През 2016 г. показателите по отношение плановете за събираемост на основните видове местни налози са отлични. Постъпленията са както следва: данък недвижими имоти – 5,2 милиона лева /106% изпълнение/, данък МПС – 3,3 милиона лева /126% изпълнение/, данък при придобиване на имущество – над 3 милиона лева /125% изпълнение/, такса битови отпадъци – над 6.2 милиона лева /103% изпълнение/ и пр.

 Регулярно се предприемат и мерки за оптимизиране на разходите от второстепенните разпоредители с кредити, които се отнасят към консолидирания бюджет на Община Велико Търново. В резултат на това просрочените задължения в края на 2016 година намаляват с над 1 милион лева.

Търсене в нашия сайт

Красотата на Велико Търново